Putin ga nije pozvao, a Vučić se šokirao kad je doznao tko je pozvan na inaguraciju

travanj 28, 2018 maxportal
Share Button

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsjednika Vladimira Putina.Putin na dužnost predsjednika Rusije u novom mandatu stupa 7. svibnja, a za razliku od Vučića, na inauguraciju je pozvan Milorad Dodik, predsjednik srpskog entiteta u BiH. Poziv Dodiku  šokirao je Vučića.

– U to vrijeme predsjednik će biti u službenoj posjeti Ankari, na susretu s predsjednikom Turske Erdoganom koji je zakazan prije nekoliko mjeseci – poručili su iz kabineta predsjednika Srbije.

Blic navodi kako “Vladimir Putin osobno na inauguraciju poziva samo predsjednike bivših sovjetskih zemalja, ali je svakako neobično da poziv ne bude upućen preko visokih ruskih dužnosnika ili preko ambasade”, i navode dva razloga koji mogli biti krivi za nepozivanje.

Prvo su Vučićeve bliske veze s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Zapadom, a kao druga mogućnost navodi se nemogućnost dogovora o statusu  ruske vojne baze koja se eufemistički naziva  “Rusko-srpskihumanitarni centar” u Nišu.

Nakon što je Vučić odobrio diplomatski status predstavnicima NATO-a u Srbiji, Rusija je odmah zatražila da se istovjetan položaj i status odobri i ruskoj vojnoj bazi. No, Vučić već više od godinu dana oteže s rješavanjem tog pitanja, iako Rusi stalno potežu Niš kao jedno od ključnih pitanja u odnosima sa Srbijom, a zbog toga je već više puta odgođen i posjet ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Ruska strana već je više puta navela da je spremna uložiti “nekoliko milijardi dolara” u srbijansku privredu, a Medvedev i ruski poduzetnici stoje u niskom startu čekajući samo da se “odradi Niš” i oni stižu.

Vučić najavljuje “skoro rješavanje Niša”, a neki njegovi koalicijski partneri, poput ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, šefa Srpske narodne stranke Nenada Popovića i ministra obrane Aleksandra Vulina traže da se to odobri odmah.

Vučić oklijeva jer su iz NATO-a, Bruxellesa i američkog veleposlanstva već su poručili da ne bi dobro gledali na davanje diplomatskog statusa djelatnicima ruske baze. Osim toga, Rusija time šalje i dodatnu poruku Vučiću da neće još dugo trpjeti njegovu “neodlučnost”, ali i sjedenje na dvije stolice – između Moskve i Bruxellesa te traži njegovo što jasnije opredjeljenje.

U posljednje vrijeme dolaze i pozivi da se Srbija okane EU i pridruže ruskoj Euroazijskoj uniji koja okuplja nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a.

Srbija zasad nije uvela sankcije protiv Rusije, što Bruxelles traži i od zemlja kandidata za članstvo, ali zasad to uspijeva izbjeći.

M.M. /foto:tanjug

Komentari
Share Button