KORDIĆ U RODNOJ BUSOVAČI: Svečani doček i oštri prosvjedi bošnjačkih stranaka

lipanj 24, 2014 maxportal
Share Button

U rodnoj Busovači je Kordiću upriličen doček koji je počeo misom zahvalnicom, a završio skupom dostojanstva na Nogometnom stadionu.Crkva Sv. Ante u Busovači bila je pretijesna za sve koji su željeli s Kordićem i njegovom obitelji slaviti misu zahvalnicu. Predvodio ju je fra Dominko Batinić, župnik župe Busovača, isti svećenik koji je s Hrvatima Busovače preživljavao najteže dane ratne opstade. „Duhom smo bili vezani 17 godina, a sada si s nama i fizički“, poručio je fra Dominko Dariju Kordiću poželjevši mu dobrodošlicu u rodni grad.

5cb7d9c008502deb8141091027f5f238_XL[1]

Dario Kordić na grobu roditelja

Darija Kordića u Busovači je dočekalo i izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom te stranke Draganom Čovićem.

Svečani doček u Busovači, uz odobravanje  domaćeg stanovništva, naišao je na osude u dijela javnosti u BiH. Političke stranke u Bosni i Hercegovini s  bošnjačkim glasačkim tijelom u ponedjeljak su osudile svečani doček Dariju Kordiću,  a posebice  činjenicu da su u tome sudjelovali i najviši dužnosnici HDZ BiH.

– Javna potpora zločincima na najgrublji način vrijeđa obitelji žrtava i sve antifašistički opredijeljene građane BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost-, stoji u reakciji Stranke demokratske akcije.

Iz te stranke ističu kako smatraju nedopustivim “slavljenje zločinaca kao nacionalnih heroja”, dodajući  kako je to protivno javno iskazanoj opredijeljenosti najviših hrvatskih dužnosnika u BiH za uvažavanje demokratskih načela, suradnje i reformskog puta.

U ime Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) tu je činjenicu osudio stranački forum mladih, koji je u otvorenom pismu Čoviću najavio podnošenje kaznene prijave protiv predsjednika HDZ BiH i aktualnog predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Obrazložili su to tvrdnjom da se veličanje osuđenih za ratne zločine može podvesti pod odredbe kaznenog zakona BiH koje sankcioniraju izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.

Iz Foruma mladih SDP BiH Čovića su optužili da je iskazivanjem potpore Kordiću pokazao nepoštivanje zakona vlastite zemlje, a posebno su upozorili i na sadržaj priopćenja HDZ BiH o dočeku u Busovači u kojemu je stajalo kako su tamo “Kordića dočekali kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo, niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski vojni i politički vrh na čelu s bivšim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom.”

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti.

Na slobodu je pušten nakon što je odslužio dvije trećine kazne. O atmosferi na  dočeku pogledajte u video zapisu.

(maxportal)Komentari
Share Button