Okršaj Jandrokovića i Raspudića na RTL-u: ‘Vrijeđate i varate u svojim kolumnama‘

23 lipnja, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U 20 sati na RTL-u počelo je sučeljavanje kandidata u 2. izbornoj jedinici. Gosti su Gordan Jandroković iz HDZ-a, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, SDP-ovac Rajko Ostojić iz Restart koalicije, predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić i Nino Raspudić, nezavisni kandidat na listi Mosta.



Na početku su govorili o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Prvo pitanje koje je Damira Gregoret postavila kandidatima bilo je treba li stopirati kampanju s obzirom na situaciju s koronom.

Bandić: “Ja radim 365 dana, Mene korona ne zabrinjava. Mjera se ipak treba držati, treba biti odgovoran. Ne treba odgoditi izbore. Mogli smo ih imati i od kuće da se htjelo.”

Jandroković: “Ne razmišljamo o odgodi izbora, nema za to razloga, brojke su pod kontrolom. Treba biti oprezan. Važno je da se i političari i građani ponašaju odgovorno i vjerujem da će sve biti u redu.”

Ostojić: “Očito je došao drugi val. Mi moramo poštivati mjere koje ni sam ravnatelj Capak ne poštuje. Ustavni sud kaže da se ne mogu odgoditi izbori, a mi to moramo poštivati.”

Raspudić: “Po meni je bila čudovišna bila odluka da se izbori uguraju usred ljeta. Potpuno je neodgovorna i nerazumna odluka. HDZ je tada očito procijenio da može stožer iskoristiti u političke svrhe. Ono što je zabrinjavajuće jest što se mogu donijeti dodatne mjere koje će ograničiti ljude da izađu na izbore.”

Škoro: “Vidim da smo dovedeni u situaciju da nam se cijeli svijet smije. U želji da se kapitalizira dobra situacija s korona virusom, šutnuli su loptu predaleko i sada je ne mogu stići. Mi smo trebali imati sutra dosta skupova u Dalmaciji, to smo odgoditi. Zdravlje je ipak važnije.”

Jandroković: “Logično je da opozicija pokušava nas prikazati odgovorne za neke slučajeve. Dobro je poznato da smo izbore prebacili na jesen, tada bi bilo prigovora i u slučaju nove krize, ne bi se mogli održati. Mi nemamo velike skupove, imamo manje susrete s građanima. I tako ćemo voditi kampanju.”

Hoće li zbog toga odustati od skupova diljem zemlje?

Ostojić: “Mi ćemo maksimalno reducirati skupove. Politika je ‘kontakt sport’. Vladajući su silovali ove izbore. Pazite, Plenković sjedi rame uz rame uz ljudi koji su tamo bili u kontaktu s tenisačima. Bili smo najbolji, ali ovi rezultati pokazat će se tek za dva tjedna kada vidimo koliko je zaraženih iz Zadra.”

Raspudić: “HNS je mrtva stranka. Kao obavještavaju da neće nigdje ići. Trčat ćemo do kraja dok stožer ne kaže drugačije.”

Škoro: “Meni je smiješno kada kažu da je ovakva situacija u cijelom svijetu. Nije točno, tako je kod nas i u Srbiji. Meni se čini da u nekim situacijama ne možeš zaustaviti nekog čovjeka koji te želi zagrliti ili fotografirati se s tobom.”

Jandroković: “Mi smo se otvorili nakon izvrsnih brojki. Što sad ovo znači, ovo je novo vrijeme koje nosi nove rizike. Svaki građanin može biti u nekom trenutku prenositelj virusa. Život ne može stati kao što već je.”

Bandić: “Meni je svejedno kad su izbori, meni su izbori svaki dan. 22 godine Hrvatsku vodi HDZ, SDP osam. Gdje je hrvatska regionalna i industrijska politika? Monetarna? Sve je jasno.”

Zašto su kandidati u drugoj izbornoj jedinici u kojoj većina od njih ne živi?

