Plenković i Obuljen odbili Mostov prijedlog o otvaranju arhiva

ožujak 23, 2017 maxportal
Share Button

Vlada je prihvatila mišljenje da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, kojemu je predlagatelj Most, zbog niza manjkavosti i nedorečenosti treba doraditi za drugo čitanje.

 Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je  da se predloženi pristup u ovom obliku i sadržaju čini tek parcijalnim načinom uređenja materije, a posebno s obzirom na to da Ministarstvo priprema cjelovit zakon u kojem će se dostupnost osobnih podataka i pristup arhivskom gradivu temeljiti na njemačkom modelu, gdje se izričito definiraju podaci koji se ne smatraju zaštićenima.

Nadovezao se premijer Andrej Plenković, naglasivši da je ova vlada više nego spremna suočiti se s posljedicama nedemokratskih režima te je podsjetio na nedavno osnovano Vijeće koje se time bavi i poručio da je intencija olakšati pristup arhivima, ali uz što kvalitetniju pripremu.

Na otvorenom dijelu današnje sjednice  Vlada je prihvatila i Smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2017. do 2019. godine, čije je glavno obilježje obveza smanjivanja sektorskih potpora, koje su i dalje prevladavajuće u Hrvatskoj, odnosno povećavanja tzv. horizontalnih potpora, a kao i Zakon o državnim potporama, i ove se smjernice odnose samo na državne potpore industriji i uslugama, a ne i poljoprivredi i ribarstvu.

Vlada je usvojila i odluku na temelju koje prenosi ukupno 50 stanova kojima su do sada upravljala ministarstva obrane I državne imovine na upravljanje Ministarstvu hrvatskih branitelja za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i stradalnika iz Domovinskog rata.

MP/foto:Komentari
Share Button