Obilježena 28. obljetnica pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla

listopad 16, 2019 maxportal
Share Button

“General Zadro bio je čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda, koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom”, poručio je KrstičevićU Vukovaru je u srijedu, 16. listopada 2019. obilježena 28. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla.

Uz obitelj Zadro i Hill, njihove prijatelje, suborce i kadete Hrvatske vojske obilježavanju su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i ostali visoki uzvanici.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata grada Vukovara na grobovima general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla odana im je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a među izaslanstvima su bili i predstavnici Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“ te Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, pripadnici Pukovnije vojne policije i Gardijske oklopne mehanizirane brigade HKoV-a.

Krstičević: Heroj Blago Zadro je vodio svoje vojnike osobnim primjerom

“General Blago Zadro bio je čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda, i čovjek koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom”, poručio je ministar Krstičević.

Također, ministar je u Vukovaru istaknuo kako je ova Vlada vratila Hrvatsku vojsku u Vukovar, u vojarnu 204. vukovarske brigade i svečanu promociju polaznika vojnih škola te daje potporu razvoju grada heroja, simbola stradanja u Domovinskom ratu.

Zapovjedno stožerna škola nosi ime Blage Zadre

“Danas razvijamo Hrvatsku vojsku na temeljima Domovinskog rata i u čast herojima kao sto su Blago Zadro, Alfred Hill, Andrija Matijaš Pauk, Marko Babić i svi drugi hrvatski branitelji. Mi nismo zaboravili hrvatske heroje, upravo zato Zapovjedna stožerna škola nosi ime “Blago Zadro”, a Središte za obuku vojne policije nosi ime „Alfred Hill”, rekao je ministar Krstičević u svom obraćanju.

Obilježavanje je zatim nastavljeno u crkvi Gospe Fatimske u Borovo naselju, gdje je služena sveta misa zadušnica za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Nakon svete mise održan je prigodni program kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti.

U Vukovaru je u srijedu, 16. listopada 2019. obilježena 28. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla | Foto: MORH / J. Kopi

Okupljenima su se obratili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gradonačelnik grada Otoka Josip Šarić, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić, koji su se u svojim obraćanjima prisjetili lika i djela Blage Zadre i Alfreda Hilla, kao i svih branitelja Vukovara, a potom su zapaljene i svijeće kod spomen-obilježja na mjestu pogibije.

Legendarni zapovjednik s Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro u velikosrpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova Naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovijedanja stekla naziv „groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA. Za njegov doprinos i zasluge u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.

Bojnik Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, a poginuo je istoga dana kao i general Zadro, braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Toga dana život je izgubio i Zvonko Mlinarić, koji je poginuo u pokušaju izvlačenja Zadrinog tijela u Kupskoj ulici.

M.M. /Foto: J. Kopi

 

Komentari
Share Button