Plenković zaprijetio Hasangeboviću: Ne podrži li Prgometa vrata su mu otvorena

ožujak 26, 2017 maxportal
Share Button

Premijer Andrej Plenković, predsjednik Vlade, poželio sretan put svima onima koji na lokalnim izborima neće podržavati kandidate HDZ-a.


Plenković je na povratku iz Rima objasnio za Dnevnik Nove TV važnost deklaracije koju su upravo potpisali čelnici zemalja Europske unije.



– Ovaj dokument je samo marginalno spomenuo referencu na taj tzv. koncept višebrzinske Europe.

Što to znači za Hrvatsku?

– Moramo to demistificirati, višebrzinska Europa postoji već godinama. Ta je rasprava prigodom zadnjih 30 godina stalno na dnevnom redu. Imate članice koje su u eurozoni, članice koje su u Schengenu, različite oblike pojačane suradnje. Ono što je za nas bilo važno, a to su uvažile velike države članice, da se koncept pojačane suradnje, dakle tješnje suradnje u nekoj od domena, može nastaviti na način da bude uključiv. Mislim da smo time svima dali šansu tko želi u pojedinim aspektima nadležnosti EU ići dalje – može. I otvorena vrata svima onima koji se tome žele priključiti.

Mislim da s te strane možemo biti izrazito zadovoljni, kao i s činjenicom da je i daljnji put proširenja EU također spomenut, dakle vrata za nove članice, posebno za naše susjede, su otvorena. Naravno, s ciljem da prije toga ispune odgovarajuće kriterije, u čemu ćemo mi kao Hrvatska svesrdno pomoći, osobito Bosni i Hercegovini i Hrvatima u BiH.

Je li u skladu s europskim pravilima i hrvatskim Ustavom ovaj zakon koji pripremate o Agrokoru?

– Prije svega želim ponoviti da se Vlada, kada je riječ o trenutnim okolnostima vezanim za Agrokor, ponaša izrazito odgovorno i u komunikacijskom i radnom smislu, procesu konzultacija kojeg vodimo. Želimo da komapnija osigura likvidnost, da krene u projekt i plan restrukturiranj, te u konačnici održivost poslovanja.

Na temelju iskustava drugih zemalja, kada je riječ o ovakvim situacijama kad imate jednu značajnu, veliku kompaniju čije je poslovanje važno za ukupne sistemske posljedice na gospodarstvo i financijski sustav, onda želimo napraviti jedan plan, a to je odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir, koji bi nam omogućio prije svega da zaštitimo interese države, ali i interese zaposlenika, dobavljača, vjerovnika i same kompanije. Sve što radimo bit će u cijelosti i u skladu s Ustavom.

O podršci Zlatka Hasanbegovića Bruni Esih

Bit će posljedice za sve one koji javno budu podržavali sve one koji nisu kandidati HDZ-a. Očekujem od kandidata HDZ-a da imaju podršku svih naših članova, naših županijskih i gradskih organizacija i pri tome ćemo voditi računa kako će se pojedini naši članovi ponašati.

Je li moguće isključenje Hasanbegovića iz stranke?

Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata.

MP/Foto:FaH



Komentari
Share Button