Na graničnom prijelazu Slavonski Brod uhićen opasni džihadist!

siječanj 26, 2015 maxportal
Share Button

Hrvatska policija uhitila je pripadnika terorističke skupine za kojim je bila raspisana međunarodna tjeralica. Sumnja se da pripada terorističkoj skupini koja je regrutirala džihadiste i slala ih da ratuju na strani Islamske države

Uhićen je 16. prosinca na međunarodnom graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu po zahtjevu austrijske policije, a bio je crvenoj interpolovoj tjeralici. Riječ je državljaninu BiH, starom 49 godina, a uhićen je nakon povratka iz Gornje Maoče gdje je centar vehabijskog pokreta u BiH. S njima je stalno održavao kontakte, a ondje se jedno vrijeme i skrivao misleći da je siguran. Hrvatske tajne službe locirale su ga prilikom ulaska u Hrvatsku. Uhićen je i sproveden u zatvoru u Požegi, objavila je Nova tv.Ekstradicijski postupak završen je 15. siječnja, osumnjičeni je izveden pred suca istrage koji je odobrio njegovo hitno izručenje u Austriji. Izručenje je zbog sigurnosnih razloga izvedeno u strogoj tajnosti – po noći je prebačen do granice s Austrijom gdje su ga preuzeli njihovi specijalci i sproveli u pritvor.

Trenutno se nalazi u zatvoru u Grazu zajedno još petoricom džihadista koji pripadaju istoj skupini. Svi su optuženi da su vrbovali mladiće i djevojke iz Hrvatske BiH i Slovenije i slali ih na ratište u Siriju.jarak

Nakon uhićenja u Bosni i Sloveniji, ovo je prvo uhićenje u Hrvatskoj pa se postavlja logično pitanje kolika je realna opasnost od djelovanja terorističkih skupina u našoj zemlji.?

Gornja Maoča je u blizini hrvatske granice, a Bočinja je udaljena 60 kilometara.To su dva najjača vehabijska uporišta u kojima se živi po njihovim zakonima jer ne priznaju zakone Bosne i Hercegovine. Dakle, opasnost je u blizini, osobito jer je Hrvatska tranzitno područje između BIH i Austrije gdje djeluje nekoliko jakih islamističkih ćelija.

Uostalom, zabilježeni su brojni prelasci i kontakti Bilala Bosnića, vođe vehabijskog pokreta u BiH, koji je upravo u Grazu i Beču te Ljubljani i Jesenicama, često održavao sastanke na kojima je vrbovao mladiće za odlazak na ratište u Siriju i Irak. Istražiteljima je olakšao posao jer je sve te sastanke i predavanja snimao.

Tužiteljstvo BiH nedavno je protiv Bosnića i ostalih uhićenih podiglo optužnicu za terorizam.

Komentari
Share Button