Maja Đerek: Puljak je izigrao ono što je obećao građanima

1 listopada, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Gošća emisije Nedjeljom u 2 bila je zviždačica Maja Đerek. Glasna je, beskompromisna i kaže da se bori protiv korupcije. U emisiji je govorila o otkazu u Državnim nekretninama i u splitskoj gradskoj upravi te statusu zviždača u Hrvatskoj.



Zviždačica Maja Đerek se na uvodu osvrnula na svoje djelovanje u javnoj službi. Usvtrdila je kako je uvijek radila “u javnom interesu, u korist državnog proračuna”.

– Rekla bih da sam ja prije svega bila jedna obična državna službenica. Nakon toga, službenica Grada Splita koja je nastavila raditi i radi u javnom interesu, a ne u privatnom. Dakle, nije to ništa specijalno, niti se smatram specijalnom osobom. Jednostavno, smatram se osboom koja je radila po zakonu. U korist državnog proračuna i Grada Splita, rekla je.

Zaključila je kako su u Hrvatskoj “vrijednosti poremećeno” te da je ono što ona radi postalo “nenormalno”. Ustvrdila je kako je “htjela raditi, stručno i bez utjecaja politike”.

– To što su u našoj državi vrijednosti poremećene i što je to postalo nenormalno da se netko bori na taj način, na kraju krajeva ja sam dobivala plaću iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna Grada Split i moja je obaveza bila da ja radim u interesu građana Splita. Htjela sam raditi stručno, pošteno i zakonito ono za što sam se školovala, bez utjecaja politike i neovisno o kojoj se političkoj stranci radi, kazala je.

Rad u splitskoj gradskoj upravi

Objasnila je kako je došla na mjesto savjetnice i pročelnice u splitkoj gradskoj upravi. Dodala je kako se nadala da će gradonačelnik Ivica Puljak donijeti “promjene koje je obećao”.

– Prva stvar, imala sam tada posao, radila sam u jednoj privatnoj firmi. Došla sam na poziv gradonačelnika Puljka jer je on obećavao promjenu. Obećavao je da će se boriti protiv svega što je ukorijenjeno u našem društvu, a to je nepotizam i politizacija javne i lokalne uprave. Htjela sam pokazati da se radom na takav način uistinu nešto može promijeniti u ovoj državi, rekla je.

Otkrila je kako je započela suradnja između nje i gradske vlasti u Splitu.

– Gospodin Puljak je mene zavo, on je inzistirao da ja budem dolje. Mogu reći da sam s jedne strane bila i naivna jer sam mislila da će to stvarno tako biti, kazala je.

Istaknula je kako je dogovor bio da se s novim otkrićima ide u medije, ali je, kako kaže, shvatila, da je “gospodin Puljak izigrao ono što je govorio svim građanima”.

– Dogovorili smo da će sve te stvari koje nađemo ići kroz medije da se pokaže što se našlo. Ja sam se nastojala držati tog dogovora, međutim od prvog dana, odkad sam došla kao pročelnica na temelju javnog natječaja, jer sam shvatila da kao savjetnica nemam nikakve ovlasti. Pročelnicima se daju ovlasti, kao samostalnom upravnom odjelu da neke stvari rade. Od prvog dana, gospodin Puljak je izigrao ono što je govorio svim građanima. Ja sam jednostavno na teži način shvatila da to on što želi nije red, nego da se tu kriju osobni interesi, dodala je.

‘Ivošević pokušao trgovati utjecajem’

Ocijenila je kako Ivica Puljak i Centar koriste “izlizane parole” kada se radi o napadnju HDZ-a, ali da je situacija drugačija kada se radi o njegovim suradnicima. Ustvrdila je kako je njena suspenzija pripremana te upozorila da još uvijek nije poznato tko je počinitelj napada na nju i njenu obitelj.

