Nova zvijezda hrvatske politike: Hoće li rođena Splićanka osvojiti Zagreb

ožujak 15, 2017 maxportal
Share Button

Aktualnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na svibanjskim lokalnim izborima suprotsavit će Anka Mrak Taritaš iz HNS-a, nezavisna Sandra Švaljek, Ivan Pernar iz Živog Zida, Marko Sladoljev iz Mosta, HDZ-ov Drgao Prgomet (?) te nezavisna saborska zastupnica Brune Esih. Esih će biti glavni adut desnice u Zagrebu (očekivani slogan je DESNI BLOK – Bruna Esih za gradonačelnicu) i sasvim sigurno ozbiljno će uzdrmati poziciju HDZ-ova kandidata.

Esih je do prošlih parlamentarnih izbora široj javnosti bila manje poznata. Kao predsjednica Udruge “Hrvatski križni put” i znanstvena novakinja na Institutu “Ivo Pilar”, spominjala se kao autorica novoga Zakona o lustraciji, koji je, trebao jasno odrediti status ljudi koji su u bivšemu komunističkom režimu obavljali visoke funkcije.

Na rujanskim parlamentarnim izborima izborila se za zastupnički mandat unatoč niskom 11. mjestu na HDZ-ovoj listi. I to zahvaljujući 10.471 preferencijalnom glasu u I. zagrebačkoj – za HDZ uvijek nesklonoj – izbornoj jedinici. Jedini koji je dobio više glasova od nje na listi bio je šef HDZ-a Andrej Plenković.

Majka troje djece

Bruna Esih je udana, majka je troje djece, suprug je poslovni čovjek zaposlen u poznatoj zagrebačkoj tvrtki. Rođenjem je Splićanka, životom Zagrepčanka, a podrijetlom Dalmatinka. Njezini korijeni su omiški. Otac Mate Brstilo, dugogodišnji ravnatelj Uprave za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, je iz Smolina pokraj Omiša, koji su, u davna vremena, pripadali Poljičkoj Republici.

Pokojna majka je iz Slimena, rodnog mjesta glasovitog pjesnika Josipa Pupačića, koje se također nalazi u omiškom kraju. Bruna je i rodbinski povezana s Pupačićem jer je njezina baka po majčinoj strani Pupačićeva sestra. Stoga možemo reći da je Esih nećakinja jednog od najvećih hrvatskih suvremenih pjesnika.

Na studiju filozofije i kroatologije diplomirala je na temu “Srpska propaganda i hrvatska šutnja”, a po završetku studija postala je znanstvena novakinja na “Ivi Pilaru”. S Josipom Jurčevićem je objavila monografiju “Čuvari bleiburške uspomene”o ustroju i djelovanju Počasnog bleiburškog voda.

Potpora Markić, Hasanbegovića, Šterca

I bivši HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je možda ponajbolje pozna, za Brunu Esih ima samo riječi hvale.

“Mi smo dugogodišnji prijatelji, suradnici i istomišljenici”,– kaže Hasanbegović. Brunu Esih on smatra iznimno principijelnom i dosljednom osobom, pravom, kako kaže, obiteljskom ženom.

“Ona ima osobine koje nedostaju hrvatskoj politici. Nije dio ničije interesne mreže. Jednostavno, nije vođena materijalnim interesom, nego idealima”, jasan je Hasanbegović.

Bruni Esih je angažman na temi žrtava nakon Drugog svjetskog rata osigurao i ulaz na Pantovčak. Upravo na Bleiburgu Esih se 2015. susrela s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, postavši te godine njezina posebna izaslanica na obilježavanju bleiburške obljetnice.

Željka Markić Maxportalu je potvrdila da će udruga U ime obitelji podržati Brunu Esih, štangu će joj svakako držati i dr. Hasanbegović, (iako je član Predsjedništva HDZ-a)  zatim demograf Stjepan Šterc, za kojega se očekuje da će biti na njenoj listi za Skupštinu) a očekuje se da će Esih imati i prešutnu podršku Crkve.

M.Marković /foto:Komentari
Share Button