MESIĆ: Volio bih da se vrati Titov trg u Zagreb iako gelipteri govore da je četvrti zločinac u povijesti

7 srpnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je uhićenja nekadašnjih Bandićevih suradnika u Zagrebu, kao i uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a. Odgovorio je i na pitanje vjeruje li da će Plenković podržati zabranu isticanja ustaških simbola, zašto bi volio da se vrati Trg maršala Tita u Zagrebu, ali i na brojna druga zanimljiva pitanja.Najprije je govorio o razmjerama korupcijske  hobotnice u Zagrebu.

“Poslije sitnih će, vjerujem, doći i krupne, no to nije dokaz da naša država funkcionira kao pravna država. Da je tako, davno bi se kod prvih naznaka korupcije država i institucije uključile i vjerojatno do tolikog intenziteta korupcije ne bi došlo”, rekao je Stjepan Mesić.

Dolaze i podaci da je Bandić godinama primao mito. Bi li do progona došlo da je on danas živ?

“On je bio prisluškivan, pritvaran, biop je u istražnom zatvoru… Događalo se nešto s njim što je naslućivalo da će neke sankcije biti poduzete. No dokle god su njegovi glasovi bili potrebni saborskoj većini – njega nitko nije dirao.

Da je ostao živ, da je ovisilo o njegovim žetončićima, vjerojatno ne bi bio uhićen”, rekao je Mesić.

Je li ovo dokaz da je Zagrebom vladala zločinačka organizacija?

“Apsolutno. To je najkraća definicija”, kazao je.

Uhićen je i glavni ravnatelj HRT-a koji je nosio mito Bandiću u torbi, a za što je dobio stan.

“S HRT-om se dugo nešto događa, ona mi više izgled kao da je uređuju urednici Glasa Koncila. Oni se predstavljaju tako skrušeno, kao veliki vjernici, a takve su im i emisije. A vidjeli ste o čemu se radi – trebalo je vremena da se institucije uključe i počnu raditi svoj posao”, kazao je Mesić.

Velik dio novca u Zagrebu išao je za preplaćene projekte. Je li ovo početak djelovanja koje će rasplesti hobotnicu?

“Jeste. Uprava grada i grad su se promijenili i vjerujem da će biti političke volje da se stvari izvedu na čistac. Za zagrebačku spalionicu potrošeni su milijuni, no od toga nikada ništa nije bilo.

Kada se Možemo pojavio, vidio sam da se nešto događa. Njihove su me prve akcije oduševile, imale su smisla i bile su poruka. Vjerujem da je kamen koji je bačen u vodu napravio valove koji se još šire i da Hrvatska još nije svjesna što je dobila s grupom Možemo i njihovim istomišljenicima. Vjerujem da će ovo u budućnosti Hrvatske imati veliku ulogu. Ovi ljudi, prvoborci, intelektualci koji znaju što hoće, što neće i što je u Hrvatskoj loše, oni će biti nova snaga koja će Hrvatsku povesti prema Europi, svijetu i demokraciji.

Sve će ovisiti o tome koliko će biti uspješni u Zagrebu – o tome će ovisiti val koji će se od njih širiti dalje”, rekao je Mesić.

HDZ je i dalje najjača stranka, na oko 30 posto, a SDP i Možemo su izjednačeni gotovo na drugom i trećem mjestu, pa slijedi Most.

“Društvo je premreženo korupcijom. Ako je jedna stranka optužena za kriminal i ona je najpopularnija – o čemu se tu radi? Društvene strukture su korumpirane i zato su rezultati takvi. Javnost mora shvatiti da država mora profunkcionirati kao pravna, a sudstvo je na nivou koji možemo usporediti s najneorganiziranijim društvima.

Kada se pojavljuje prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda, osoba koja je kompetentna, koja bi garantirala određene promjene u sudstvu – ona je na brutalan način spriječena da se pojavi na sudu. Situaciju u pravosuđu prate i ljudi izvan Hrvatske i institucije izvana. Stanje u pravosuđu ne ulijeva povjerenje u funkcioniranje pravne države”, rekao je Mesić.

Dojam o Milanoviću?

“Svatko ima svoj stil i svakako je teško stil promijeniti. Smatrao sam da ja moram raditi ono što mi Ustav nalaže, ali moram shvatiti i ono što mi čini okruženje. Morao sam biti svjestan da Vlada i ja nismo ista politička opcija i znao sam da nisam predsjednik svih političkih opcija. Ja imam svoju opciju, ali sam predsjednik svih građana. Tražio sam način za komunikaciju sa Saborom i Vladom, a to je da jedan mjesec ručak bude kod mene, jedan kod predsjednika Vlade, a jedan kod predsjednika Sabora – Luka Bebić, Ivo Sanader i ja.

Kad je Zlata Đurđević bila predložena, kad ju je trebalo izabrati, trebali su sastati. Sudstvo je trebalo dobiti jednu renesansu, novu krv i vidjeti što Hrvatska dobiva jednim takvim kadrovskim rješenjem. Time bi pokazali da su svjesni situacija u kojoj se Hrvatska nalazi.

Oko Bosne i Hercegovine se ne slažem s Milanovićem, ali u 90 posto drugih stvari je dobar”, rekao je Mesić.

