Policija objavila kako su Rumunji pljačkali bankomate: Za pet dana ukrali 1,5 milijun kuna, uhićeno 5 osoba

srpanj 24, 2017 maxportal
Share Button

Policija je uhitila pet osoba koje su na području nekoliko županija ukrale više od 1,5 milijuna kuna na bankomatima različitih banaka, a za šestom osobom još se traga. Objavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije u sjedištu zagrebačke policije.“Raskrinkali smo pljačkaše koji su ukrali milijun i pol kuna iz bankomata diljem Hrvatske! Otkrili smo kako su operirali, a nakon što smo ih uhvatili, ustanovili smo da opet dolaze iz iste države…” objavio je na na press konferenciji  Zvonimir Petrović, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Zagrebačke policije.

Pojasnio je kako su pljačkaši uporabom lemilice izrađivali otvor na bankomatu i uz pomoć mobitela i laptopa spajali se na periferni uređaj za izbacivanje novca. Elektroničkim putem izdavali bi naredbu bankomatu da se izbaci sav novac iz bankomata, a policija još utvrđuje koji je to program koji su koristili tijekom pljački.

Uhićeno je pet osoba, za jednom se još traga.

Policija je pretragom apartmana na području Zagreba u kojima su pljačkaši odsjeli pronašla i oduzela 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilica s „krunom“ za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenih djela (majice, kape i sl.).

Ukupno su počinili 12 kaznenih djela, od kojih su neka ostala u pokušaju. Riječ je o rumunjskim državljanima koji su, pojasnili su u policiji, poznati po počinjenju takvih kaznenih djela.

– Sve provale su se dogodile prošli tjedan. Oni bi na bankomatu bili sveukupno 20-ak minuta, toliko im je trebalo za provaljivanje, spajanje i izbacivanje novca. Svi napadi su izvršeni tijekom noći, kazao je Petrović pa pojasnio kako su ih uhvatili.

– Prvo su se počela događati nedjela u Istri, onda u Rijeci, pa u Zagrebu. Upalio nam se alarm, prikupili smo fotografije počinitelja, poslali ih na teren, bili smo svjesni da su to strani državljani i ako ih ne ulovimo za nekoliko dana možemo ih staviti soli na rep.

– S četvrtka na petak smo uhvatili prvu grupu, s petka na subotu drugu grupu. Nakon toga je uslijedilo krim istraživanje, utvrdili smo gdje su osobe bile prijavljene, bili su smješteni u iznajmljenim apartmanima u Zagrebu, sve legalno.

– Još jednog tražimo, znamo kako se zove, raspisana je potraga. Radi se o stranom državljaninu, stoga je bitna razmjena podataka s kolegama iz Rumunjske. Prvo da nam daju podatke o osobama koje smo osumnjičili…

– Mislim da smo ovom akcijom presjekli jednu seriju koja bi se sigurno nastavila u drugim gradovima u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se opet radi o rumunjskim državljanima koji su poznati po počinjenju ovakvih kaznenih djela – zaključio je Petrović.Komentari
Share Button