Ostojić: “Stanujem u prvoj, radim u drugoj, pijem kavu u drugoj jedinici. Moj predsjednik ide u prvu i to je logično. Da on ne ide, išao bih ja. 91′ sam bio u ratu s brigadom iz Sesveta.”

Raspudić: “Tako i moja neformalna predsjednica ide u prvu jedinicu. Zadnje tri godine živim u prvoj jedinici. Kako god okrenete, ako živite u Zagrebu, u nekoj ste jedinici.”

Škoro: “Nije naša politička opcija takva da možemo nekome dati svih 14 mjesta. To je razlog zašto sam i ja u drugoj. Da smo išli s gospodinom Raspudićem bilo bi drugačije i tu su bile nesuglasice.”

Bandić: “Ja sam bio pet puta u drugoj, jednom u prvoj. Zagreb ima četiri izborne jedinice i to je formalna priča, a ne sadržajna. Hrvatska je jedna izborna jedinica. Po meni je svejedno tk je u kojoj izbornoj jedinici. Važnije je tko radi kakva djela.”

Jandroković: “Zašto ne spomenete 2015. kada sam imao 8100 glasova. Na izborima 2016. bio sam šef stožera i preuzeli smo odgovornost za HDZ i ostvarili veliku pobjedu. Bio sam već dva puta u izbornoj jedinici. Rođen sam i živio pola života u Bjelovaru tako da postoje snažni temelji za ovu tezu.”

Potegnulo se i pitanje potresa koje je značajno pogodilo istok Zagreba u kojoj je druga izborna jedinica.

Raspudić: “Znakovito je kako je brzo donesen ‘lex Agrokor’, a toliko čekamo za zakon o potresu. Na žalost, prvo će krenuti nabavke, pa nakon toga afere. Nekoordinacija vlada od početka. Građani ne znaju kome će se obratiti, Premijer mjesec dana nakon potresa govori o krivim brojkama štete od potresa. Mi smo prezentirali jedini i detaljan plan za obnovu Zagreba u tri faze. Važno je reći, da je bilo pravo volje i odgovornosti prema građanima, moglo se učiniti nekoliko koraka.”

Škoro: “Trebalo je učiniti sve što se može. Čini mi se da Hrvatska, prije svega, nije infrastrukturalno spremna za ovo. Dajemo velike novce u proračun, a kvaliteta izostane. Iznenadilo nas je to sve, kao što je HDZ iznenadio crni labud.”

Bandić: “Ja imam malo veću odgovornost, 20 godina vodim pola Hrvatske. Danas je točno tri mjeseca od potresa. Želim čestitati građanima Hrvatske Dan antifašističke borbe. Zahvaljujem građanima na strpljenju. Također, institucijama i vojsci koja je na terenu gotovo 24 sata.Ja sam rekao da se bojim Luke Vidovića i ovih koji znaju prognozirati. Problem u ovoj zemlji je da su svi u iluziji i svi popuše tu iluziju.”

Škoro: “Kao da mi u građevini projiciramo most, a ne računamo na okolne tegobe. Neke se situacije moraju uzeti u kalkulaciju.”

Raspudić: “Nismo mi to izvukli kao Luka Vidović iz šešira. Imamo iskustva iz Dubrovnika, inozemna iskustva.”

Jandroković: “Donošenje zakona je važno. Mora se donijeti odmah. Zakon je prošao javnu raspravu. Ima, puno prijedloga. Vlada je onima najugroženijima pružila smještaj. Trudili smo se obnoviti dimnjake, krovišta, bojlere… Zakon mora biti preciziran da sve bude obuhvaćeno, da ništa ne bude na brzinu. Radi se o milijardama s kojima treba odgovorno postupati.”

Bandić: “Divim se hrvatskom puku koji puši to. Slušam Ostojića i ne vjerujem. Osam godina su bili na vlasti, što su napravili? Ostavili ste uništenu, devastiranu i slomljenu Hrvatsku prije pet godina.”

Ostojić: “SDP je velika, uključiva stranka, galaksija. Obnovu će raditi stručnjaci. Vodeći hrvatski i zagrebački arhitekti imat će ključnu riječ u obnovi.”

