Oliver Grbić: Josipović i Bajić su u kriminalu, a Jutarnji list mi je prijetio progonom

17 studenoga, 2014 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

OLIVER GRBIĆ, bivši ravnatelj policije, prozvao je Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Grbić tvrdi da je Bajić to napravio kako bi zaštitio Ninoslava Pavića, te da je u tome imao podršku predsjednika Ive Josipovića. Pavić je preko fiktivnog projekta nasada jabuka u okolici Požege izvukao 30-ak milijuna kuna.

U EMISIJI “Svjedok Gordana Malića” na Osječkoj televiziji bivši ravnatelj policije Oliver Grbić prozvao je Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Grbić tvrdi da je Bajić to napravio kako bi zaštitio Ninoslava Pavića, a da mu je u tome podršku pružao predsjednik Ivo Josipović.

Grbić tvrdi da je Bajić “imao selektivni pristup određenim predmetima”. Grbić tvrdi da mu je bivši glavni urednik Jutarnjeg lista Mladen Pleše na kavi u njegovom uredu rekao da “bude mudar u finalizaciji određenih kriminalističkih istraživanja jer ne bi bilo pametno i mudro za njega da mu glava i ime i prezime počnu krasiti naslovnice dnevnih tiskovina i magazina”.

“Iz Europske komisije tih su dana u velikom broju hodočastili ljudi u Ravnateljstvo policije. Tražili su od nas da se na lokalnoj i nacionalnoj razini obračunamo s koruptivnim kaznenim djelima i svim složenim oblicima kriminaliteta. Političkom odlukom dobili smo vjetar u leđa jer je tadašnja premijerka Jadranka Kosor resornom ministru dala odriješene ruke i krenuli smo u potpuni obračun.”

Ravnateljstvo policije i DORH dobro su surađivali prvih nekoliko mjeseci. No, Gabrić kaže kako je već nakon nekoliko mjeseci osjetio da tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić “ima figu u džepu, nije potpuno iskren”.

BajicJosipovic[1]

“Potpuno sam se razočarao kad sam shvatio da Bajić ima selektivni pristup određenim predmetima, a u zadnjim danima svog mandata dobili smo potvrdu. Mi smo sedam ili osam mjeseci prije parlamentarnih izbora 2011. radili krim istraživanje na dva bitna predmeta. To su bili predmeti Dalta i Kamensko. Mjesec-dva prije izbora Bajić me upozoravao i nagovarao da ne bi bilo dobro da uoči izbora otvaram određene slučajeve, da javnost ne bi mislila kako se policija svrstala na nečiju stranu”, tvrdi Grbić.

Grbić tvrdi da su slučajevi Dalta i Kamensko povezani. Naime, u upravama i nadzornim odborima spomenutih firmi pojavljivale su se iste osobe. Ime koje se pojavljuje u ovim slučajevima, kaže Grbić, je ono vlasnika EPH i izdavača Jutarnjeg lista Ninoslava Pavića.“Vjerujem da je naš poznati novinski magnat špekulativnim poslovima preko fiktivnog projekta nasada jabuka u okolici Požege izvukao 30-ak milijuna kuna”, kaže Grbić.

Grbić kaže da je namjera umješanih u aferu Kamensko bila “kroz kratkoročne fiktivne pozajmice i dijelom stvarnih pozajmica knjižiti se na nekretnine Kamenskog koje su se procjenjivale na 200 milijuna kuna”.

“Obavili smo razgovore s 13 direktora tih subjekata, koji su nam rekli da niti u jednom trenutku nisu znali o čemu se radi, čemu te transakcije zapravo služe. Tvrdili su da su zapravo radili uslugu znamo kome”, rekao je Grbić.

“Istraživanja su trajala barem šest mjeseci, a iznenadila me nervoza koju je u zadnjim danima pokazivao Bajić. Bio je iznenađen i uplašen jer smo htjeli krenuti u finalizaciju, što bi uključivalo uhićenja pojedinih osoba među kojima bi bio i Pavić kao osnivač i suvlasnik Dalte”, tvrdi Grbić.

