Karlo Starčević: Ponudu Miroslava Škore s prijezirom smo odbili

6 lipnja, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Hrvatske stranke prava Karlo Starčević na službenoj stranci te stranke obavijestio je javnost  da HSP na izbore izlazi u koaliciji s Neovisnima za Hrvatsku i Generacijom obnove. Suradnju sa Škorom su dobili.



“Poštovane pravašice i pravaši, poštovane Hrvatice i Hrvati, poštovani građani republike Hrvatske, nakon višetjednih pregovora s potencijalnim koalicijskim partnerima, Glavni stan Hrvatske stranke prava velikom je većinom glasova donio odluku o načinu izlaska na predstojeće parlamentarne izbore te je zaključeno kako će ‘Hrvatska stranka prava’ na naredne parlamentarne izbore izići u koaliciji s nama programski i ideološki bliskim strankama ‘Neovisni za Hrvatsku’, te ‘Generacijom obnove’.

Kao predsjednik ‘Hrvatske stranka prava’ dužan sam Vas izvijestiti o tijeku pregovora sa političkim strankama, koalicijama ili pokretima s kojima smo razgovarali, prije svega sa ‘Domovinskim pokretom Miroslava Škore’, s kojima smo više puta razgovarali, no na žalost bez ikakvog uspjeha.

Način i poruke koje su tom prilikom prema nama odaslane, više su nego porazne.

Tri kruga pregovora sa Škorom

Prvi krug pregovora predstavnika ‘Hrvatske stranke prava’ i predstavnika ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’ bio je dana 13. svibnja 2020. godine.

Na žalost, višesatni razgovori, zbog krajnje podcjenjivačkih i posve neprihvatljivih prijedloga, nisu urodili nikakvim plodom. Naime, tijekom pregovora predstavnik ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’ za ‘Hrvatsku stranku prava’ predložio je četvrto mjesto u IX. izbornoj jedinici, i ništa više. Naravno da je takav prijedlog s prijezirom odbijen, no smatrali smo i nadali smo se kako će naredni razgovori ipak nešto bitno promijeniti, sve s ciljem stvaranja jedne snažne i priželjkivane političke platforme, koja bi mogla na narednim parlamentarnim izborima upisati značajan uspjeh.

Umjesto, kako je dogovoreno, nakon nekoliko dana, predstavnici ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’ novi krug pregovora zakazali su tek nakon više od dva tjedna. Pokazalo se, na žalost, kako niti drugi krug pregovora, odnosno drugi prijedlog od strane ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’ prema ‘Hrvatskoj stranci prava’ nije bio ništa bolji od prvotnog, naime ovoga puta za ‘Hrvatsku stranku prava’ predvidjeli su tek tri mjesta na izbornim listama, no svako od tih mjesta nalazio se na donjem dijelu izborne liste, ispod petog mjesta.

Uvjetovali su naše kandidate

Zanimljivo je pripomenuti kako je ovaj drugi prijedlog bio toliko drzak da su nam uvjetovali čak imena članova naše stranke koja bi, po njihovom mišljenju, bila podobna za izborne liste.

Ovakvo neviđeno bahaćenje, do sada nepoznato u modernoj političkoj komunikaciji, bio nam je jasan signal kako ništa neće biti od pregovora, kako nikako nije moguće postići bilo kakav sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.

Posebno naglašavamo kako je jedini, naglašavamo jedini, zahtjev ili uvjet ‘Hrvatske stranke prava’ bio samo jedno prolazno mjesto u bilo kojoj izbornoj jedinici, sve s ciljem povratka ‘Hrvatske stranke prava’ u hrvatski državni Sabor.

