Preminuo bivši premijer Hrvoje Šarinić, jedan od nabližih Tuđmanovih suradnika

srpanj 21, 2017 maxportal
Share Button

NAKON duge i teške bolesti jutros je u 83. godini umro Hrvoje Šarinić, jedan od osnivača HDZ-a i bliski suradnik Franje Tuđmana, objavio je HRT.Šarinić je rođen 17. veljače 1935. u dobrostojećoj obitelji. Njegov otac Marijan bio je član HSS-a, gradonačelnik Sušaka, vlasnik kamenoloma s kojim se obogatio između dvaju svjetskih ratova.

Za vrijeme talijanske okupacije pohađao je talijansku osnovnu školu. Završio je gimnaziju na Sušaku. Arhitektonsko-građevinski fakultet, smjer mostogradnje, upisao je u Zagrebu 1952. Studirao je deset godina.

Tijekom studija upoznao je buduću suprugu Eriku u crkvi sv. Vinka.

Osoba od Tuđmanovog najvećeg povjerenja

U politiku je ušao potkraj 1989. Poslao je Tuđmanu pismo sa životopisom, u kojem mu se stavio na raspolaganje. Do izbora je obavljao administrativne poslove u stranci, a nakon pobjede HDZ-a postao je najprije šef kabineta, a potom predstojnik Ureda predsjednika. Tu je dužnost obavljao s prekidima u tri navrata.

Bio je osoba od najvećeg Tuđmanova povjerenja.

Nakon parlamentarnih izbora 1992. dobio je mandat za sastavljanje vlade. Na dužnosti premijera bio je do travnja 1993. Nakon toga Šarinić se vratio na mjesto predstojnika Ureda predsjednika.

Bio je šef hrvatskog pregovaračkog tima s pobunjenim Srbima i voditelj Povjerenstva za odnose s Unproforom. Išao je u tajne misije u Beograd, gdje se trinaest puta sastao sa Slobodanom Miloševićem. Potpisao je Erdutski sporazum o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Ugovorio je izgradnju istarskog ipsilona s francuskom tvrtkom Bouygues.

Nakon Tuđmanove smrti stajao je u počasnoj straži uz njegov odar. Godine 2000. priključio se Demokratskom centru, gdje je kraće vrijeme bio aktivan.Komentari
Share Button