– Svi oni govore ili HDZ ili Hrvatska. To je nekakva njegova izlizana parola. Kada dođete do njegovih suradnika, priča se mijenja. Ponoviti ću da je samo deset dana prije moje suspenzije koja je tako napravljena na bučan način i PR-ovski jako doboro pripremljena, ja ću vas pitati jeste li ikada vidjeli da bilo kojeg pročelnika na ovakav način razvlače, difamiraju i diskreditiraju. Desetak dana prije toga je bio napad na mene i moju obitelj za koji još uvijek ne znamo tko ga je izveo, upozorila je.

Objasnila je kako je došlo do spora o socijalnim i kadrovskim stanovima.

– Izašla sam s jednim prijedlogom. Radilo se o socijalnim i kadrovskim stanovima. Trinaest godina se nije dodijelo niti jedan socijalni stan u Gradu Splitu. Ja sam pokušala naći način da ljudi koji su stvarno dokazali teški socijalni status dobiju te stanove, pokušavali smo iseliti bespravne korisnike koji su bili dugo tamo, rekla je.

Ustvrdila je kako su kadrovski stanovi “problematični”. Naglasila je da su u njima osobe koje “nisu” od interesa za Grad Split te da su im stanovi dodijeljivani “diskrecijkom ocjenom bivših gradonačelnika”.

– Problematični su bili kadrovski stanovi. To su stanovi koji se dodijeljuju osobama koje su od interesa za Grad Split. Na kraju je ispalo da to nije od interesa za Grad Split. To su osobe kojima su stanovi dodijeljivani diskrecijskom ocjenom bivših gradonačelnika. Onaj tko je mogao doći do gradonačelnika, dobio je stan, kazala je.

‘Grad nema dovoljno stanova, Puljak stao u obranu Ivoševića’

Đerek je otkrila kako se susretala “s teškim sudbinama” kada se radi o dodjeljivanju socijalnih stavnova.

– Grad Split nema dovoljno stanova. Susretala sam se s teškim sudbinama. Dolazili su kod mene za sastanke. Prva na listi čekanja je bila obitelj kojoj je dijete bilio sa stopostotnim invaliditetom. Godinama nisu mogli dobiti stan i moj prijedlog je bio da se kroz novu odluku ukine kategorija tih kadrovskih stanova i da ih dodijelimo ljudima koji su dokazali teški socijalni status, rekla je.

Naglasila je kako je to vodstvu grada bilo problematično jer je “uži član obitelji gospodina Ivoševića u kadrovskom stanu”.

– To je bilo problematično jer je uži član obitelji gospodina Ivoševića u tom kadrovskom stanu i gospodin Puljak je reagirao kako je, u zaštiti obitelji svog zamjenika gradonačelnika, kazala je.

Dodala je kako se tema raširila te ustvrdila kako je Bojan Ivošević “u sukobu interesa” te da je “pokušao trgovati utjecajem”.

– Tu se stvorila jedna druga priča. Taj prvi pravilnik koji je donesen je donesen u jednoj neformalnoj polutajnoj skupini, u kojoj je jedino kao političar sudjelovao gospodin Ivošević. On je bio u sukobu interesa. To negira cijelo vrijeme. Pokušao je trgovati utjecajem, o tome postoji trag, zaključila je.

Otac Bojana Ivoševića u gradskom stanu; ‘Smatram da prioritet imaju socijalno ugroženi’

Đerek je ostala na temi oca Bojana Ivoševića koji je u kadrovskom stanu. Ustvrdila je kako on na temelju prije spomenutog pravilnika “ima pravo na korištenje”, ali i kako misli da stanove treba dati na korištenje socijalno osjetljivima.

– Stan je dobio za vrijeme HDZ-a i po ovom pravilnik koji je donesen u toj skupini, on i dalje ima pravo na korištenje tog stana. Gospodin Puljak je mene suspendirao i rekao da sam prekoračila svoj ovlasti na temelju prijedloga. Mislila sam da ćemo revizijom osloboditi određen broj stanova koji će se dati na korištenje ljudima sa socijalnim uvjetima. Grad Split ima sve manje i manje gradskih stanova. U Splitu ima 460 gradskih stanova, dok Grad Zagreb ima preko 5 tisuća, rekla je.

– Smatram da prioritet imaju građani koji su dokazali svoj socijalni status. Kolegica koja je radila s Ivoševićem me tek kasnije obavijestila. Ona je sudjelovala na tome, te su to potvrdili svu sudionici te skupine, kazala je.

