Kohla su gađali jajima: Za uvrede političara kažnjava se još samo u BiH i Hrvatskoj

25 kolovoza, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marko Starčić iz Poreča zaradio je prekršajnu prijavu jer je tenutku dok je premijer Andrej Planković davao izjavu za novinare viknuo: “HDZ lopovi! Lopine!”.



Starčiću su prišla dva policajca u civilu, identificirala se značkom te ga zamolila da se stiša. On im je ponudio svoju osobnu iskaznicu, ali policajci su rekli da to nije potrebno i otišli, tvrdi Starčić.

Dva sata kasnije na radno mjesto došao mu  je uniformirani policajac i uručio mu poziv na sud zbog remećenja javnog reda i mira. Snimku tog razgovora Starčić je objavio na svom Facebook profilu.

Premijer Plenković je dan poslije  vezano za  tu peijavu kratko kazao “Zakon se treba provoditi”.

Usporedili smo kako u sličnim situacijama u svijetu kad nezadovoljnici prosvjeduju protiv političkih moćnika, gađaju ih jajima i trulim rajčicama. Ovo se, naravno, odnosi na demokratske zemlje i ne može se porediti sa zemljma u kojima je na snazi šerijatski zakon ili komunstičkim diktaturama gdje se ide na vješala ako se ne poklonite slici dragog vođe.

Srednji prst Bakiru Izetbegoviću 

Američka državljanka i njen prijatelj iz Sarajeva privedeni su na saslušanje u Policijsku upravu Centar zato što je ona iz automobila pokazala srednji prst prema pratnji Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i čelnika SDA.

„Incident“ se dogodio u ulici Koševo, kada su Amerikanka i njen prijatelj  krenuli na Bjelašnicu na izlet. U drugoj traci nalazili su se automobili iz pratnje Izetbegovića.

Kako je jedan od ljudi iz Izetbegovićeve pratnje ispričao policajcima, upravo je Izetbegović, nakon što su ga ostavili u zgradi Predsjedništva BiH, od njih tražio da pozovu policiju i zaustave automobil iz kojeg mu je djevojka pokazala srednji prst.

Kada su se spustili i krenuli prema FIS-u, tjelohranitelji su ih presreli i blokirali im prolaz. Onda su pozvali policiju i došle su dvije patrole. U tom trenutku i reporteri lokalnih medija su bili na licu mjesta.

Ispred zgrade Kantona Sarajevo bili su nekoliko policijskih službenika, tjelohranitelji, djevojka i njen prijatelj. Nakon službene zabilješke, policajci su djevojku i njenog prijatelja odvezli u policijsku stanicu.

Ona je u šoku, da je znala da će se ovo dogoditi, ne bi to nikad uradila, iako je ogorčena na naše političare. Uvijek govori da su š…., jer godinama radi ovdje i vidi kako narod živi, objavio je  „Dnevni avaz“.

Na kraju je morala platiti kaznu za narušavanje javnog reda i mira.

Helmut Kohl, njemački kancelar

Ujedinjenje Njemačke smatra se najvećim uspjehom u dugoj političkoj karijeri Helmuta Kohla, koji je 1990. na prvim izborima u novoj državi osvojio treći kancelarski mandat. No već godinu dana kasnije Kohl nije bio tako omiljen, naročito na istoku zemlje. Kada je kancelar 10. svibnja 1991. posjetio grad Halle, neki su se željeli rukovati s ujediniteljem Njemačke, a neki su imali različite namjere.

Mladi ljevičar Matthias Schipke Kohla je počeo gađati jajima pogodivši ga u glavu i rame, što se njemačkom kancelaru nije nimalo svidjelo te se zatrčao prema Schipkeu.

Tučnjavu između Kohla i ljevičarskog aktivista moralo je zaustaviti službeno osiguranje, koje je vidno ljutitog kancelara odvuklo na stranu. Nitko nije uhićen

Franz Josef Strauss primio šamar od radnika

Franz Josef Strauss  bio je njemački konzervativni političar i predsjednik Slobodne Države Bavarske. Imao je jasan konzervativan i oštar politički stav, zbog kojega su ga njemački ljevičari oštro napadali.

Održavao je međunarodne i prijateljske kontakte s mnogim stranim državnicima, koje je koristio za ekspanzijubavarskih i njemačkih korporacija. Njegovom pragmatičnom vanjskom politikom pridonio je ulaskom njemačkih koncerna na tržišta u Kini, Bliskom istoku i na afričkom kontinentu. Kao prvi zapadno-njemački političar susreo se 1975. na vlastitoj inicijativi s kineskim vođom Mao Zedongom i vodio razgovore u sklopu njegove posjete Narodnoj Republici Kini.Bio je među glavnim promotorima osnivanja europskog proizvođača zrakoplova “Airbus”, a u znaku poštovanja prema njegovom angažmanu za bavarsku zračnu industriju, novosagrađena zračna luka u Münchenu dobila je 1992. naziv po njemu (Flughafen München Franz Josef Strauss).

Za jedne prsolave na October festu München prema njemu je krenuo nezadovolnjni radnik o radnoj odjeći  s nakanom da mu opali šamar. Osiguranje ga je savladalo i spriječilo u nakani bliskog kontakta sa Straussom. Dok su ga vodili  prema amrici Starus im je rpiašao i kazao.

“Pustite ga. On je radnik, vaš i moj poslodavac, želim čuti čime je nezadovoljan.”

