Nacional objavio dokument, tvrde da je Marić znao sve o Agrokoru, ali je lagao

srpanj 11, 2017 maxportal
Share Button

Tjednik Nacional u novom broju objavio je interne dokumente Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji pokazuju da je Uprava HBOR-a još krajem 2016. bila detaljno upoznata s ozbiljnim poslovnim problemima u kojima se našao Agrokor.Kao šef Nadzornog odbora, Marić je bio upoznat s tim dokumentima, ali je HBOR unatoč tome krajem prošle godine kreditirao Agrokor s 48,3 milijuna eura. Marić je prije ulaska u politiku radio upravo u Agrokoru kao izvršni direktor zadužen za tržišta kapitala.

“Ti dokumenti pokazuju da taj kredit uopće nije trebao biti odobren. Bude i sumnju da je Agrokor prevario HBOR kada je slao podatke o poslovanju tih tvrtki, što može pomoći istražiteljima koji već tjednima istražuju kako je Agrokor poslovao. Nađite mi jednu tvrtku koja je unatoč navedenim i jasno opisanim rizicima ipak dobila toliki kredit.

Javnost treba na temelju te dokumentacije još jednom procijeniti kakvu je ulogu u cijelom tom slučaju imao Marić, a posredno i vlada”, rekao je Nacionalu izvor koji im je dostavio dotične dokumente.

Sporni kredit Agrokoru morao je odobriti Nadzorni odbor koji čini deset članova, od čega su šest ministri u vladi Andreja Plenkovića. Iako se Marić zbog svoje dobro poznate povezanosti s Agrokorom izuzeo od glasanja prilikom donošenja odluke o spornom kreditu, to ne umanjuje njegovu odgovornost kao šefa Nadzornog odbora HBOR-a koji je znao za rizike koje nosi davanje tolikog kredita Agrokorovim tvrtkama, a s obzirom na stanje u kojem su se nalazile krajem prošle godine.

U isto vrijeme su drugi kreditori počeli ozbiljno propitkivati ima li smisla i dalje kreditirati Agrokor, s obzirom na probleme u kojima se našao, zbog čega je vrijednost dionica Agrokorovih tvrtki počela ozbiljno padati, ali HBOR koji nadziru vladini ministri na čelu s Marićem nije imao tih dvojbi.

MP/foto:pxllKomentari
Share Button