Slučaj otkaza osobi s invaliditetom

Na pitanje o tome je li ranije mogla reagirati na ovakav pravilnik koji je, kako je voditelj rekao ranije hvalila, Đerek je odgovorila kako je “tada mislila da će osloboditi broj stanova”.

– Upravo zato što sam tada mislila da ćemo osloboditi broj stanova. Godinama se nisu radile revizije korištenja stanova. Nije se znalo tko stanove koristi. Pročelnica koja je bila prije mene nije mi ostavila ništa, nije započela nikakve postupke revizije osim što je ovom gospodinu s invaliditetom dala otkaz ugovora.

Osvrnula se i na slučaj u kojemu je otkaz dobila osoba s invaliditetom koja je radila za Grad Split. Ustvrdila je kako je vlast “htjela prikazati ta mu je ona dala otkaz”. Naglasila je da je to napravila pročelnica koja je bila na toj poziciji prije nje.

– Oni su htjeli prikazati da sam to ja koja sam dala otkaz. Nisam bila ja, bila je pročelnica prije mene, rekla je. Ja sam pokušala kroz izmjene tog pravilnika osnovati povjerenstvo koje će utvrditi postoje li uvjeti da se njemu stornira taj otkaz ugovora. Peteročlano povjerenstvo je zbog drugih nekretnina koje je gospodin imao i uvjeta koji su propisani tim pravilnikom, potvrdili da to ne možemo napraviti. Ja sam rekla da protiv gospodina ne možemo stornirati taj otkaz. Jedina je mogućnost da se pravilnik stvarno mijenja i da takve osobe imaju prioritet, dodala je.

Đerek optužila Puljka da je u “dealu” s HDZ-om

Na konstataciju da bi, ukoliko je napravio nešto nezakonito, Puljak bio prvi na meti HDZ-a, Đerek je odgovorila da “možda upravo i ne bi”, jer je “rukovodeće ljude” iz HDZ-a “ostavio na vodećim mjestima”.

– Možda upravo ne bi jer je rukovodeće ljude ostavio na vodećim mjestima. Gospodin Puljak je obećavao red, to se nije ostvarilo. Ne možete raditi red s ljudima koji su napravili nered. On je ostavio iste ljude, koji su čak visoko u stranci. Upozoravala sam ga mjesecima da se događala ogromna financijska šteta. Ja samo mogu reći da je gospodin Puljak iznevjerio sve ono što je govorio, rekla je.

Ocijenila je kako dužnosnike HDZ-a, za koje javno govori da ne rade stručno, svejedno ostavlja na rukovodećim pozicijama.

– Imali smo slučaj gdje je gospuđu za koju je govorio da ne radi stručno, a visoko je u HDZ-u, ostavio kao ravnateljicu jednu ustanove u Gradu Splitu. S druge strane, jednu gospođu iz oporbe, nije htio imenovati, izašao je u javnost da neće pratiti njegove politike. Ja vas pitam, onda ispada da će HDZ pratiti politike gospodina Puljka, dodala je.

Osvrnula se i na svoju suspenziju. Ustvrdila je kako je njenu suspenziju “pisala osoba koja je jako visoko u HDZ-u”, a da je njena žalba također otišla na stol osobe na HDZ.ovoj listi.

– Možda kalkulira, ali nisam ja ta koja je građanima obećavala transparentne javne natječaje, depolitizaciju i red. On je sve to obećavao, testirao volju građana. Pretpostavljam da građani Grada Splita vide što se dogodilo. Što se tiče moje suspenzije, nju je pisala osoba koja je također jako visoko u HDZ-u, ne samo to, nego je moja žalba otišla osobi na službeničkom sudu koji je također bio na listi HDZ-a. To su nekakvi primjeri koje vam ja mogu dati, rekla je.

– U zadnje vrijeme sam vidjela da je jako otupila oštrica gospodina Puljka. On nastavlja istom politikom HDZ-a, traži poslušnost, a ne stručnost, zaključila je.

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->