KOLINDA: Na invalide ste poslali specijalce! MILANOVIĆ: To je bila šačica provokatora

30 prosinca, 2019 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović šest dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora po prvi su puta u četiri oka i to u prvom sučeljavanju prije drugog kruga. Debata na RTL-u počela je u 20 sati.



21.02 – Vojska može pomoći policiji u zaleđu, rekla je predsjednica, vrativši se na migrante, a Milanović joj je odgovorio da je to i radila u njegovom mandatu

21.00 – Na pitanje o Trumpu, predsjednica je rekla da ne bira ona predsjednika i ono kako postupa prema njemu je vodeći računa o interesima Hrvatske.  Kaže da treba stvarati savezništva gdje je najbolje moguće, a spomenula je i da bi se susrela s njim kad bi se našla u prilici.

Milanović je dodao da jedino mi, Bugarska i Malta imamo vize te prigovorio da vlada nije to uspjela riješiti.

20.55 – Nastavlja se tema o biračima u BiH.

– Nikada nisam predlagao da se državljanima u BiH uskrati pravo – rekao je Milanović.

Predsjednica na pitanje o tome zašto misli da je najbolja za birače u BiH kaže da se bori za njih.

– Već godinama, još kao veleposlanica, zalažem se da BiH uđe u akcijski plan za članstvo u NATO-u – izjavila je.

Milanović je izjavio i da ne bi išao Erdoganu, kao što je išla predsjednica.

Predsjednica mu je uzvratila pitanjem kako bi razgovarao s njim kad kontrolira milijunima migranata te je spomenula i žilet žicu koje ‘je ostavio u nasljeđe’.

20.50 – Kao predsjednik bit ću distsanciran od politike stranaka. To mogu reći kao lider, a vi to nikad niste bili. Nisam ja ’95 nakon Oluje dobio stambeni kredit kao perspektivni kadar – rekao je Milanović. Predsjednica mu je odgovorila da ne želi o njegovim kreditima.

Na izjavu da treba biti predsjednik svih građana, Milanović joj je odgovorio “Jasno, pa ja imam to iskustvo”.

Sljedeća tema je BiH, i predsjednica je rekla kako će se nastaviti boriti za pravo hrvatskog naroda da bude jednakopravan s ostala dva naroda.

– Kao premijer, bio sam uvijek cipelom na terenu, nisam tražio glasove, radili smo intenzivno. Komšića znam godinama i kritizirat ću ga. Problem je legitimiteta i legaliteta – rekao je.

Predsjednica mu je uzvratila da joj je neobična izjava jer ga je 2010. podržavao.

– Želim da se Hrvatima pruži sve kao i ostalima – rekla je.

– Da, ja sam ga tada podržavao. Ali nakon godinu dana sam rekao da se to ne radi tako. Ja sam to radio kao politički lider, ne znam gdje ste vi bili tada. Predstavnike hrvatskog naroda trebali bi birati oni koji se etički definiraju kao Hrvati. Ja sam bio svjedok kad je Silajdžić upozoravo Komšića da to nije dobar način i da će to otuđiti Hrvate. Ja učim – izjavio je Milanović.

20.45 – Koliko ste puta vi kritizirali odluke Ustavnog suda? – pitala je predsjednica, na što joj je Milanović uzvratio da to nije sudska vlast. Dodao je da se to može kritizirati.

Na pitanje treba li blokirati put Srbije u EU, Milanović je rekao da ne, bez obzira na to što je govorio.

– Ja sam bio politički lider, vi ste bili politička sljedbenica – rekao je Milanović koji se često vraća na HDZ i Sanadera.

– Nemojte prodavati priče da ste iz skromne obitelji. Vaša obitelj je bila dosta imućna u onom režimu – odgovorio je Milanović Kolindi na izjavu da dolazi iz skromne obitelji.

– Moj otac koliko je radio i dao državi, bio bi milijarder- uzvratila mu je.

20.40 – Ne mislim da se na Srbiji treba iskaljivati. To je zemlja u kojoj imamo 30 posto izvoza. Vučića ne bih pozvao, ali na neki način bi s tim ljudima trebalo raditi – rekao je Milanović.

– Rekla sam, dok ne ispuni obećanje o pronalasku nestalih, nema ponovnog susreta – odgovorila mu je i vratila se na podbadanje o njenom dolasku u ministarstvo te je rekla da se penjala od tajnice. Milanović joj je odgovorio da nikad nije bila obična tajnica.

20.40 Kitarović: Zašto netko tko je bio loš premijer, a podaci se slažu da ste bili najgori želi postati predsjednikom Hrvatske i doći na dužnost za koju ste rekli da je potpuno nepotrebna i beznačajna?

– Ja sam dobio 30 posto glasova od od ove valjda krive Hrvatske. Pobijedite me u drugom krugu. Ovdje zapomažete, pa ja se kandidiram da spasim Hrvatsku od vašeg i HDZ-ovog kartela. Ostavili ste zemlju u kaosu, zadužili za 120 milijarde kuna, zaduživali smo se po kamati od sedam posto, ostavili smo suficit i peti kvartal rasta – odgovorio joj je.

