Podvaljuje li ministar Plenkoviću: Cvitanov kadar favorit za novog državnog odvjetnika

travanj 17, 2018 maxportal
Share Button

Dinko Cvitan više neće biti glavni državni odvjetnik, objavio je RTL, pozivajući se na neslužbene izvore, navodeći da im je potvrđeno i tko su kandidati na novog Glavnog državnog odvjetnika. Prvi favorit je Dražen Jelenić, aktualni Cvitanov zamjenik.Mandat Cvitanu traje još samo tjedan dana, u petak poslijepodne u Banskim dvorima kod premijera Andreja Plenković koji mu, zahvalio na suradnji i rekao mu da na njega kao glavnog državnog odvjetnika više ne računa.

Na pitanje o mogućim Cvitanovim nasljednicima premijer nije želio odgovoriti već je poručio kako će Vlada donijeti odluku kada za to bude vrijeme.

Cvitan bi u četvrtak u Saboru trebao obrazložiti izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. godinu, a do tada bi Vlada već trebala objaviti njegovog nasljednika.

Kao mogući Cvitanov nasljednik spominje se 60-godišnji Davor Petričević, trenutno vršitelj dužnosti županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, kojega podržava slavonski HDZ.

Neslužbeno ja da iz njegove kandidature stoje Vladimir Šeks i Miroslav Šeparović, ali i jedan ministar u Plenkovićevoj Vladi. Riječ o dr. Tomislavu Ćoriću s kojim je Petričević povezan po ženskoj liniji. Petričević i Ćorić, govore nam u HDZ-u, oženili su dvije sestre.

Drugi kandidat je sadašnji Cvitanov zamjenik Dražen Jelenić. Ta činjenica već sama po sebi izaziva velike dvojbe.

Ako premijer, s pravom, nije zadovoljan trenutnim Glavnim državnim odvjetnikom ( a javnost je njegovim radom ogorčena) teško bi na tom istom ispitu mogao proći i njegov zamjenik.

Najglasniji zagovornik njegove kandidature je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ali i sam Dinko Cvitan i njegov prethodnik Mladen Bajić.

Prođe li kojim slučajem Jelenić za Glavnog državnog odvjetnika bit će to “I poslije Cvitana Cvitan” kao što se u vrijeme njegova imenovanja govorilo “I poslije Bajića Bajić”. Teško je očekivati promjene na bolje jer se Jelenića čak i u Gajevoj (sjedište DORH-a) doživljava kao Cvitanovu i Bajićevu produženu ruku.

Neslužbeno se kao kandidat spominjala i vrlo sporna Sani Ljubičić, županijsku državna odvjetnica u Zagrebu, koja je prije mjesec dana imenovana za zamjenicu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Ako i ne prođe Cvitan i Bajić cementiraju svoje akdrove u vrhu DORH-a

No Sani Ljubičić prijavljena je zbog sumnje na više ozbiljnih kaznenih djela kao što su krivotvorenje dokumenata i druge nezakonitosti, pa se od njene kandidature odustalo.

No, ta ekipa je zaigrala na sve ili ništa pa su se dijelu medija pojavili napadi na Davora Petričevića koji su koordinirani iz Gajeve 30.

Zanimljiva je opri svemu uloga ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji i službeno predlaže GDO. Njegovo Minstarstvo nije provelo ni jedan inspekcijski nadzor nad radom DORH-a, iako su imali veliki broj prijava zbog sumnji u ozbiljno kršenje zakona, krivotvorenje dokumenata i nezakonito postupanje.

Nesuvisla je odluka da je ministar nezadovoljan radom Dinka Cvitana, a za novog Glavnog državnog odvjetnika predlaže predlaže njegovog zamjenika. Ako je rad DORH-a loš,najveći krivac je Dinko Cvitan, ali dio odgovornosti snose i njegovi zamjenici.

Dok se ne uvede red u DORH nema napretka za RH, a to sigurno nisu kadrovi koji su izrasli pod kišobranom Mladena Bajića i Dinka Cvitana.

M. Marković/foto:FaH

 

Komentari
Share Button