 

Tony Blair i britanski minsitri

Kada  1997. britanski laburisti došli na vlast, cijela nacija je imala velika očekivanja. Nakon njihova tri mandata, većina ključnih laburističkih političara mogla se pohvaliti da je u međuvremenu dobila pokvarenim jajima ili tortom u glavu.

Ministra gospodarstva Petera Mandelsona zalili su zelenim shakeom, ministricu Claire Short u lice su pogodili tortom od šlaga, a potpredsjednik vlade John Prescott čak se i potukao s glasačem koji ga je pogodio jajetom.

Tonyja Blaira su tijekom mandata gađali trulim rajčicama i jajima, no vrhunac se dogodio nakon što je Blair napustio aktivnu politiku. Kad je u Dublinu 2010. promovirao memoare, u kojima opravdava napad na Irak dočekalo ga je nekoliko stotina bijesnih demonstranata, koji su mu dobrodošlicu izrazili jajima i cipelama. Policije je spriječila eskalaciju sukoba, a Blair se izvukao neokrznuto, zahvaljujući i kišobranima svojih pobočnika.

 

Joschka Fischer, njemački ministar vanjskih poslova

Njemački Zeleni su 1998. prvi put postali dio njemačke državne vlade, a njihov najistaknutiji političar Joschka Fischer ministar vanjskih poslova.  Osvojivši vlast Zeleni su zaboravili temelje stavoe stranke što je dovelo i do velikog kaosa na stranačkom saboru u svibnju 1999. koji je morala čuvati i policija.

Vatreno se raspravljalo o tome kako se Njemačka treba postaviti prema intervenciji NATO-a na Kosovu. Fischer je zagovarao bombardiranje Slobodana Miloševića iz humanitarnih razloga, a stranačka opozicija činila sve da kompromitira takvu politiku: neki su pretrčavali goli ispred stranačkog predsjedništva, a drugi nosili Fischerove slike na kojima su bili docrtani brkovi u stilu Adolfa Hitlera

Vrhunac napada na Joschku Fischera ipak je bio trenutak kada ga je jedan aktivist Zelenih pogodio balonom crvene boje, koja je, očito, trebala simbolizirati krv. Fischer se, iako mu je od udarca pukao bubnjić u uhu, nije dao smesti – održao je vatren govor u obranu svoje politike i na kraju dobio podršku 318 delegata, od sveukupno 444 prisutnih.

Napadač na Fischera morao je pak platiti kaznu od 3.600 eura.

Schwarzenegger je meke izbjegavoa, jaja nije uspio

Sslavni Terminator koji u svojim filmovima vješto je izbjegavao metke nije mogao pobjeći od sudara sa svježim jajem prilikom susreta sa studentima California State univerziteta u Long Beachu.

Kada ga je nepoznati “atentator” pogodio jajem koje se razlilo po sakou nastavio se smješkati, a kada je tjelohranitelj pokušao odrstraniti žuti trag s njegovog ramena jednostavno je skinuo kaput i održao promotivni govor u košulji.

Zbog napada nitko nije uhičen ni kažnjen

Lionel Jospin, francuski premijer

Francuskom socijalističkom političaru Lionelu Jospinu 2002. sigurno nije ostala u lijepom sjećanju. Tadašnji premijer se kandidirao za predsjednika, a svi mediji su predviđali da će baš Jospin biti najopasniji protivnik aktualnog šefa države Jacquesa Chiraca, koji je tih dana tražio drugi mandat na čelu Grande Nation.

Na kraju se ispostavilo da je Francuzima dosta pomalo dosadnjikavog Jospina, koji je doživio debakl u prvom krugu predsjedničkih izbora

Nije pomoglo ni to što su ga dva 17-godišnjaka na predizbornom skupu u gradu Rennes pošpricala po glavi kečapom, pa je slika unezvjerenog političara bila glavni hit francuskih medija. Objašnjenje nestašnih dečki glasilo je da ‘žele unijeti malo crvenoga’ u centristički intoniranu retoriku socijalista Jospina.

Nitko nije kažnje

 

 

 

 

 

Silvio Berlusconi, talijanski premijer

Kontroverzni talijanski premijer Silvio Berlusconi ozbiljno je nastradao kada je u prosincu 2009. dobio po glavi plastičnim suvenirom u Milanu, dok se pozdravljao s okupljenim narodom. Suvenir je predstavljao repliku raskošne milanske katedrale, jedne od četiri najveće na svijetu.

Berlusconija je plastičnom katedralom pogodio 42-godišnji Massimo Tartaglia, za kojeg se ubrzo otkrilo da ima dugu povijest psihičke nestabilnosti, a na napad je bio inspiriran velikim prosvjedom protiv Berlusconija, koji je nekoliko dana prije u Rimu okupio stotine tisuća protivnika talijanskog premijera.

Napadač mu je slomio nos, izbio dva zuva, rasjekao lice. Napadač Tartaglia premijeru se brzo ispričao putem pisma, u kojem je svoj čin opisao ‘površnim, brzopletim i kukavičkim’.

Berlusconi je oprostio napadaču:

“Znate da ne mogu mrziti, ali Tartaglin potez se ne smije podcijeniti. Nadam se da ga neće prebrzo pustiti”, poručio je Berlusconi. 42-godišnji duševni bolesnik talijanskom se premijeru pismeno ispričao.

Napad je neko vrijeme proveo u zatvoru, a zbog psihičkih problema izrečenamu je obavezna rehabilitacija i zabrana pristupa demonstracijama.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->