Miro Bulj na sudu s dvije zgodne direktorice iz PPD-a. On spominje 3 milijarde kuna

30 ožujka, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na Općinskom sudu u Zlataru danas je održano glavno ročište u slučaju tužbe Prvog plinarskog društva (PPD) protiv Mire Bulja, saborskog zastupnika Mosta, zbog njegovog pitanja upućenog premijeru Plenkoviću u kojem je problematizirao način na koji su tvrtke u kojima je suvlasnik Pavao Vujnovac jeftino kupile državno zemljište u Baškom Polju. Kazao je da su  mirovinski fondovi su izgubili tri milijarde kuna.



Bulj je u tom nastupu u Saboru spominjao i PPD, i „tu skupinu“, i ruske veze i tražio od premijera da propita čiji je to kapital, a pitao ga je štiti li hrvatsku imovinu, zemljište, ili „svoje sponzore“, a poentirao je gromoglasnim: Zašto prodajete našu didovinu?

PPD je taj istup zastupnika Bulja ocijenio kao klevetnički, tužio ga je i zatražio odštetu od 20 tisuća kuna, a današnje ročište u Zlataru počelo je preslušavanjem snimke iz Sabora.

U tužbi PPD-a protiv Bulja, u ime tužitelja nastupile su dvije članice Uprave, Antonija Glavaš i Ivana Ivančić.  Direktorica Glavaš, koja je u kompaniji od 2011. godine, istaknula je rast kompanije, ulaganje u mlade visokokvalificirane kadrove – te je navela da istupi poput ovog zastupnika Bulja kod njih izazivaju stres, da ih vrijeđa kada se spominje da je u firmi „ruski kapital“.

Glavaš je govorila da menadžment tvrtke dobiva o tome pitanja i od zaposlenika, ali i od stranih partnera. Potvrdila je da tvrtka ima ugovor s ruskom tvrtkom, Gazprom export, od 2017. godine, a da je ranije partner bio Gazprom Suisse.

I Glavaš i Ivančić su naglasile da od studenog 2022. PPD ne uvozi plin od Gazproma. Obje su naglasile da tvrtka koju predstavljaju, PPD, nije kupila nekretnine u Baškom Polju, a da su ih – zbog medijskih napisa – strani partneri pitali o tome.

Posebnu su izdvojile samo jedan konkretan slučaj: da su ih pitali iz mađarske sestrinske tvrtke jer su njih pitali partneri o čemu se radi. Glavaš je uz rezolutno naglašavanje da PPD nema ništa s Baškim Poljem ustvrdila „da je to privatna stvar Pavla Vujnovca“.

Ivana Ivančić je naglašavala da ju je cijeli slučaj i osobno uznemirio jer su je roditelji pitali ima li kompanija u kojoj radi nešto s tim slučajem. Obje su na pitanje znaju li išta o slučaju Baško Polje uzvraćale da ne znaju ništa, odnosno, samo nešto malo iz medija.

Obje menadžerice, nesumnjivo bliske suradnice Pavla Vujnovca, nisu spominjale jesu li možda pokušale o slučaju Baško Polje razgovarati s onim tko je sigurno mogao razjasniti cijeli projekt – a to je vlasnik PPD-a, Pavao Vujnovac.

Obje su na pitanje suca Damira Čižmeka – je li kompanija zbog ovog slučaja izgubila partnere ili trpila financijsku štetu – odgovorile negativno, ali su naglasile da je to bilo problematično za reputaciju tvrtke, jer su se partneri raspitivali i mogli su doći do tih – po njihovom sudu neutemeljenih -povezivanja tvrtke s ruskim kapitalom i slučajem Baško Polje.

Ivana Ivančić je rekla da bi konkretne štete po poslovanje tvrtke možda i bilo da tvrtka nije tražila objavu demantija u medijima i podigla tužbe, a Antonija Glavaš je u svom iskazu istaknula i da će tvrtka u slučaju isplaćene odštete u ovom slučaju sve uplatiti u humanitarne svrhe, u njihovu zakladu Novo sutra, preko koje već zbrinjavaju izbjeglice iz Ukrajine.

