Pogledajte kako Kolinda Grabar Kitarović govori engleski u razgovoru s američkim novinarom

10 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jedna od važnih karakteristika predsjednika je sposobnost da dostojno predstavlja svoju zemlju. Pogledajte u ovom video intervjuu kako je Kolinda Grabar-Kitarović predstavila Hrvatsku kao veleposlanica u SAD-u 2009.Novinar: Ja sam Lawayne Childrey, dobrodošli u još jedno izdanje emisije „Ne drži mi prodike“. Danas je s nama hrvatska veleposlanica u SAD-u, Kolinda Grabar Kitarović. Dobrodošli, veleposlanice.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hvala Vam.

Novinar: Recite nam nešto o Hrvatskoj i zašto je važno da u SAD-u bude veleposlanik iz Vaše zemlje.

Kolinda Grabar-Kitarović: Mogla bih jako dugo govoriti o Hrvatskoj, ali pokušat ću to sažeti u nekoliko rečenica. Suprotno onome što mnogi vjeruju, mi nismo nova zemlja koja se pojavila tek početkom 1990-tih. Imali smo srednjovjekovno kraljevstvo i bili neovisni stoljećima prije nego što smo izgubili neovisnost, prvo zbog Austro-Ugarske, a zatim Jugoslavije. Ali 1990-tih smo ponovno ostvarili neovisnost. Nažalost, za to smo platili jako visoku cijenu ratom, razaranjem i ljudskim patnjama.

Danas, 15-tak godina kasnije jako sam sretna što mogu reći da samo na dobrom putu prema budućnosti, da smo ostvarili ogroman napredak u proteklih desetljeće i pol, da smo ne samo integrirali našu zemlju već smo vratili i izbjeglice. Još ima ljudi koji će se pojedinačno vraćati, ali većina ih se vratila. Obnovili smo područja koja su bila uništena u ratu, gradimo infrastrukturu i ulažemo ogromne napore u pomirenje, u potpuno poštivanje ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj i u izgradnju dobrosusjedskih odnosa s našim susjedima.

Danas smo čvrsto na putu prema članstvu u EU-u, vjerujem za nekoliko godina. Do kraja ove godine trebali bismo završiti pregovore, a početkom travnja trebali bismo postati punopravna članica NATO saveza, što će svakako izdignuti odnose SAD-a i Hrvatske na višu razinu.

Zašto je važno izgraditi bilateralne odnose? Naravno, Hrvatska je bila i želi i dalje biti pouzdan partner SAD-u, ne samo u bilateralnim odnosima, prijateljstvu i razumijevanju te gospodarskim odnosima između naših zemalja, već i da zajedno radimo na postizanju trajne stabilnosti u jugoistočnoj Europi ili na Balkanu kako to neki zovu, ali mi ne volimo taj izraz zbog konotacija. I naravno, radeći zajedno diljem svijeta u Vijeću sigurnosti, ali i u brojnim mirovnim misijama, uključujući u Afganistanu, gdje Hrvatska ima oko 300 vojnika, što je poveliki broj za zemlju od 4.5 milijuna ljudi, i  gdje ćemo poslati zajedničku postrojbu hrvatskih i američkih, točnije vojnika Nacionalne garde Minnesote, koji će biti pod zapovjedništvom hrvatskog časnika.

Novinar: Koja je sadašnja razina suradnje između Hrvatske i SAD-a i što mislite o novoj Obaminoj vladi?

Kolinda Grabar-Kitarović: Imali smo sreće da smo tijekom godina izgradili vrlo čvrste odnose sa SAD-om i došli do razine pravog partnerstva. Činjenica da šaljemo zajedničku postrojbu u Afganistan kojom će zapovijedati hrvatski časnik mislim da je znak, možda mali,  ali vrlo specifičan znak razine bilateralnih odnosa koju smo postigli.

Danas nemamo otvorenih pitanja, SAD je bio treća zemlja koja je ratificirala naš ugovor o pristupanju NATO-u, što je dobro zato što je prošla godina bila izborna i nije bilo lako privući pozornost senatora, ali imali smo doista potporu obiju stranaka.

