Ponovno prekinuto suđenje u aferi HPB Bankomat: Uskok 50 mjeseci nezakonito provodio istragu

9 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu je na ročištu održanom  07.01.2014.g. ponovno prekinuo suđenje u slučaju „HPB BANKOMAT“ jer su državno odvjetništvo i USKOK prekršili zakon i onemogućili obranama Slavena Čolaka i Borisa Šimunića uvid u dokumentaciju iz spisa Državnog odvjetništva i USKOK-a čime su narušena prava obrana zajamčena Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

prekid matić

Odvjetnik Mate Matić

Već smo ranije objavili kako je u listopadu 2014.godine, gotovo pet godina od početka famozne i jedne od medijski najeksponiranijih akcija USKOK-a pod kodnim nazivom „HPB BANKOMAT“, prekinuto suđenje bivšim čelnicima Hrvatske poštanske banke i osmorici navodno povlaštenih klijenata. Slučaj „ Bankomat“ bio je jedan od prvih pokrenutih procesa Mladena Bajića  popraćen bombastičnim medijskim linčem kao niti jedan drugi proces, izuzev možda onog bivšeg premijera Ive Sanadera.

Na ročištu Županijskog suda u Zagrebu u listopadu 2014.g. kada je donijeta odluka suda o prekidu postupka, vodila se burna rasprava na kojoj su odvjetnik Mate Matić i optuženi Slaven Čolak iznijeli dokaze koji govore da je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić svjesno i s namjerom prikrivala dokaze koji govore u prilog obrani i nedužnosti optuženih.

Obrana je sudu priložila dokaze iz kojih je vidljivo da USKOK više od 50 mjeseci nije zatvorio spis po kojem su se vodile istražne i predistražne radnje, od mjeseca svibnja 2010.g. do kolovoza 2014.g., te da su Državno odvjetništvo i USKOK prikrivali dokaze koji idu u prilog obrani iz čega proizlazi da je spis USKOK-a ostao aktivan i nakon što su od strane USKOK-a u više navrata podizane optužnice koje je Županijski sud u Zagrebu vraćao USKOK-u kao nerazumljive, te koja optužnica je u konačnici i odbačena rješenjem Županijskog suda u Zagrebu iz veljače 2012.g.Suđenje u slučaju BANKOMAT i po treći put je prekinuto na zahtjev obrana Slavena Čolaka i Borisa Šimunića iz razloga što Državno odvjetništvo i USKOK po treći put nisu postupili sukladno zakonu i nalogu Županijskog suda u Zagrebu čime su obranama optuženih uskraćena zakonom propisana prava, te narušena ravnopravnost stranaka u postupku.

Naime, nakon što su Državno odvjetništvo i USKOK mjesecima onemogućavali uvid u spis VIII okr. Slavenu Čolaku i IV okr. Borisu Šimuniću, te nakon što državno odvjetništvo i USKOK nisu postupili niti u dodatno ostavljenom roku od strane Suda, postupak „Bankomat“ je na zahtjev obrane Slavena Čolaka i Borisa Šimunića ponovno prekinut rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 08.12.2014.g. kojim je USKOK-u naloženo dostaviti u roku od osam dana cjelokupni spis i dokumentaciju koju je USKOK  mjesecima odbijao dati obranama optuženih u slučaju „BANKOMAT“.

Međutim, niti ovaj put državno odvjetništvo i USKOK nisu postupili sukladno nalogu Županijskog suda u Zagrebu kojim su bili dužni dostaviti svu traženu dokumentaciju u roku od osam dana, a najkasnije do 17.12.2014.godine, niti se zamjenica ravnatelja USKOK-a očitovala zašto ni po treći put nije postupila u roku ostavljenom od strane Suda, a još uvijek nije poznato što sadrži predmetna tajnovita dokumentacija.