Jandroković: “Nevjerojatno mi je kako se manipulira riječima sada. 22 milijarde eura ćemo dobiti iz fondova EU u sljedećem razdoblju.”

Raspudić: “Čini se da je Bandić osoba koja je prvi put u politici, a Ostojić, vaš plan 50-30-20 nije provediv. Smatram da oni koji imaju jedini dom trebaju dobiti puno više u odnosu na one koji imaju i po 10 nekretnina u centru grada.”

Ostojić: “Pet tisuća stanova imaju HDZ i Bandić, mi ćemo 25 posto tih stanova dati ljudima kojima je nužno.”

Škoro: “Novaca nema, oni se troše na neke druge stvari. Dizanje ruku kad treba i kad ne treba, odnosno žetončići su izravni razlog zašto nemamo još zakon o obnovi. To je žalosna hrvatska realnost.”

Što su najvažnije odrednice njihovih programa?

Škoro: “Pet tisuća kuna minimalna plaća je realno, ali ne preko noći, već u razdoblju od četiri godine. Prvo moramo napraviti pretpostavke da se to dogodi. Nije pitanje kome bi uzeli, već kako bi raspodijelili. Imamo jako puno novaca na digitalizaciju, a softveri nisu kompatibilni. Bitno je financirati proizvodnju.”

Bandić: “Raspudić se meni čudio, ja se njemu divim i njegovim šalabahterima. Znate kad je bio Ostojić u Čučerju, prije tri dana. Znate li kad će opet biti? Za četiri godine. Zagreb živi nadstandard obrazovanja, najveću stopu zaposlenosti u Hrvatskoj. Minimalna plaća u Hrvatskoj 6250 kuna.”

Jandroković: “Mi nastavljamo na onome što smo činili. Minimalna plaća može doći do 4250 kuna do kraja mandata. Nećemo se razbacivati brojkama, treba biti realan. Što se tiče prosječne plaće, ono 7600 kuna. U ovom mandatu je prosječna plaća dignuta za 1100 kuna.”

Ostojić: “Osam godina SDP-a, 24 posto raste SDP, 22 godine HDZ-a, 12 posto rast. To sve govori. Novaca ima, treba stvoriti dodanu vrijednost.”

Škoro: “Ostojić bi se trebao odreći nekih ljudi. Oni koji smatraju da je premalo ubijenih na Bleiburgu i oni koji su davali izjave o UDB-i.”

Raspudić: “Vrijeđanje je građanske inteligencije kada obećavamo dat ćemo ovoliko ili onoliko. Klijentelizam i korupcija su pravi problemi. Pa pogledajte samo aferu vjetroelektrane. Možemo obećati da ćemo se boriti protiv toga, a onda kada se stvori zdrav sustav, raditi kako treba.”

Na red su došle teme obitelji i pobačaja.

Bandić: “Ja sam rekao da je najprirodnije da dijete ima tatu i mamu. Srednji prst nije primjeren. Sloboda žene je sveta, ona odlučuje. Ja sam Milan Bandić, ja nisam žmigavac novinarski. Imam svoj stil, demokracija je. Ja nisam savršen, ali imao sam šest mandata u 17 godina.”

Jandroković: “Nisam za apsolutne zabrane. Život se treba čuvati. Treba raditi na edukaciji, raditi sa mladima i tumačiti da pobačaj nije dobra stvar. To je put. Zakon koji imamo je takav kakav je. Pobačaj je kompleksno pitanje i o tome trebaju pričati stručnjaci. Primarno je štititi život i pod svaku cijenu pokušati izbjeći pobačaj.”

Ostojić: “Nas pet muškaraca raspravlja o ženama. To je van pameti. To su naše majke, partnerice, kćeri, unuke. Govoriti danas o silovanju i abortusu izaziva jaz. Pokazale su srednji prst, mogli su i nešto drugo. Rasprava o tome bez njih – katastrofa.”