Zasmetalo nakon agresije Rusije na Ukrajinu

Menadžerice nisu znale odgovoriti na pitanje Buljevog odvjetnika od kada se točno tvrtku PPD u javnom prostoru spominje zajedno s „ruskim kapitalom“ ali su objasnile da ih je to počelo posebno smetati nakon agresije Rusije na Ukrajinu, i da je tvrtka upravo zbog toga prekinula ugovor s ruskim Gazpromom – iako to po sankcijama nije trebala učiniti. Ivana Ivančić je također istaknula da su sve „vodeće kompanije iz energetskog sektora u regiji imale ugovore s Gazpromom“.

Zanimljivo je da dvije članice Uprave PPD-a nisu znale odgovore na dva zanimljiva pitanja sa strane optuženika Bulja. Obje nisu znale kojim je političkim strankama PPD bio donator i koliko je donirao. A to je pitanje posebno uzrujalo odvjetnika tužitelja i smatrao ga je nerelevantnim za temu, no sudac ga je dopustio.

Također, obje nisu znale ni odgovor na pitanja koliko tvrtka „plaća medijima“, a Ivana Ivančić je objasnila da bi to mogao znati PR odjel – na što je Miro Bulj prokomentirao da se sigurno plaća „dosta“ jer vidi „da je dosta tekstova pogašeno“.

Miro Bulj je u svojoj obrani inzistirao na tome da je samo radio posao saborskog zastupnika. Da su ga kontaktirali vijećnici iz Baške Vode, da su ga ljudi iz njegove izborne jedinice upozoravali da se državno zemljište uz pomoć lokalnog općinskog načelnika iz redova HDZ-a, Joška Roščića, jeftino prodaje grupaciji u kojoj je i Pavao Vujnovac, i bivši obavještajac Josip Jurčević, ali i mnogi drugi iz njegovog kruga – a da su u sve upleteni i mirovinski fondovi.

„Ovdje se radi o tome da je jeftino ugrabljena zemlja, a da državne institucije nisu poduzele ništa. Da su to dopuštali. Nije mi bila namjera vrijeđati ni PPD, niti Pavla Vujnovca kao osobu, ali njegove tvrtke su uključene u ovaj slučaj. On ima 45 tvrtki i često se pojavljuju isti ljudi: Jurčević, Gobac…  Kupili su zemljište za 15 eura kvadrat, a to zemljište sigurno sada vrijedi tisuću eura kvadrat. I to im je netko omogućio. A mirovinski fondovi su izgubili tri milijarde kuna“, rekao je Bulj tijekom svog svjedočenja.

A što se tiče „ruskog kapitala“ koji je zasmetao tužiteljima, Bulj je rekao da Vujnovca smatra „polugom preko koje djeluju ruski interesi“, te da „nije bilo medija koji nije vezivao ruski kapital uz PPD“.

I nakon glavnog ročišta tužitelj je ostao kod svojih zahtjeva i dalje potražuje od zastupnika Bulja 20 tisuća kuna, odnosno 2.654,45 eura na ime nanesene štete, a Bulj sve pobija i traži da tužitelji plate sudske troškove. A na presudu se neće dugo čekati: trebala bi biti donesena 12. svibnja.

Miro Bulj je u kratkom razgovoru za N1 nakon ročišta još jednom istaknuo da ga ovaj sudski proces neće zastrašiti i da će i dalje jednako kritički govoriti o svima, pa i o Pavlu Vujnovcu, ali da želi naglasak staviti na institucije koje „nisu radile svoj posao“.

“Pozivam DORH, Uskok, policiju, sve – da istraže sumnjivu kupnju zemljišta u Baškom Polju. Kupljena je za deset puta nižu cijenu od tržišne i tako se oštetilo Hrvatsku. A posebno boli da su oštećeni mirovinski fondovi, u državi u kojoj umirovljenici ionako žive na rubu egzistencije. I neću ušutjeti. Dok me ima borit ću se protiv lopovluka i za hrvatski narod.“, izjavio je Miro Bulj nakon ročišta u Zlataru.

D.M. /Foto: ppd

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->