MARKOV TRG: Čuvajte se četničkih vikara s Cvjetnog trga u Zagrebu

13 siječnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

PORUKA Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskom ministra, četnički vikari.



Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’, zaključna je misao kojom je voditelj Marko Jurič odjavio emisiju Markov trg.

U emisiji su gostovali povjesničar Josip Jurčević i publicist Damir Borovčak.

markov trg ,damir borovčak, josip jurčević

Obojica ističu kako se mnoge povijesne činjenice u Hrvatskoj zataškavaju. Mnogima nepoznata, herojska bitka i obrana Gvozdanskog gdje su branitelji te utvrde daleke 1578. godine do smrti branili svoje domove. U Hrvatskim povijesnim udžbenicima nema te priče, potpuno je nezapažena jer se povijesne činjenice ‘stavljaju pod stol’ i mijenjaju. Što, kako kaže Borovčak, ne čudi jer je samo kod nas praksa da se zataškavaju činjenice koje bi drugi narodi veličali.

‘Nije neobično zataškavanje kad se radi o hrvatskoj povijesti i hrvatskom identitetu – rekao je Borovčak ističući kako je postalo uobičajeno da sve što vrijedi treba prešutjeti’.

Jurčević dodaje kako je afirmacija bilo kakvih vrijednosti kod nas uništena jer se “udžbenici nose na lekturu u Beograd gdje je nažalost počelo krivotvorenje.

damir borovčak 1

Damir Borovčak

Drugi odlučuju o našoj budućnosti, o tome što ćemo pisati. Hrvatska povijest nažalost je prepuna ratnih vojnih događanja, a ne postoji vojna povijest’, objasnio je Jurčević i dodao: ‘Krivotvorenja novije povijesti su se osobito nastavila nakon 2000-te godine. Na taj način odlučuju o našoj prošlosti te izgradnjom našeg identiteta zapravo odlučuju o našoj sadašnjosti i budućnosti i određuju sve naše potencijale’.

‘Međutim u Gvozdanskom su se i u novijoj povijesti dogodila dva pokolja. Nasljednici tih starih Vlaha koji su s Turcima napadali Gvozdansko su pod utjecajem Srpske pravoslavne crkve prešli na pravoslavlje i postali četnici. Jedan pokolj se dogodio na Božić 1941. godine kada četnici upadaju u selo i ubijaju 55 ljudi, a drugi se put sve to ponovilo 1991. godine kada su četnici ponovili svoj zločinački pohod u Gvozdanskom’, rekao je Borovčak.

Budući se prije nekoliko dan u organizaciji Srpskog narodnog vijeća na božićnom primanju u Novinarskom domu dogodila sramotna provokacija s ćiriličnim pločama koju je hrvatski državni vrh otrpio spuštenih gaća umjesto da se istog trena na peti okrenuo i više nikada se ne pojavio dok se SNV ne bi duboko ispričao.

Povodom tog incidenta u emisiji je pušten prilog koji otvara pitanje Je li Srpska pravoslavna crkva kršćanska ili četnička. U prilogu se vidi desetak svećenika Srpske pravoslavne crkve kako pjevaju četničke pjesme i veličaju zločince i ubojice. Među njima je i zagrebački mitropolit SPC-a Porfirije. Budući SPC djeluje i u Hrvatskoj zar ne bi hrvatska vlada trebala zatražiti od SPC-a da se ogradi od četnikovanja ukoliko i dalje želi djelovati u Hrvatskoj?

‘Kada vidite djelovanje SPC-a s početka devedesetih vidljivo je da oni podržavaju zločinačku četničku ideologiju koja nema nikakve veze s kršćanstvom. Kad bi nekome neupućenom pokazali ovu snimku i rekli da to pjevaju svećenici kršćanske crkve i da to pjevaju svećenici iz države u kojoj su ti četnici počinili stravične zločine taj bi mislio da je to nemoguće. Osobito jer na to nema reakcije hrvatskih vlasti. Umjesto toga hrvatske vlasti hodočaste u institucije tih koji veličaju četnike te ponižavaju sebe i sve hrvatske državljane tolerirajući ovakav govor mržnje i radikalno nasilje.

markov trg, jurčević josip 1

Josip Jurčević

Zapravo ne treba govoriti o ovima koji pjevaju takve pjesme, nego o našim političkim predstavnicima koji žive o našem trošku i koji nas zapravo izručuju ovakvima’, smatra Jurčević.

Kako se ne bi zaključilo da je to bio usamljeni slučaj , eksces možda pripitih svećenika koji su slučajno pod utjecajem alkohola skrenuli s puta kršćanstva, u emisiji je pušten još jedan prilog sa srpskim pravoslavnim svećenicima koji podučavaju djecu pjevanju četničkih pjesama. U tim se pjesmama veliča Draža Mihailović koji je odnedavno proglašen herojem u Srbiji.

Treba spomenuti da je Srpska pravoslavna crkva 2005. godine proglasila dvojicu srpskih četničkih zločinca Milorada Vukojičića zvani pop Maca (deminutiv od macola) ili pop Koljač i četnika Slobodana Šiljka svecima. Kako razumjeti da se u centru Hrvatske koja je ratovala s četnicima nalazi crkva koja veliča i proglašuje svetima te četnike, a čiji zagrebački mitropolit pjevanjem veliča te četnike?

‘U srcu hrvatske metropole, to je potpuno evidentno, uz pomoć najvažnijih hrvatskih institucija priprema se ponavljanje masakra, klanja od strane mitraljezaca u odorama svećenika i sl. Trebalo bi vidjeti taj multimedijalni projekt terora iz osamdesetih u kojemu je sudjelovala upravo ta Srpska pravoslavna crkva’, izjavio je Jurčević.

Budući su taj Vukojčić i Šiljak proglašeni svecima, možda će kroz nekoliko godina SPC proglasiti i Dražu Miahailovića svecem, možda će onda srpska pravoslavna crkva ‘Preobraženja gospodnjeg’ na Cvjetnome trgu u centru Zagreba promijeniti ime u crkvu Svetoga Draže Mihailovića?

‘Mislim da uopće niste ironični jer je Draža Mihailović već rehabilitiran u Srbiji, a njegovi sljedbenici danas vode državu Srbiju. S tom državom tako snishodljivo, ponižavajuće u ime nekih viših geopolitičkih interesa ili ekumenizma surađuju naše državne institucije’, zaključio je Jurčević.
‘Povijest je učiteljica života i povijest se ponavlja. Kad vidimo takve provokacije u Zagrebu danas, u Hrvatskome novinarskom domu, trebali su se naši politički predstavnici okrenuti na peti i otići.

U Banskoj strugi su se dva hrvatska velejunaka 1991. godine žrtvovala. Vezali su na sebe eksploziv kako bi zaustavili prodor četnika, zatrčali su se u četničke položaje i raznijeli se. Žrtvovali su svjesno svoj život.

Učinili su to Mile Blažević i Željko Filipović, koji su svjesno otišli u smrt kako bi zaustavili četništvo. Danas hrvatski političari nemaju te hrabrosti da zaustave četništvo u Zagrebu. Trebalo bi današnje hrvatske političare odvesti u Bansku strugu d saznaju za taj događaj i da se tim primjerom nadahnjuju’, zaključio je Borovčak.

Marko Jurič/Foto:Screenshot Mmarkvo trg


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •