Ovo je dr. Nenad Zakošek, od Brune Esih je tražio da dokaže “agresiju na Hrvatsku”

4 srpnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nakon što je završila studije studij filozofije i kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Bruna Esih je na Fakultetu političkih znanosti upisala poslijediplomski studij Hrvatska i Europa.



Međutim, pojedini profesori s politologije zazirali su zbog njezina angažmana u udruzi Hrvatski križni put, autorstvu na knjizi “Čuvari bleiburške uspomene” te prema činjenici da je studirala na Hrvatskim studijima te činjenici da je diplomirala na temu  Srpska propaganda i hrvatska šutnja.

– Studij Hrvatska i Europa bio je dobar studij, dobro koncipiran i s jakim imenima predavača. Bila sam izrazito aktivna i baš zadovoljna. Bilo je sitnijih provokacija od nekih profesora, kazala je Esih

Za magistarski rad na poslijediplomskom studiju Hrvatska i Europa Esih je izabrala temu Europski sigurnosni sustav i agresija na Republiku Hrvatsku. Mentor joj je bio Vlatko Cvrtila.

Zanimljivo, na obranu sinopsisa njezina rada došlo je gotovo cijelo vijeće studija, osim njezina mentora dr. Cvrtile.

– Predsjednik vijeća bio je prof. Davor Rodin. Kad sam završila, Rodin i cijela starija generacija profesora spontano su zapljeskali. Međutim, za riječ se javio profesor Nenad Zakošek koji je zavaljen u stolac rekao: ‘Ne, ne, ja molim za riječ. Ja ne mislim da bi ovo trebalo proći jer je kolegica izrazito ideologizirana i pristrana’.

Nastala je tišina, muk. Kako nije bilo mojega mentora da kaže koju u prilog meni i sinopsisu rada na kojemu smo zajedno radili, sama sam zamolila Zakošeka da iznese svoju argumentaciju za moju ideologiziranost. A on se ljulja na stolici i kaže: ‘Znate vi dobro što ja mislim’.

–  Ne, ne znam na što mislite jer sam rođena 1975. i praktički, za vrijeme mojeg života, do osamostaljenja Hrvatske, postojala je samo jedna ideologija, a na nju sigurno niste ciljali’, odgovorila sam mu. Onda je Zakošek, uz pomoć prof. Damira Grubiše koji je glumio ‘dobrog policajca’, krenuo od toga da mi u naslovu ne može biti agresija na RH da tek u radu moram dokazati da je bila agresija.

To je bilo izvan svake pameti. Tortura je potrajala dok je prof. Rodin nije prekinuo riječima:

– Dosta bi bilo, Nenade, ti si pretjerao, a i kolegica se uzrujala. Ovaj sinopsis prolazi, nema argumenata da ne prođe, ali, kolegice, ja Vas moram upozoriti da Vam neće biti lako jer, osim nas, ovo mora proći i Fakultetsko vijeće. Osim što ne bih bio u vašoj koži, ne bih bio ni u koži Vlatka Cvrtile.

– Nakon svega proživljenog tog dana rad nikada nije otišao na Fakultetsko vijeće jer sam sama skupila svoje prnjice i otišla dalje. Tako se nisam dovela u situaciju da pred ikim klečim – ispričala je Bruna Esih.

Njezin mentor Cvrtila, koji se nije pojavio na obrani rada, u telefonskom razgovoru rekao joj je:

– A što si očekivala nakon toga gdje radiš, s kim radiš i s kim si knjigu pisala?!

– Vlatko, kad me sretneš na ulici, lijepo te molim zaobiđi me – uzvratila mu je Bruna Esih, koja je poslijediplomski upisala drugi put, ali na Hrvatskim studijima

 

Podsjetimo se tko je Nenad Zakošek.