No, iz cijelog ovog postupka koji traje više od pet godina i postupanja državnog odvjetništva i USKOK-a sasvim je jasno da na vidjelo isplivavaju razne nezakonitosti u radu državnog odvjetništva i USKOK-a čime je „HPB BANKOMAT“ sada uistinu i postao predmet „slučaj“.

Kako saznajemo, radi se o mnogobrojnim dokumentima i opsežnoj dokumentaciji koja govori u prilog obrani i nedužnosti optuženih, a koju su državno odvjetništvo i zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić svjesno i s namjerom prikrivali i nisu je priložili uz optužnicu u slučaju „HPB BANKOMAT“.

Slijedeća rasprava je zakazana za 26.siječnja 2014.g. do kada bi trebalo biti poznato da li je USKOK konačno postupio sukladno zakonu i po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, te da li uopće postoje uvjeti za nastavak ovog postupka.

„HPB BANKOMAT“ – izmišljen slučaj za Bajićevu navodnu borbu protiv korupcije i zatvaranje poglavlja 23

 Već smo ranije pisali o bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i famoznom vještačenju u slučaju HPB BANKOMAT kada je USKOK izradu vještačenja povjerio dvojici sudskih vještaka  iz Splita, Vladimiru Krklecu, umirovljeniku i bivšem oficiru JNA bez ikakvog  iskustva u izradi financijskih vještačenja i Anti Blaževiću koji je u to vrijeme 2010.g. bio predsjednik uprave Banke splitsko dalmatinske koja se nalazi u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, inače supruge tada glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Navodno su u podnijete i neke kaznene prijave vezane uz predmetno vještačenje Vladimira Krkleca koji je kako saznajemo u vještačenje „Bankomat“ unosio neistinite i netočne podatke koji su u suprotnosti sa dokumentacijom koja se nalazi u spisu, ali i sastajao se sa glavnim državnim odvjetnikom i zamjenicom ravnatelja USKOK-a, te primio više uplata od strane USKOK-a za izradu vještačenja i prije nego li je USKOK izdao nalog za provođenje vještačenja.trio-fantastikus-1-660x330[1]

Već odavno je javnosti poznato da „HPB BANKOMAT“ i  nije nešto što ide u prilog i na čast onim koji su ovaj slučaj pokrenuli, a zainteresiranost medija da prate ovaj slučaj gotovo da i ne postoji. Da nešto nije u redu sa „Bankomatom“ dalo se naslutiti i na početku ovog postupka u kojem je optužnica u više navrata vraćana, a potom i odbačena od strane Suda. Zatim, prije nešto više od dvanaest mjeseci uslijedili su i milijunski odštetni zahtjevi protiv Hrvatske poštanske banke i blokada imovine HPB-a što je onemogućilo bivšeg ministra financija Slavka Linića da proda i posljednju banku u hrvatskom vlasništvu.

Nedugo potom je i Hrvatska narodna banka utvrdila mnoge nepravilnosti u radu uprave HPB-a pod vodstvom Čede Maletića što je rezultiralo enormnim gubicima i rezervacijama koje su banku dovele u ozbiljne probleme. Koje će sve posljedice i troškovi nastati nakon okončanja parničnih postupaka radi naknade štete koji su pokrenuti od trgovačkih društava Inter media public i grupacije Fantazija, ostaje nam za vidjeti. No, smjene nesposobne Uprave HPB-a i tadašnjeg ministra financija Slavka Linića i nisu baš neka satisfakcija za svu nastalu štetu prouzročenu neodgovornim i nesavjesnim poslovanjem.

Prema informacijama kojima raspolažemo podnijete su i kaznene prijave protiv Čede Maletića i više odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke radi mnogobrojnih nezakonitosti u poslovanju kojim je pričinjena enormna materijalna šteta, a  je li Državno odvjetništvo po tom pitanju išta učinilo, nismo uspjeli doznati.

I nadalje ćemo pratiti „HPB BANKOMAT“ i izvještavati javnost o svim dostupnim informacijama.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •