Napeto u Saboru, Zekanović i Bulj umalo se potukli, razvađao ih Glavašević

18 listopada, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kako javlja reporter N1 Televizije Elvir Mešanović, Hrvoje Zekanović i Mostov Miro Bulj umalo su se potukli u hodniku za vrijeme pauze. Počelo je naguravanje, ali odmah su ih razdvojili.



Počela je druga runda javnog saslušanja pred članovima saborskog Antikorupcijskog vijeća “radi rasvjetljavanja problematike upravljanja trgovačkim društvom Ina”. Pozvani su premijer Andrej Plenković, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, nedavno razriješeni hrvatski članovi uprave Ine Niko DalićBarbara Dorić i Darko Markotić, te njihovi prethodnici Ivan Krešić i Davor Mayer.

Današnje javno saslušanje otvorio je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja.

– Hrvatska je u jeku energetske krize ostala bez sisačke rafinerije, a sada na određeno vrijeme i bez riječke rafinerije. Jasno je da su se dogodile štetne odluke i to je potrebno propitati – rekao je Grmoja.

Zastupnik Hrvoje Zekanović predložio je na početku sjednice Vijeća za koje je rekao da je “igrokaz i cirkus” da se na idućoj saslušaju bivši ministri iz kvote Mosta Slaven Dobrović i Tomislav Panenić i Božo Petrova.

Član Vijeća Željko Jovanović zatražio je pak od premijera ispriku ustvrdivši da je svojim izjavama uvrijedio članove Vijeća.

‘Energetika je strateško političko pitanje‘

O sebi je rekao da je inženjer kemijske tehnologije s dodatnim edukacijama u struci i da je tijekom godina radio u domaćim i internacionalnim kompanijama. U Upravu Ine imenovan je u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, 2011. godine, u vrijeme kad je Hrvatska ulazila u EU i kad su trajali pretpristupni pregovori, rekao je.

 

“Htio bih naglasiti, što svi prisutni znamo, da je energetika strateško političko pitanje i pitanje nacionalne sigurnosti jedne države. Proces dekarbonizacije u svijetu trajat će sigurno tridesetak godina, a uspjet će one države koje ugljičnovodične kompanije budu imale u svom vlasništvu. Republika Hrvatska, nažalost, nema pod potpunom kontrolom sektor nafte od 2009. godine”, rekao je Mayer, dodavši da članovi uprave strateških energetskih kompanija moraju imati doticaj s politikom.

“U svim zemljama je kriterij da u naftnim korporacijama rade ljudi iz naftnog biznisa, samo kod nas to nije uvijek slučaj. Hrvatska od 2009. nema potpunu kontrolu nad naftnom kompanijom, kao što to ima nad HEP-om”, rekao je.

“Danas imamo slučaj da Mađarska upravlja strateškim interesom Republike Hrvatske”, rekao je Mayer, dodavši da je to temeljni problem iz kojega su se nizali ostali problemi.

“Energetika je geopolitičko pitanje, Ina je geopolitičko pitanje. Mi, nažalost, kao država svoje stručnjake odbacujemo. Oni odlaze kako se mijenjaju politike i dolazimo do problema da nam pregovore vode političari, a ne stručnjaci. Dolazimo i do pitanja tko zaista jest naftni stručnjak, a tko nije”, rekao je Mayer.

“Memorandum je slika i prilika problema u INA-i, ali nije ih uzrokovao nego ih je samo zakomplicirao. Strateški partner je još iz ugovora 2003. bio u obvezi sačuvati rafinerije i modernizirati one u Rijeci, a to se, nažalost, nije dogodilo”, rekao je.

Ispričao je da je 2014. MOL izašao s ultimativnim prijedlogom zatvaranja rafinerije Sisak.