Otvoreno šikaniranje

Unatoč očiglednom i otvorenom šikaniranju naše stranke od strane ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’ nekolicina članova ‘Hrvatske stranke prava’, prije konačne odluke ‘Glavnog stana’ o načinu izlaska na izbore, zatražila je dodatni, dakle treći, krug pregovora, ovoga puta osobno s Miroslavom Škorom, a sve ciljem postizanja kakvog – takvog dogovora. O prijedlogu se većina članova ‘Glavnog stana’ izjasnila pozitivno. Na žalost, i treći krug pregovora ništa bitno nije promijenio, osim što se gosp. Miroslav Škoro, unatoč obećanju, nije pojavio na pregovorima, ispričao se na nedolasku te je na pregovore poslao svoga izaslanika.

Poštovane pravašice i pravaši, vjerojatno će te se pitati zbog čega smo toliko puta pregovarali, odnosno zbog čega smo dozvolili da s nama postupaju krajnje neprihvatljivo, i posve nekorektno?

Upravo zbog činjenice kako smatramo iznimno važnim, praktički ultimativnim, hrvatskog političko jedinstvo, smatrali smo, i još uvijek smatramo, kako bi sve hrvatske domoljubne stranke trebale biti dio jedne velike državotvorne koalicije, sve ciljem svrgavanja aktualne nenarodne vladajuće garniture temeljene na duopolu HDZ – SDP, plus Milorad Pupovac.

Favoriziranje Lazara Grujića

Stoga nam i nije jasno kako je moguće da ‘Domovinski pokret Miroslava Škore’ visoko mjesto na izbornoj listi nudi izvjesnom Lazaru Grujiću, osobi vrlo živopisne političke prošlosti, ili nekakvoj ‘Zelenoj listi’, dakle nekakvoj politički posve nepoznatoj i neprepoznatljivoj stranci, a takvih mjesta za najstariju hrvatsku političku stranku, dakle ‘Hrvatsku stranku prava’, ipak nema.

Naglašavamo kako ‘Domovinski pokret Miroslava Škore’ na takve, ili bilo koje druge, odluke imaju autonomno pravo, mi ih poštujemo, no smatramo kako takav izbor koalicijskih partnera razobličuje stvarni politički karakter ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’. Na biračima je prosudba jesmo li u pravu, ili nismo.

Osim opisanog ponašanja predstavnika ili vodstva ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’ napominjemo kako je upravo od strane tog pokreta vršena permanentna agresija na članstvo ‘Hrvatske stranke prava’ od strane određenih dušebrižnika, nama poznatih, ‘Domovinskog pokreta Miroslava Škore’, s ciljem prelaska pojedinih visokih dužnosnika ‘Hrvatske stranke prava’ u njihove redove.

Prevario nas je “viđeniji” član stranke

Od samoga početka znali smo za te radnje, nismo im pridavali osobitu važnost jer smo vjerovali kako baš nikako nije moguće, na bilo koji način, ‘kupiti’ ili vrbovati ili na bilo koji način pridobiti bilo kojeg našeg člana. Na žalost, kada je u pitanju jedan naš viđeniji član, prevarili smo se. Želimo mu, kao našem tridesetogodišnjem članu, svu osobnu i političku sreću.

Na koncu, slijedom svega navedenoga, ‘Glavni stan’ ‘Hrvatske stranke prava’ na svojoj sjednici održanoj u četvrtak, 4. lipnja 2020. godine donio je jedinu moguću logičnu odluku o načinu izlaska na predstojeće parlamentarne izbore, te je zaključeno kako će ‘Hrvatska stranka prava’ na naredne parlamentarne izbore izići u koaliciji s nama programski i ideološki bliskim strankama ‘Neovisni za Hrvatsku’, te ‘Generacija obnove’. Odluka je donesena uz samo jedan glas za samostalni izlazak na izbore, dok su svi drugi glasovali za navedenu koaliciju.

‘Hrvatska stranka prava’ zajedno će sa svojim koalicijskim partnerima uskoro hrvatskoj javnosti predstaviti izborni program, kao i kandidate u svih jedanaest izbornih jedinica.

U Zagrebu, 5. lipnja 2020. godine

Hrvatska stranka prava
Karlo Starčević, predsjednik

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->