Vrlo smo zahvalni bivšem predsjedniku Bushu koji je uvelike podupirao Hrvatsku. Posjetio je Zagreb i u srcu Zagreba, na Trgu sv. Marka, izjavio da se Hrvatska nikada neće morati bojati za svoju  budućnost i slobodu jer će SAD stajati uz nju kao NATO saveznik. Svjesni smo da se ne radi samo o zaštiti i sigurnosti već i o našoj obvezi, a tu obvezu ispunjavamo sudjelovanjem u zajedničkim misijama diljem svijeta i radeći na povećanju tog sudjelovanja.

kgk 2

Uvjerena sam da će Obamina vlada nastaviti s istom politikom. U to vrijeme predsjednički kandidat i senator Obama, nakon ratifikacije našeg ugovora u Senatu, dao je vrlo pozitivnu izjavu o reformama u Hrvatskoj i Albaniji koja je zajedno s nama u procesu ostvarivanja članstva u NATO-u. Rekao je da bi SAD trebao potaknuti ostale saveznike da što prije ratificiraju naš ugovor, da Hrvatska i Albanija postanu članice NATO-a na sljedećem sastanku na vrhu.

Mislim da je to znak politike koju će predsjednik Obama voditi prema jugoistočnoj Europi i Hrvatskoj. Potpredsjednik Biden jako dobro poznaje našu regiju, pruža nam veliku potporu. Hillary Clinton, državna tajnica, također je dobro upoznata i već je naznačila da je posebno zanima što se događa u BiH, što je vrlo važno za stabilnost cijelog susjedstva. Zato vjerujem da će se naši odnosi nastaviti razvijati i da ćemo puno više toga zajedno raditi, za mir u jugoistočnoj Europi, ali i za sigurnost diljem svijeta.

Novinar: Želim razgovarati o strateškoj važnosti Vaše zemlje. Hrvatska je, kao što ste rekli, ostvarila ogroman napredak od ratnih razaranja prije 15 godina. Sada Hrvatska aktivno daje sigurnosne snage za UN, uključujući u Afganistanu. Koliko je Hrvatska uključena u sigurnosna pitanja tamo i u drugim dijelovima svijeta?

Kolinda Grabar-Kitarović: Vrlo mnogo, pogotovo u odnosu na našu veličinu. Vrlo brzo smo se iz primatelja sigurnosti pretvorili u pružatelja sigurnosti i iz primatelja humanitarne i druge pomoći u pružatelja donatorske pomoći, iako smo nosili teret i trošak ne samo rata već izgradnje cijele diplomatske službe, vojske, policije, brige za ogroman broj raseljenih osoba i izbjeglica, obnove domova, infrastrukture i svega ostaloga.

Danas smo postali pozitivan primjer. Naravno da se i dalje suočavamo s gospodarskim izazovima, donekle su nas pogodile globalna kriza i recesija te i dalje želimo poboljšati život u Hrvatskoj, ali doista idemo u dobrom smjeru.

Novinar: Rekli ste da ćete se pridružiti NATO-u za dva, tri mjeseca.

Kolinda Grabar-Kitarović: Da, vjerujem početkom travnja.

Novinar: Koliko je to važno za Hrvatsku?

Kolinda Grabar-Kitarović: To je vrlo važno. Od proglašenja neovisnosti naš je cilj da što prije postanemo članica EU-a i NATO-a. Svjesni smo da je bilo puno toga što smo morali napraviti na tom putu, od političkih do gospodarskih reformi, reforme vojnih snaga, smanjivanja veličine vojske iz ratnih vremena na veličinu za mirnodopske uvjete, usklađivanja vojske s NATO-m, ne samo oružja već i obuke. U tom smislu jako je važna naša suradnja u Afganistanu, ali i drugdje.

NATO nije samo sigurnosni mehanizam, sigurnosni kišobran. Ne očekujemo da ćemo samo nešto dobiti od NATO-a već da ćemo mu i doprinositi. NATO je važan i zato što daje pojačani osjećaj sigurnosti diljem svijeta, što će pak dovesti veće investicije, više turista u Hrvatsku, pa će nam pružiti i gospodarske koristi.

Novinar: Gospođo veleposlanice, hvala Vam lijepa.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hvala Vama, bilo je zadovoljstvo razgovarati s Vama.

Novinar: Također.

Kolinda Grabar-Kitarović: I bilo mi je zadovoljstvo biti ponovno ovdje u Mississippiju.

Novinar: Dođite nam opet.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hoću, svakako.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •