MINISTARSTVO OBRANE UKLJUČILO SE U KAMPANJU Ministar Ante Kotromanović na podmukao način napao Kolindu Grabar Kitarović

19 kolovoza, 2014 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministarstvo su napali i Karamarko i Krstičević i Srb i Kujundžić i ptice na grani. Kotromanović je odgovorio samo Kolindi

Piše Marko Marković Nakon komentara Kolinde Grabar Kitarović da je “Hrvatska vojska zapuštena” te ocjene da je “zrakoplovstvo u jadnom stanju”, oglasilo se Ministarstvo obrane žestoko uzvrativši predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a. Izražavaju žaljenje što je Oružane snage RH koriste u politička nadmetanja a cijelo priopćenje Ministarstva obrane je klasični politički akt.  Pod krinkom brige za HV napadaju gospođu Grabar Kitarović da je neupućena, da Vlada u kojoj je ona bila ministrica nije učinila mnogo za modernizaciju vojske, da ne poznaje zakonsku regulativu, ne razlikuje Vijeće za obrane od Vijeća za nacionalnu sigurnost, te da je skromnih znanja o zrakoplovstvu.

Ne moraš se biti Albert Einstien da bi znao tablicu množenja, ne trebaš biti Jurij Gagarin da bi shvatio da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u jadnom stanju. Čast svim pilotima HRZ-a, oni su nam jedini aduti, ali ako na Dan pobjede padne zrakoplov, a drugi se teško prizemlji  i to zahvaljujući vještini pilota, zaključa je više nego jasan: Zrakoplovstvo nam je očajnom stanju.

Mogu čak i razumjeti ljutnju i bijes u Ministarstvu obrane. Generali, ratni pobjednici, heroji Domovinskog rata (gotovo svi osim načelnik Glavnog stožera Drage Lovrića), zapovjednici Pobjedničke vojske jake, a onda im žena – koja je zasad samo zgodna i privlačna – nabije na nos da su zapušteni i u jadnom stanju.

Ratnom zapovjedniku nije odgovorio

Ministar Ante Kotromanović je ratni heroj Domovinskog rata, aktivni sudionik mnogih presudnih bitaka, u brojnim situacijama ponašao se odlično. U nacionalnom smislu često je bio u prilici očitati bukvicu HDZ-ovim generalima. Poglavito u slučaju Ante i Dunje Gotovine prema kojima se Sanaderov HDZ ponašao sramotno. Međutim, odgovor Kolindi Grabar Kitarović, kao politička reakcija prizeman je pokušaj zaštite pozicije i ugleda Hrvatske vojske, a krajnji cilj je napad na protu-kandidatkinju Ivi Josipoviću na predsjedničkim izborima.

I drugi su kritizirali Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku proteklih dana pa Kotromanović nikome nije odgovorio. Najoštriji je bio Kotromanovićev ratni zapovjednik Damir Krstičević, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove HDZ-a. Samo dan nakon pada MiG-a HRZ-a vladajućima je poručio da je “krajnje vrijeme da vlast, oporba i struka sjednu za stol i postignu konsenzus o modelu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH, te financijskim sredstvima kojima će se to realizirati“.

Krstičević je ratni zapovjednik legendarne 4. brigade, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera i diplomat američke kopnene vojske. Njemu se ne može prigovoriti da ne poznaje HV. Dapače, jedan je od rijetkih hrvatskih generala koji može zapovijedati i koordinirati zrakoplovstvom, mornaricom i kopnenom vojskom.

Ministarstvo nije odgovorilo Krstičeviću. Nije odgovorilo ni predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, ni Danielu Srbu, šefu HSP-a, ni brojnim drugim koji su nakon pada MiG-a 21 oštro kritizirali Ministarstvo obrane. Zašto? Možda zato što nitko od njih nije protukandidat Ivi Josipoviću.

Iako su su se trudili birati riječi – čak pet puta koriste složenicu izražavamo žaljenje – radi se o političkom, vrlo prizemnom i sramotnom napadu na osobnost Kolinde Grabar Kitarović, potencijalnog vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pročitajte priopćenje Ministartva obrane:

MORH izražava žaljenje što se Oružane snage RH koriste za predizborna politička nadmetanja, kako je to u svom istupu u emisiji “Studio 4” HTV-a dana 18. kolovoza 2014. godine učinila predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

Izražavamo žaljenje što Vlada u kojoj je i gospođa Grabar- Kitarović bila članica nije prema tada važećem Dugoročnom planu razvoja 2006.-2015., u puno boljim gospodarskim vremenima, donijela odluku o uvođenju u operativnu uporabu novog borbenog zrakoplova s čijim je pripremama za uvođenje trebalo započeti 2009. godine. MIG-ovi 21 trebali su završiti svoj radni vijek 2010. godine i s operativnom uporabom trebalo se početi s novim borbenim avionima.

Također, u svom nabrajanju opcija za budućnost zrakoplovstva navela je, vlastito zrakoplovstvo, air policing i kombinaciju regionalnih snaga, čime pokazuje nepoznavanje terminologije, obzirom da se air policing odnosno „redarstveni nadzor u zraku”, provodi u svakoj od tih opcija. Air policing nije opcija za borbeno zrakoplovstvo već je to jedna od najvažnijih zadaća zrakoplovstva u miru.

Izražavamo žaljenje što gospođa Grabar-Kitarović, sudeći po njezinoj izjavi očito i ne poznaje dovoljno hrvatsku zakonsku regulativu jer ne zna koje bi se vijeće, vezano za stanje u HRZ-u, trebalo sastati. Pitanje stanja u HRZ-u nije u nadležnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao ona tvrdi, već je to u nadležnosti Vijeće za obranu. Ono će se pak sastati i raspraviti o stanju u Oružanim snagama, za razliku od slučaja iz 2007. godine i pada helikoptera, kada gospođa Grabar-Kitarović, kao ministrica u tadašnjoj Vladi, nije inzistirala na okupljanju tadašnjeg Vijeća za nacionalnu sigurnost i to je nije čudilo.

Izražavamo žaljenje što je stanje HRZ-a ocijenila kao „više nego jadno”, zaboravljajući pritom da su upravo u opremu i modernizaciju, ali i u nabavku novih letjelica u posljednje tri godine uložena znatna sredstva. Spomenimo samo remontirane MiG-ove, obnovljenu Protupožarnu eskadrilu, školske zrakoplove na kojima se inače školuju i omanski piloti, transportne helikoptere kojima se obavljaju medicinski letovi i akcije traganja i spašavanja. Tako je primjerice helikopterima HRZ i PZO-a samo u ovoj godini spašeno više od 200 pacijenata, koji se zasigurno ne bi složili s tvrdnjom da je stanje „više nego jadno”.

Izražavamo žaljenje što gospođa Grabar-Kitarović smatra kako je naša pobjednička vojska u zapuštenom stanju. Smatramo kako bi trebala uvažiti mnoge provedene kapitalne projekte, koji dokazuju kako se brine o sadašnjosti i budućnosti OS RH, unatoč smanjenom proračunu za obranu- navodi se u priopćenju koje potpisuje Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a

Ako Vam se sviđa tekst podijelite ga prijateljima ….


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->