NIZOZEMSKI ODVJETNIK: “Šokiran sam njegovim činom pa Praljak bi uskoro bio na slobodi!”

studeni 30, 2017 maxportal
Share Button

Nizozemski mediji posvetili su veliki prostor suicidu Slobodana Praljka. Glavna tema je kako je mogao prokrijumčari otrov u zatvor i pitanje zašto je general počinio suicid ako bi uskoro bio na slobodi. Odvjetnik Erik Kok koji je radio za obranu i to u timu Valentina Ćorića od 2006. do 2011. godine, kaže da je iznenađen ovim postupkom. Dok naši odvjetnici navode da je teško bilo što o prokrijumčariti u zatvor, odvjetnik Kok se s tim ne slaže.

Tvrdi da su pritvorenici u kontaktu s velikim brojem ljudi.

– Pritvorenici su u posebnom krilu UN-a, u zatvoru u Scheveningenu primaju posjete od obitelji, prijatelja, odvjetnika… I baš kao što je i običnom zatvoru nemoguće spriječiti krijumčarenja, primjerice droga ili cigareta, tako je slučaj i ovdje. Pritvorenici mogu ići izvan pritvora, primjerice u bolnicu te su opet u kontaktu s brojnim ljudima – kaže Kok za Nizozemski TV postaju RTL.

Novinari su ga pitali hoće li ovo samoubojstvo baciti ljagu na Nizozemsku, pošto se Haag nalazi na teritoriju te države.

– Haaški sud je odgovornost Ujedinjenih naroda. Čuvari su u službi UN-a. Sud fizički djelujuje u Haagu, ali Nizozemska nema puno veze s tim – kaže Kok, navodeći da je prilično zapanjujuće da se Praljak odlučio na samoubojstvo.

– General je osuđen na 20 godina, a osuđeni se mogu uvjetno puštati nakon dvije trećine odslužene kazne. Praljak je u zatvoru od 2004. i to znači da bi bio pušten u kratkom roku – čudi se nizozemski odvjetnik.

MP/foto;icty

Komentari
Share Button