Plenković jasan u Bruxellesu: Izravna poruka slovenskom premijeru o arbitraži

ožujak 10, 2017 maxportal
Share Button

Premijer RH Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu da je predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i slovenskom premijeru Mirom Cerarom prenio čvrsto stajalište da je arbitraža o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu za Hrvatsku završena priča.Ono što sam rekao i u Hrvatskoj, ponovio sam mu prijateljski još jednom i mislim da je razumio tu poruku, a to je da su  Sabor i Vlada donijeli 2015. čvrstu odluku o izlasku iz arbitraže, rekao je Plenković novinarima, odgovarajući na pitanje je li tijekom summita razgovarao o pitanju arbitraže sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Juncker je prijatelj Hrvatske, njegova optika kao predsjednika Komisije jest da bi mu bilo drago da se zemlje članice dogovaraju oko otvorenih pitanja, kaže Plenković, dodajući da je Hrvatska u arbitražni procesu ušla dobroj vjeri, ali da ga je Slovenija kontaminirala.

Hrvatski sabor potkraj srpnja 2015. jednoglasno je donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja, koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Hrvatska smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Svakom tko to malo detaljnije promatra rekli bismo da je priča time završena. Prema tome, kako god bilo i što god arbitražni sud ovaj sada obnovljeni,  bez Hrvatske kao strane, odluči, to za Hrvatsku ni na koji način u međunarodno-pravnom smislu neće stvarati nikakvu obvezu. Isto sam rekao i kolegi Ceraru. Mislim da su Juncker i Cerar svjesni čvrste, konsolidirane pozicije hrvatskih vlasti u najširem smislu, rekao je Plenković.

Europska komisija je ovaj tjedan pojasnila svoje stajalište o arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, rekavši da općenito podupire arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna podržati bilateralno rješenje ako se o tome dvije strane dogovore.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prošli tjedan uoči svoga posjeta Sloveniji, u intervjuu za STA rekao rekao da Komisija podupire arbitražni proces i izrazio nadu da će obje strane poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe.

MP/goto:gov.hrKomentari
Share Button