Nenad Zakošek rođen je 1957. u Slavonskom Brodu. Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, doktorirao na Otto Suhr Institutu, Freie Universität Berlin na temu 1984. godine. Od 1986.Zaposlen na Fakultetu političkih znanosti gdje predaje  Teorije društvenog razvoja

 

Zakošek je bio član odbora Udruženje za jugoslavensku demokratsku inicijativu(UJDI). UJDI je bila politička organizacija u SFR Jugoslaviji neposredno prije njenog raspada. Osnovana je u proljeće 1989., a njezini pristalice su uglavnom lijevo-liberalne pozicije, a zalagali su se za jedinstvenu socijalističku Jugoslaviju i protivili se stvaranju suverene republike Hrvatske.

Većina članova UJDI-ja bila je naslonjena na tajne službe. Više na KOS nego na Udbu.

Nenad Zakošek je kao dekan Fakulteta političkih znanosti napao prof. Judith Reisman koja je bila gošća, predavač.  Prof. Zakošek se izderao na 70-godišnju prof. Reisman nakon što je ona, komentirajući ponašanje nekoliko studenata, izjavila: “Mene su roditelji odgojili u komunizmu tako da znam prepoznati indoktrinaciju.”

Napad prof. Zakošeka prenijele su TV kuće, a 70- godišnjoj profesorici uputio je sljedeće riječi:”Molim vas da bude pristojni isto kao što molim naše studente da budu pristojni. Vi njih ne možete nazvati indoktriniranima, ova djeca nisu odrasla u komunizmu, odrasla su u Hrvatskoj. Vi očito ništa ne znate o ovoj zemlji. Pričate o komunističkoj indoktrinaciji, a jedini tko je ovu djecu mogao indoktrinirati jest Katolička Crkva!”

Kasnije je za Večernji list tvrdio:”Tada sam izrekao i rečenicu: ‘Ako je netko indoktrinirao mlade, onda je to Katolička crkva.’

Na tu rečenicu referira se izjava Hrvatske biskupske konferencije. Iz konteksta je jasno da se to odnosi na temu o kojoj se raspravlja, naime, na formiranje seksualnog morala mladih. Doista smatram da je Crkva nakon 1990. bila u poziciji da propagira svoju moralnu doktrinu i stavove o seksualnom moralu i na taj način utječe na norme seksualnog ponašanja mladih. Ako danas imamo mlade nasilnike koji na homofobnim skupovima viču “Ubij, ubij, pedera”, onda se svi akteri socijalizacije, uključujući i Crkvu, trebaju zapitati gdje se pogriješilo.”

Pozvao studente da  glasaju za Josipovića

Profesor dr. Nenad Zakošek usred predavanja je na Fakultetu političkih znanosti pozvao studente da biraju predsjednika kakvog zaslužujemo. “Govorio je u muškom rodu te nam nametao jednog predsjedničkog kandidata”, pisali su mediji.

Zakošek je kasnije tvrdio da nije bilo tako.

–  Nakon što sam zaželio studentima sve najbolje u Novoj godini, podsjetio sam da je tijekom praznika održan i prvi krug predsjedničkih izbora, a da je sljedeće nedjelje drugi krug izbora te sam rekao: Nadam se da ćete izaći na izbore te odabrati svog kandidata ili kandidatkinju u skladu s vlastitim preferencijama. Rezultat izbora bit će posljedica tog našeg odabira: dobit ćemo predsjednika ili predsjednicu kakvog zaslužujemo. Osobito sam pazio da naglasim rodno diferenciranu varijantu kandidat – kandidatkinja, kako ne bi bilo dvojbe oko političke neutralnosti moje poruke.”

Vratimo se još jednom na Zakošekovu izjavu Bruni Esih da “agresiju na Hrvatsku tek treba dokazati”. Iako je dr. Zakošek demantirao da je takvo što rekao, u razgovoru s prijateljima na tu temu nekoliko puta je  izjavio:

“Nisam lud da javno priznam da sam takvo što rekao!”

I sve to govori čovjek koji je porijeklom iz Slavonskog Broda.

M.Marković/foto:pxll


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->