Raspudić: “Što znači 21. stoljeće? Ova tema je spuštena ispod svake civilizacijske i pristojne razine. Radi se o politčkom spinu jedne stranke, samo da se ne govori o korupciji i stravičnim aferama. Strašno je što se Bošnjaković druži s Mačekom, pa nakon toga afera o INA-e pa vjetroelektrane. Ja ne želim biti korisna budala tuđih spinova. O tako bolnoj i osjetljivoj stvari ne može se na ovaj način raspravljati.”

Jandroković: “U Hrvatskoj nema nedodirljivih. Slučaj Rimac pokazao je da nitko nije zaštićen.”

Ostojić: “Vi govorite gospodine Raspudiću o 21. stoljeću pa se vraćate u 14.”

Škoro: “Što se tiče začeća kao početka života, to je stav koji ja zastupam. Ustavno je pravo žene na abortus i ja u to više neću u to ulaziti. Žene na izbornim listama, jedina smo politička opcija svugdje, osim u jednoj jedinici, bit ću iskren. Po pitanju korupcije, oni koji mašu prstima, oni će dobiti po prstima. Na to sam mislio kada sam rekao.”

O zastupljenosti žena na listama i s kime će surađivati nakon izbora…

Bandić: “Ja radim već 20 godina, ja sam preteča rodne jednakosti. Zakon je jedno, a zamislite stranke na prošlim izborima koje su donijele zakon o 40-postotnoj zastupljenosti žena na izborima pa isti krše. Nakon toga plate kaznu, pa to je apsurd. Ja ću bit sa svakom strankom koja je u interesu građana. Dobrobit građana mi je prioritet, spreman sam sa svima poslije izbora razgovarati.”

Jandroković: “Izborni rezultat, bliskost u svjetonazoru i spremnost za upravljanje državom. To su kriteriji za suradnju. Isključujemo veliku koaliciju.”

Ostojić: “Ekipa za stolom – ne. Koalirat ćemo sa nama srodnim dušama.”

Raspudić: “Meni je drago da je HDZ podigao moralnu i političku ljestvicu jer to prije nisu radili kad su bili žetončići HNS i slično.Ja sam ušao u politiku ponukan svim događajima. Nema pregovora s većinom na kojoj će na čelu biti Plenković i Bernardić.”

Škoro: “Normalna je stvar da mi možemo razgovarati s HDZ-om ako nema Plenkovića, to je logika jer je on rekao da ne želi pričat samnom. Mi smo napravili naš program koji je realan. Treba prestat krasti. Prvo skočimo pa recimo hop. Očito možemo razgovarati s Raspudićem i Bandićem, a Jandrokovićem i Ostojićem ne. Tako su i oni rekli.”

Jandroković: “Vi ste gospodine Raspudić od radikalnog ljevičara postali konzervativac. Vi ste se zalagali za građansku BiH.”

Raspudić: “Govorite neistine.Jedini način da vi mene zavolite jest da dođem na čelo HDZ-a.”

Jandroković: “Vi govorite neistine. Vi ste se zalagali za građansku BiH, nisam ja govorio protiv Hrvata, ne govorite neistine. Da ste pošteni to biste objavili, a ne biste vrijeđali i varali u svojim kolumnama. To je vaš stil ali nema veze.”

Raspudić: “Ja znam da postoji jedan način da vi mene zavolite, a to je da ja dođem na čelo HDZ-a, onda ćete me sigurno voljeti, ali mi to ne pada na pamet.”

Jandroković: “Imate jako velik ego i bolje da ste ostali tamo gdje jeste, u politici će vam taj ego brzo splasnuti nakon rezultata koje ćete ostvariti.”

Otišli smo prenisko. Gospodine Bandić

Bandić: “Znate kad se najmanje govori istina? Ona je bolna. U tri navrata. Poslije lova, prije izbora i prije ženidbe. Uzmite sve ovo s rezervom.”

Škoro: “Ja sam zaključio prateći raspravu, elementarna dedukcija je da dvije velike stranke ne žele i ja ih razumijem, one su već u takvoj koaliciji i takvim odnosima od europskih pučana, u koaliciji su i s Vučićem. Hrvatski narod može očekivati samo da će se oni dogovoriti.”


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->