O Danu antifašističke borbe u Brezovici?

“Pratio sam govore, bili su u redu sa svojim porukama. Vlada se prvi put pojavila s predsjednikom i ministrima, no bez predsjednika Sabora. Bilo bi dobro da se s tim nastavi, jer s fašizacijom koja se u društvu osjeti može biti teško rješavati pitanja generacijama iza nas. Ova generacija mora riješiti se balasta NDH i ustaških zločina.

Govori su bili dobri, Milanović je uputio dosta značajnih poruka i bilo bi dobro da se te poruke koje za Hrvatsku puno znače citiraju”, kazao je Mesić.

Rečeno je da ne treba isticati da su nas partizani izveli na pobjedničku stranu, nego da su bili na pravoj strani – pa makar i da su izgubili.

“Točno je, partizani su bili na pravoj strani. Mi smo od prvog dana bili na strani pobjednika, kvinslinška tvorevina koja je nastala sasvim slučajno”, rekao je Mesić.

Mnogi umanjuju važnost antifašističkog pokreta. Rekli ste davno u Australiji da je HR pobijedila i 1941. i 1945.

“U Australiji sam bio da bih prikupio novac za obnovu Hrvatske. 1941. je nestakla Kraljevina Jugoslavija, gdje je Hrvatska bila marginalizirana, no s antifašizmom smo bili na pravoj strani i pobjednici rata”, rekao je Mesić.

Rekli ste da bi voljeli da se u Zagrebu vrati Trg maršala Tita?

“On će se vratiti prije ili kasnije, on je najveći politički genije kojeg je naša mala zemlja dala. Budimo objektivni, na pogreb Franje Tuđmana je došao samo jedan državni predstavnik, a Titu je na pogreb došlo 150 kraljeva, prinčeva, predsjednika…”, kazao je.

Mnogi bolno doživljavaju obračune s neistomišljenicima nakon oformljenja Jugoslavije?

“Tito je čuo da je bilo retorzije, no izjednačavati Bleiburg i Jasenovac je idiotizam. U Jasenovcu se ubijalo četiri godine one koji nisu ništa krivi – samo su različiti. U Bleiburgu se predala kvinslinška vojska i svi civili su odmah isključeni i poslani kući. Kvinslinška vojska je kapitulirala. Kada je Tito saznao za ubojstva, tražio je da se krivce šalje u njihova odredišta gdje trebaju biti suđeni.

Tito je saznao da ima retorzije. Ne kažem da je u redu što je retozrije bilo, no jasno mi je da je nakon četiri godine ubijanja do nje došlo.

Što se tiče imena Trga, smatram da u Zagrebu ima većih problema, no Titovo mjesto u povijesti Hrvatske i svijeta ne može promijeniti neki gelipter koji kaže da je to četvrti zločinac svijeta. Vlada plaća geliptere koji kažu da je Jasenovac radio nakon Drugog svjetskog rata. Taj se prostor nakon rata čistio”, rekao je Mesić.

Zabrana ustaških simbola?

“Važno je da Plenković ima dovoljno pameti, a trebao bi imati, da jednom to završi. Zamislite da u Njemačkoj netko krene problematizirati tematiku vezanu za naciste. No Nijemci su doživjeli katarzu, a Francuska i Njemačka prednjače u demokratizaciji i europeizaciji”, rekao je Mesić.

Moramo biti zahvalni onima koji su bili tako dalekovidni da stvore udruženu Europu

“Europa danas nema lidera, ona je vođena činovnički. Lideri su osnovali EU, to je milenijski projekt.

Macron i Merkel su lideri, nastavak, no tko vodi Komisiju? To su činovnici. Države imaju, no Europa nema lidera. Mnogi su opterećeni svojim malim teritorijima, umijesto da Europu gledaju kao takvu. Europa mora biti veliki igrač”, kazao je Mesić.

“U svojoj sam se politici uvijek borio za to da se zemljama koje nisu u EU pomogne da ispune standarde i da se uključe. No EU je umorna od udruživanja, a one zemlje koje nisu u EU-u su umorne od čekanja”, rekao je Mesić.

Orban bi ubrzao ulazak Srbije u Uniju?

“To su političke izjave bez pokrića, Srbiji treba pomoći da ispuni uvjete i dosegne standarde. Jedan dio Srbije slavi ratne zločince, Miloševića, ne prigovaraju mu što je ušao u rat…

Mi kada smo bili svjesni da je Jugoslavija izgubila, da nema integrativnih faktora, trebalo je ili ići u novi politički dogovor, u novi model. Ja sam rekao da sam zadnji predsjednik Jugoslavije u tom modelu i da nam treba novi model”, rekao je Mesić.

Srpski svet – zamjena politike Velike Srbije?

“Niti će biti Velike Srbije niti Velika Albanije. Svaki će narod živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, isključujemo rat kao sredstvo u Europi.

Udružena Europa je milenijski projekt i moramo biti zahvalni onima koji su bili tako dalekovidni da stvore udruženu Europu, no moramo biti svjesni i da ima onih koji žele u svojim malim državama biti veliki. Neki računaju da će se Unija raspasti, ali to su besmislice. Problem Srbije je što nije doživjela katarzu. Mnogi se vraćaju na Miloševića i njegovu politiku”, rekao je Mesić.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->