Kolinda u Matici objavila kandidaturu: “Zato što vjerujem u Hrvatsku!”

2 listopada, 2019 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Danas objavljujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike”, kazala  je Kolinda Grabar Kitarović u Matici Hrvatskoj gdje je stigla u društvu supruga Jakova.



Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je poručila da je vjera u Hrvatsku glavni razlog zašto se kandidira za novi mandat na Pantovčaku, istaknuvši da nas je “ta vjera sačuvala i dovela do slobode koja nam danas daje mogućnost izgradnje uspješne i bolje domovine”.

“Upravo je vjera u Hrvatsku glavni razlog zašto se kandidiram. Vjera nas je sačuvala u najtežim trenucima te nas je dovela do slobode, a sloboda nam sada daje mogućnost graditi svoju domovinu onakvom kakvom je svi želimo – uspješnijom i boljom”, rekla je Grabar-Kitarović najavivši kandidaturu za drugi mandat u Matici hrvatskoj.

Poručila je i da je zato odlučna ustrajati u promicanju tih vrijednosti koje nas okupljaju, a ne razdvajaju te koje nas čine ponosnima što živimo u Hrvatskoj.

Želim, dodala je, da nakon trideset godina moderne Hrvatske i četvrt stoljeća od slavnih pobjeda u Domovinskom ratu, ponosni samosvjesno gledamo u budućnost, svjesni svoje vrijednosti, postignuća i vlastite odgovornosti prema općem dobru.

„I u narednih pet godina ponosno i odgovorno predstavljat ću hrvatsku državu i sve hrvatske ljude. Zato što vjerujem u Hrvatsku”, naglasila je uz pljesak okupljenih koji su njezin govor popratili povicima “Pobjeda, pobjeda!”.

Hrvatska po mjeri čovjeka, demografija i dalje prioritet

U njemu se osvrnula na proteklih pet godina svog predsjedničkog mandata te je, uvjerena u ponovnu pobjedu, najavila što će raditi u idućih pet godina mandata. Poručila je da će nastaviti čvrsto voditi Hrvatsku u smjeru aktivne i odgovorne međunarodne politike te će i dalje biti jamac nacionalne suverenosti, sigurnosti, demokracije i očuvanja „našeg identiteta te našeg načina života”.

“Hrvatska po mjeri čovjeka. To je moj cilj. To je moja dužnost. To je dužnost sviju nas”, istaknula je te najavila da će detaljan program za svoj novi mandat predstaviti uoči predizborne kampanje.

Jedno od glavnih polazišta u radu u novom mandatu bit će joj „očuvanje hrvatske obitelji, slobode koja je časno izborena i očuvanje identiteta”.

Kao predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga nastavit će, dodala je, raditi na sigurnosti hrvatske države i državljana te na daljnjem opremanju i zaštiti uloge i dostojanstva Hrvatske vojske i policije.

“Hrvatska vojska treba biti u svakom dijelu naše domovine kao čimbenik razvoja, jamac sigurnosti i pouzdan partner u NATO savezu”, dodala je.

Predsjednica će i dalje veliku važnost pridavati demografskoj politici, obrazovanju i ekonomskoj politici koje, naglašava, moraju biti u službi opstanka obitelji, naroda i države.

“Demografska politika mora biti prioritet. O tome koliko ćemo joj se i kako posvetiti ovisi opstajemo li kao narod i država ili nestajemo”, upozorila je.

Također, najveći prioritet su i naša djeca i mladi koji moraju biti sposobni, poručila je, ravnopravno stajati rame uz rame s mladima iz najrazvijenijih država.

“Obrazovanje prilagođeno stvarnim društvenim potrebama i domovinski odgoj ključ su uspješnog razvoja i očuvanja našeg identiteta”, rekla je.

