Mediji u BiH objavili da je umro Ratko Mladić

veljača 11, 2020 maxportal
Share Button

Većina medija u BiH objavila je da je u Haagu umro osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Kao izvor informaicije navodi se ministrica Vanjskih poslova BiH.Mediji susjedne države  pozivaju se na Twitter profil Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH, koja je objavila tu vijest

U objavi, označenoj HITNO! na Twitter profilu bh. ministrice piše da joj “veleposlanik Bosne i Hercegovine u Haagu prenosi vijesti o smrti ratnog zločinca Ratka Mladića. Službena najava kako će uskoro biti objavljena”.


Ratko Mladić je u studenom 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga je sud u Haagu osudio na doživotnu kaznu zatvora.

“Zločini koji su počinjeni pripadaju najgnjusnijima poznatima čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti”, poručio je predsjedavajući sudac Alphons Orie izričući Mladiću kaznu doživotnog zatvora.

Mladić je uložio žalbu na presudu, a prizivni proces se održava pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, ustanovi zaduženoj zaključiti rad međunarodnih kaznenih sudova za Ruandu (ICTR) i za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

M.M. /Foto: Icty

 

Komentari
Share Button