“Dobili smo prijedlog od danas do sutra, kontaktirali smo odmah tadašnjeg ministra, imali smo ponoćni sastanak, informiran je bio i tadašnji premijer i jedina opcija je bila da srušimo kvorum, što nije bilo popularno u korporacijama. Godine 2016. na Badnjak Plenković je obznanio da Hrvatska ide u vraćanje Ine, sve što se dogodilo nakon toga je bilo razmišljanje da moramo kupiti neko vrijeme da ne oštetimo kompaniju. RH u ovom odnosu u Ini već godinama je u situaciji da pregovora s ekipom koja ima ogromno iskustvo i oni su u upravljačkoj strukturi MOL-a, a mi naše stručnjake redovito odbacujemo, kako se mijenja politika, tako se odbacuju i oni”, rekao je Mayer.

Naglasio je i da je četvrti predsjednik Uprave Ine od 2009. godine mađarski državljanin.

“Ne radi se nacionalizmu, nego o tome da je Ina strateška kompanija, a da mađarski državljanin odgovara mađarskim zakonima”, rekao je.

“Strateška korporacija mora biti vođena vrlo mudro i pažljivo. Ovdje imamo problem strateške korporacije s jedne strane i države s druge strane rekao je Mayer”, dodao je.

Njegovo izlaganje prekinuo je Grmoja.

“Ono što vi ne možete reći, a ja mogu, a to je da iza MOL-a stoji Mađarska, mađarske obavještajne službe i mađarske institucije”, rekao je Grmoja, dodavši da je Mayer 2014. godine spriječio nepovoljnu odluku za Hrvatsku rušenjem kvoruma. “Dokad se taj instrument koristio i kada se prestao koristiti?”, upitao je Grmoja.

“Ne kažem da je gašenje rafinerije Sisak bila u interesu Mađarske, s njihove strane je to bilo potpuno logično. S hrvatske stane je bilo potpuno drugačije. Rafinerija je bila zastarjela, ali njeno gašenje je naštetilo gradu i fakultetima, to je dugoročno loša odluka”, rekao je Mayer.

Zekanović: Zašto ste šutjeli 11 godina?

Potom je Mayeru pitanje postavio Hrvoje Zekanović.

“E, moj gospodine Mayeru, što ste vi uopće dolazili ovdje, nije mi jasno. Kažete da ne želite ulaziti u političke igre, a ovdje ste upravo to. Sad ste u jednom političkom cirkusu i nije mi jasno zašto ste došli, kad javnosti niste dali nijedan odgovor na pitanja o korupciji. Primate li vi legalno novac iz proračuna oko dva milijuna kuna godišnje i je li istina da ste u 11 godina primili oko 22 milijuna kuna legalnog novca?, upitao je Zekanović Mayera.

“Zašto vi 11 godina nikada niste našli hrabrosti da kažete kako nešto ne valja? Je li vaš razlog dolaska ovdje to što vas je Plenković nabio iz Ine? Jeste li vi kao član Uprave Ine imali suradnju s ministrima Mosta?”, nastavio je Zekanović.

Grmoja je potom Zekanovića upozorio da ne vrijeđa bivšeg člana Uprave INA-e.

“To nisu pitanja, to je vaš performans”, rekao je Grmoja.

“Kolika je vaša plaća?”, nastavio je Zekanović s pitanjima.

“Molio bih vas da me pustite da odgovorim do kraja pa onda komentirajte”, rekao je Mayer.

“Prvo, ja više nisam član uprave Ine pa više ne znam otkud teza da ja svake godine primam plaću. Ja od 2020. nisam član uprave Ine”, rekao je Mayer.

Zekanović mu je upadao u riječ pa ga je Grmoja izbacio sa sjednice. Nakon toga je Grmoja proglasio pauzu od 10 minuta, jer je “HDZ poslao provokatora koji želi ometati rad Vijeća”.

Kako javlja reporter N1 Televizije Elvir Mešanović, Hrvoje Zekanović i Mostov Miro Bulj umalo su se potukli u hodniku za vrijeme pauze. Počelo je naguravanje, ali odmah su ih razdvojili.

R.I. /Foto: Sabor.hr


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->