Nema razloga da prosječna neto plaća ne bude 7500 kuna

Najavila je da će promovirati ekonomske politike koje će biti usmjerene na oslobađanje kreativnih snaga i potencijala koje Hrvatska ima i može aktivirati za brži razvoj gospodarstva, te će tražiti donošenje mjera za jačanje investicijske konkurentnosti i potpore izvoznicima.

“Plaće mogu i moraju rasti. Nema razloga da prosječna neto plaća u Hrvatskoj uskoro ne bude 7500 kuna”, poručila je.

Dodala je da monetarna politika HNB-a i kreditna politika banaka “mogu i moraju više pogodovati hrvatskom gospodarstvu, stanovništvu i središnjoj državi”, najavivši da će u tom smislu u suradnji sa stručnjacima, predložiti potrebne mjere.

Hrvatska nije „region”

Istaknuvši da je u međunarodnom pozicioniranju, Hrvatskoj mjesto u srednjoj Europi i na Mediteranu, a politički u okviru euroatlantskih saveza, Grabar-Kitarović je naglasila da Hrvatska nije “neka ‘mala zemlja'”.

“Hrvatska nije ‘region’. Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara s drugima”, poručila je.

Posebnu brigu i dalje će voditi o Hrvatima u BiH, dodala je, rekavši da će ustrajati na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti jer su oni “jamac opstojnosti i europske budućnosti BiH”.

Nastavit će i s učvršćivanjem institucionalnih veza između iseljeništva i hrvatske države te zalaganjem za veću prisutnost hrvatskih iseljenika u javnom životu Hrvatske. Posebno ističe želju za što više stipendija mladim Hrvatima u svijetu za školovanje i njihov povratak te zapošljavanje u Hrvatskoj.

Prioritet državne politike je reforma pravosuđa

Predsjednica naglašava da reforma pravosuđa ostaje među prioritetnim zadaćama državne politike, apostrofirajući dužinu sudskih postupaka.

“Upravo je mučno gledati kako pravosudni sustav nerijetko pogoduje nepravdi, prije svega zbog predugih postupaka. Pokrenut ću raspravu o reformi pravosuđa, prije svega s ciljem prijedloga
promjena koje će omogućiti bitno skraćenje maksimalnih rokova postupka do pravomoćnosti presude”, najavila je.

Podsjetila je i da su pred Hrvatskom velike obljetnice koje “moramo obilježiti na pravi način” – 30. obljetnica prvih demokratskih izbora i početka stvaranja suvremene hrvatske države, 25. obljetnica Oluje i oslobođenja Hrvatske te 100. obljetnica rođenja predsjednika Tuđmana.

“Te jubileje valja iskoristiti kako bismo osnažili vrijednosti suverenizma, nacionalnog zajedništva i baštine Domovinskog rata kao temelja neovisne Republike Hrvatske”, naglasila je.

U aktualnom mandatu, rekla je, bila je iznad stranačkih i ideoloških podjela te uvijek poticala konstruktivni dijalog u društvu. Podsjetila je i na izmještanje svoga Ureda diljem Hrvatske kako bi “kao glas naroda skretala pozornost na teškoće i probleme”.

Istaknula je i pokretanje inicijative Triju mora, kao i predlaganje strategije domovinske sigurnosti.

“Kao predsjednica države, na svakom sam se koraku borila protiv negativnosti i apatije. To ću činiti i dalje – bez obzira na kritike onih koji mi to zamjeraju. Uvijek sam ponosno nosila boje hrvatskoga grba i promovirala našu domovinu. To ću činiti i dalje – bez obzira na kritike onih kojima to smeta”, poručila je.

Istaknula i da je svojom politikom zajedništva nastavila politiku pomirbe prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Poručila je i da će, iako je zbog toga bila napadana, i dalje jednako negativno tretirati “sve nenarodne režime iz hrvatske prošlosti, koji su ubijali ljude i razarali hrvatsko jedinstvo”. “1991. i 1995. jedine s godine oko kojih se cijeli hrvatski narod može i treba okupljati”, rekla je.

R.I. /Hina/Foto:Maxportal

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->