Kitarović je rekla kako ona želi okupljanje to je dokazala i prošla svaku stopu države.

20:35 – Nikada niste posjetili te branitelje u šatoru i potpuno ste ih ponizili. Ne mogu vjerovati da ste na Markov trg poslali policajce na branitelje.

– Šačica provokatora se zabarikadirala u crkvu na Markovom trgu.

20.30  To je zatvoren slučaj, imam pravo smijeniti savjetnike. Nikad nisam tražila od SOA-e da pričaju s njim. To je druga priča što je on manipulirao. Nikakvih prijetnji smrću nije bilo – rekla je predsjednica na pitanje o savjetnicima i Radeljićevoj smjeni.

– Ovo je ozbiljna tema na koju nije odgovorila. Ja nisam proganjao agente SOA-e. Ona nešto insinuira, vjerojatno misli na Linića.

– Vi jako dobro znate da štitim interese i da pred javnosti neću reći razlog smjene Lozančića – rekla je

– Lozančića ste najurili kao zadnjeg kriminalca. To je neljudski – rekao je Milanović

20.27 Na pitanje oko savjetnika, Milanović je rekao da bi pažljivo birao i da ne bi uzimao polusvijet.

Predsjednica mu je uzvratila s imenima Marine Lovrić Merzel, Szabe… i rekla da nije štitila kriminalce i da će to dokazati.

– Štitite Bandića kao da vam je najurođeniji – poručio joj je.

– Vi ste taj koji ste ga birali – uzvratila mu je, a Milanović je odgovorio da ga je izbacio za dva mjeseca.

20.25 – Predsjednicu su upitali koga bi prije pomilovala, Sanadera ili Merčepa te je rekla kako se radi o hipotetskom pitanju i da nitko od njih nije zatražio pomilovanje. Milanović joj je prigovorio da to nije stav.

– Gospođa Kitarović ne zna tko su Sanader i Merčep. To su njoj hipotetske osobe – rekao je Milanović koji je dodao da ne bi pomilovao nikoga.

– Vi bez Sanadera i HDZ-a ne postojite – poručio je Milanović predsjednici.

20.20 – Treba ukinuti ovlast predsjednika da pomiluje. Ne želim veće ovlasti jer je to put u tiraniju. Potrebno je još neko vrijeme da se centar vlasti prebacuje u parlament – rekao je Milanović na pitanje o ovlastima. Po njemu kod predsjednika postoji prostor za redukcije ovlasti, a ne više.

– Pobijedite me. To je rješenje da me se riješite – rekao je Milanović, a Kitarović mu je odgovorila: I hoću

Predsjednica misli da bi nakon izbora trebalo podrobnije definirati ovlasti, posebno područje vanjske politike i pitanje rada institucija te spomenula zakon o predsjedniku koji bi to potencirao.

20.15 – Na pitanje o izboru prave Hrvatske, Kitarović je rekla:

– Prava Hrvatska je Hrvatska koja nije slučajna Hrvatska. To je zemlja koja je krvlju plaćena, tu nažalost žive ljudi ispod životnog standarda – izjavila je.

– Kad kažete da je Hrvatska prava ili kriva, to je pridjev. Normalno ne znači da oni koji nisu glasali za mene da su nenormalni. Širite netrpeljivost i trgujete mržnjom – rekao joj je Milanović.

– Ja ne dijelim birače na moje ili vaše, na Škorine, lijeve, desne. Ako je vama normalno reći da je Hrvatska slučajna država – rekla je.

20.10 Na pitanje postoji li nešto što vrijedi kod predsjednice rekao je ništa. Isto pitanje, predsjednica je prešutjela te je nastavila govoriti o gospodarskom rastu.

Na izjavu da je Sanaderova vlada bila jedna od najuspješnijih, Milanović joj je odgovorio: “On vaš life coach, a danas je dobio  šest godina.”

20.05 Ja predsjednik je prva tematska cjelina

– Prije pet godina zemlja je bila u dubokoj krizi. Odlazak mladih je počeo, danas Hrvatska jest bolje. Držim da one makroekonoske čimbenike preliti na račune građana, da svaki građanin bolje živi. Ja sam promjena koja je bila potrebna 2014. godine, sad tražim kontuinuitet. Vrijeme u kojem sam zatekla Hrvatsku bilo je vrijeme opustošene Hrvatske – rekla je predsjednica.

– Imam veliko iskustvo, to je jamstvo da ću se ponašati predvidivo, u pozitivnom smislu. Vodio sam vladu koja je zemlju ostavila u ritmu rasta sa svim pozitivnim trendovima – odgovorio je Milanović. Nastavio je kako je uvjeren da u svemu djeluje bolje od Kolinde Grabar Kitarović.

– Ne znam na što mislite pod požarom – rekao joj je Milanović koji je dodao i kako je Vlada prije njega zemlju zadužila za 135 milijardi kuna.

20.00 Kreće prva debata, a u uvodu su se rukovali Milanović i Grabar Kitarović.

19.45 Prvi je na RTL stigao Zoran Milanović, a nekoliko minuta nakon njega stigla je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, iako je bilo najavljeno da će ona biti ta koja prva stiže. No, kandidati se nisu susreli ispred RTL televizije.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->