Komšić proglasio pobjedu, Bakir teško poražen, u RS-u slavili Dodigov poraz…

3 listopada, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Izbori u BiH prouzročili su dramatične promjene u odnosima snaga među strankama koje okupljaju pretežito bošnjačko biračko tijelo dok je HDZ BiH sa svojim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ostao najjača stranka među Hrvatima unatoč tome što je njihova kandidatkinja za Predsjedništvo izgubila izbore.Željko Komšić je večeras nešto prije 23 sata u Sarajevu praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata nakon što je na temelju 75 posto prebrojanih glasova postalo jasno da je on dobio potporu 70 posto birača a Borjana Krišto manje od 30 posto.

“Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima”, kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF). Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.

Iako se tome ranije protivio, Komšić je u danas oprezno pozdravio i odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona.

“To je neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije s etničkim opredjeljenjenjima no i ubrzanje procesa uspostave vlasti”, kazao je Komšić.

HDZ: Komšićeva pobjeda je izborni inženjering

U HDZ-u BiH su ustvrdili kako je bez obzira na brojčane odnose Borjana Krišto definitvno legitimni izbor Hrvata u BiH.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara  je kazao  kako je ona najbolji mogući izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH a Komšićev rezultat opisao kao još jedan slučaj izbornog inženjeringa, odnosno miješanje Bošnjaka u izbor hrvatskog člana državnog vrha.

Kazao je kako to ipak nije ugrozilo poziciju HDZ-a.

“Dobili smo na cijelom prostoru BiH ogromnu potporu”, kazao je u Mostaru novinarima Čavara, dodavši kako će partneri HDZ-u za uspostavu vlasti biti svatko onaj tko dobije većinsku potporu među Bošnjacima odnosno Srbima.

HDZ sa drugim stranakama okupljenim u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) je prema preliminarnim rezultatima u utrci za državni parlament dobio oko 10 posto glasova pa će biti nezaobilazni pri uspostavi nove vladajuće većine na državnoj razini.

Kandidatkinja HDZ-a za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto se nakon izbornog poraza od Željka Komšića zahvalila hrvatskom narodu u BiH i HNS-u što je pokazao svoju odgovornost te “proglasila pobjedu kao jedina hrvatska kandidatkinja”.

Ona je kazala “da je hrvatski narod pokazao političku odgovornost u povijesnom trenutku okupljeni oko jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda”.

“U tom smislu želim kazati da ono što imamo, rezultati iz svih županija sa hrvatskom većinom pokazuju da HDZ i stranke okupljene oko HNS-a imaju uvjerljivu pobjedu i ovo je pobjeda hrvatskog naroda u BiH”, rekla je. Željka Komšića nije ni spomenula

“Vodili smo fer i korektnu kampanju, koja je primjena ovom političkom trenutku u BiH i cjelokupnoj situaciji. Iskazali smo ono što su naši ciljevi, stav i kako odgovoriti izazovima i vremenu u kojem se nalazimo”, kazala je Krišto.

Katastrofalni poraz Izetbegovića

Ostaje neizvjesno hoće li im partner biti sada vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) čiji je lider Bakir Izetbegović pretrpio katastrofalni poraz u srazu s Denisom Bećirovićem iz SDP-a BiH kojemu je potporu dalo još deset oporbenih stranaka.

Bećirović je pred Izetbegovićem ostvario prednost veću od 15 posto. Čelnik SDA je vidno nervozan oko 23 sata priznao poraz ali je kazao kako je uvjeren da će njegova stranka biti nezaobilazni faktor pri uspostavi vlasti jer jedina među Bošnjacima ima koalicijski kapacitet.

Izetbegović je kazao i kako je Schmidtovim izmjenama izbornog zakona “definitivno ojačana pozicija HDZ-a”.

“BiH je po prvi puta nakon rata dobila člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda koji ne dolazi iz ento-nacionalne stranke”, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić komentirajući Izetbegovićčev poraz dodajući kako je to tek prvi korak kojim oporba preuzima  odgovornost za stanje u zemlji.

Kazao je kako očekuje da će oporbeni blok ostvariti rezultate bliske onima koje je postigao Bećirović odnosno da će dobiti priliku preuzeti i izvršnu vlast u državi, odnosno Federaciji BiH.

Čudić: Režim je pao

Čestitao je i Komšiću s kojim se davno politički razišao ističući da je važno to što će on zajedno s Bećirovićem biti član Predsjedništva iz stranke koja nije nacionalno orijentirana.

Najvažniji koalicijski partneri SDP-u su Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) čija je predsjednica Glavnog odbora Sabina Čudić ono što se zbilo na izborima u nedjelju nazvala povijesnim događajem.

“Režim je pao. Svjedočimo povijesnom porazu SDA”, kazala je Čudić komentirajući izborne rezultate.

Preliminarni rezutati u utrci za pozicije u Zastupničkom domu parlamenta BiH bili su kako SDA ima 33 posto glasova a približno tome su u zbroju postotci SDP-a, NiP-a i NS.

Neizvjesna utrka za predsjednika RS

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostvarivši više od 15 posto prednosti na protukandidatom Mirkom Šarovićem iz Srpske demokratske stranke (SDS).

No utrka za predsjednika RS između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, proglasio je pobjedu njihove kandidatkinje Jelene Trivić. Borenović se oglasio na službenom Twitter profilu:

“Ljudi, ovo je gotovo, pobjeda Na osnovu 461.825 prebrojanih (72,3%): Jelena Trivić 236.560 (51%) glasova, Milorad Dodik 225.265 glasova (48%) pobjeda, pobjeda, pobjeda”, poručio je Borenović.

Jelena Trivić je proglasila pobjedu i već slavila s trubačima na ulicama Banja Luke, a Dodik tvrdi da, nakon probrajnih 72 posto ima 25.000 glasova više u odnosu na Trivić , a do kraja očekuje 40.000 glasova više.

“Mogu reći da  sam u Banja Luci izgubio, ali sam u Republici Srpskoj pobjedio. Milorad Dodik je pobjedio na nivou Republike Srpske”, kazao je Dodik.

Dodik tvrdi da je u značajnoj prednosti i da je ta razlika nedostižna za preostalih 140.000 glasova koji nisu prebrojani. Kaže kako ne može reći da je ovo pobjeda, ali da su tendencije u njegovu korist.

CIK je kasno sinoć objavio da će detaljniji rezultati za predsjednika RS-a biti jasniji sutra u 09:00 sati. Kažu da birački odbori nisu na vrijeme dostavili rezultate.

M.M. /Foto: press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->