“Ono što sam kao ravnatelj policije u dvije i pol godine uočio je simbioza, uvezanost tadašnjeg Državnog odvjetnika s određenim političkim strukturama i nekim glavnim urednicima tiskovina. Nakon otvaranja tog latentnog sukoba između Bajića i mene, tadašnji glavni urednik Jutarnjeg lista je zatražio razgovor i kavu kod mene u središtu Ravnateljstva. Tog dana sam ostao šokiran jer mi je u uredu doslovno rekao da budem mudar kod finalizacije određenih krim istraživanja. A aktualna su bila istraživanja u Dalti i Kamenskom. Rekao mi je da ne bi bilo mudro i pametno za mene da moja glava i ime i prezime počnu krasiti naslovnice dnevnih tiskovina i magazina. Ispostavilo se kasnije da je taj trokut učinio dosta zla na političkoj sceni. Govorim o trokutu između predsjednika Ive Josipovića, tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i Ninoslava Pavića”, rekao je Grbić.

Grbić je također otkrio kako je policija u njegovom mandatu dobila zadaću da otkrije izvor curenja tajnih zapisnika iz istraga. Naime, Grbić tvrdi da su tijekom protekle godine u Jutarnjem listu u 26 navrata objavljivani djelomični ili potpuni zapisnici. Problem curenja podataka iz istraga, naglašava Grbić, tada je bio izlagan na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost kojim je predsjedao upravo Josipović.

“Nakon što bi osoba bila saslušana, bila bi privedena kod pritvorskog nadzornika i odvedena na saslušanja u sjedište Državnog odvjetništva. Kada bi osoba bila ispitana, radio bi se zapisnik u dva primjerka. Jedan bi ostao u Državnom odvjetništvu, a drugi bi dobili privatni odvjetnici koji bi branili uhićene”, pojasnio je Grbić.

Kada je policija dobila nalog da provede istragu popisali su novinare koji su objavljivali tajne zapisnike. Došli su do popisa od osam novinara, kaže Grbić, te tvrdi da je na toj istrazi radio tim najiskusnijih kriminalista. Također naglašava da policija tijekom istrage niti u jednom trenu nije prekršila zakon.

“Jedino što je tada bilo moguće je bilo izlistati pozive s mobilnih uređaja novinara. Niti u jednom trenutku nije bilo ograničavanja slobode kretanja novinara, niti je njihov rad bio sputavan. Namjera nam je bila isključivo doći do osobe koja je nezakonito dostavljala informacije. Vidjeli smo da je tadašnji glavni urednik Jutarnjeg lista redovito dolazio u prostorije Državnog odvjetništva, što ne mora biti dokaz, ali je indicija. Inkriminirajuće je i što su u to vrijeme glavni državni odvjetnik Bajić i glavni urednik Jutarnjeg lista Pleše često viđani kako zajedno ispijaju kavu. To nisu krajnji dokazi, ali je određena indicija da se nešto čudnovato dešava”, rekao je Grbić.

“Shvatili smo da se krtica vjerojatno nalazi u redovima Državnog odvjetništva i pojačali naše aktivnosti. U tih nekoliko mjeseci koliko je trajala akcija kodnog naziva Juda, prikupljena su dostatna saznanja i bilo je toliko indicija da bi bilo jasno tko bi mogao biti počinitelj. To se događalo svega mjesec-dva prije parlamentarnih izbora i saznanja su za mene bila toliko zbunjujuća da nisam želio vjerovati da je moguće da počinitelj sjedi na jednoj od najviših stolica u Državnom odvjetništvu. Kako se približavao dan izbora, upoznao sam resornog ministra Tomislava Karamarka sa situacijom i tu smo stali s daljnjim izvidima”, rekao je Grbić.

Grbić kaže da je akcija Juda izašla u javnost kada je aktualni ministar Ranko Ostojić, nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima, novinarima rekao da je Grbić sa svojim suradnicima zloupotrijebio položaj i neovlašteno prisluškivao novinare. Grbić tvrdi da je Ostojić naložio unutarnjoj kontroli da “nađu bilo kakvu zloupotrebu od strane njega i njegovih suradnika”, te da su ga istraživali nekoliko mjeseci ali bez uspjeha.

Na kraju će krtica iz DORH-a koja je davala informacije novinarima ostati nekažnjena.

“Neugodno sam se iznenadio kad su stupile na snagu nove izmjene Zakona o kaznenom postupku, a prema kojima objava zapisnika iz tajnih istraga više nije kazneno djelo. Mislim da je netko, bojeći se finalizacije predmeta operativne akcije Juda, prevenirao mogućeg počinitelja i njegovu kaznenu odgovornost”, zaključuje Grbić.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •