Sanja Barić: Milanović ima sreću što Sabor nema dvotrećinsku većinu da ga smijeni

21 travnja, 2024 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ustavna stručnjakinja dr. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, za Večernji TV komentirala je odluku Ustavnog suda, koju je podržalo devetero sudaca, a prema kojoj predsjednik Republiek Zoran Milanović više ni u kojem slučaju nakon ovih izbora ne može biti mandatar ni predsjednik Vlade.Povod je reakcija Ustavnog suda koji su upliće u sastavljanje Vlade upozorenjem prema Zoranu Milanoviću. Koji je vaš kratki komentar?

Mislim da je krajnje vrijeme da svi prihvatimo da svi živimo pod Ustavom i pod određenim pravilima koja se odnose na sve, pa i na predsjednika RH. Bilo bi dobro da shvatimo da je osoba koja stalno krši Ustav predsjednik RH.

Ustavni sud je doveden u stravičnu situaciju jer je predsjednik kontinuirano kršio Ustav RH. Što bismo trebali učiniti? Imamo dvije mogućnosti – jedna je da spuštamo tu lakrdiju i da kažemo da se nije smio kandidirati, ali znamo da je bio neformalni kandidat.

Uz to, možemo mu reći da stane, zato što je osoba koja obnaša dužnost predsjednika. To je jedna jedina osoba koja na ovaj način ne može sudjelovati, to smo jasno rekli.

Može li Ustavni sud kazniti pojedinca?

To je vjerojatno nešto što naši gledatelji i gledateljice misle. Međutim, pozivam na jednu stvar. Zamislite da sada imamo predsjednika poput dr. Franje Tuđmana ili Kolindu Grabar-Kitarović i da rade sve što radi i sadašnji predsjednik. Zar bi doista smatrali da je to sve skupa u redu?

Teza u kojoj pokušavamo pronaći greške u bitnome je obilježena činjenicom da mi želimo njega, a on to radi protiv Ustava. Ovo je kontinuirano iracionalno ponašanje. To ne znači da je vlast HDZ-a dobra, to samo znači da predsjednik ne može sudjelovati na ovaj način, i to je nešto što mu je Ustavni sud najblaže mogao reći.

Na što se Ustavni sud može pozvati?

Radi se o toliko temeljnim stvarima da je puno toga izrečenog nepotrebno širenje moralne panike, a sve proizlazi iz jedne stvari: predsjednik ovo što radi ne može i ne smije. Znaju to oni jako dobro, ali oporba po novim rezultatima ima manje zastupnika. Ne možemo odlučivati po principu da nam se sviđa pa on može sve što poželi.

Je li Ustavni sud pogriješio što je šutio mjesec dana?

Pozivam sve da zamisle da je Ustavni sud rekao bilo što u to vrijeme. Što bi svi rekli? Da se Ustavni sud miješa u kampanju. Oni su jasno rekli da on ne smije biti kandidat niti sudjelovati u kampanji.

Politički akteri su se ponašali na način da znamo da im je on kandidat, ali kao da je zabrana samo u formalnom spominjanju. Ustavni sud je napravio najmanje što je mogao, mogao je i poništiti rezultate izbora, a to bi bilo strašno.

Jedna osoba ovdje krši Ustav

Ovo nije povezano jedno s drugim, to se izvrće. Kao da su rezultati izbora povezani s osobom predsjednika države. Izbori još mogu proći kao legitimni, ali činjenica da predsjednik ne može biti mandatar proizlazi iz toga da je kontinuirano sudjelovao u kampanji, a nakon izbora je aktivno sudjelovao u sastavljanju većine.

Imate predsjednika koji djeluje kao politički akter, toliko je situacija jasna da je žalosno kome ja to moram govoriti.

Predsjednik Milanović je također rekao da se tijekom konstituiranja Sabora može raditi bilo što te da Ustavni sud nije iznad volje naroda. Što kažete na to?

Mene to podsjeća na Ustav islamskih država gdje se kaže da postoji ustavni poredak, ali je na vrhu Alah i onda je tumačenje svih pravnih pravila u rukama onih koji su od Alaha postavljeni. Ispričavam se gledateljima muslimanske vjeroispovijesti, ali se radi o toj vrsti gledanja ustavnosti na demokraciju.

Takva izjava je protivna razmišljanju zapadne pravne misli, što predsjednik jako dobro zna jer to pravnici uče na prvoj ili drugoj godini. Ustav je iznad svih, uključujući i naroda, a on narod i ograničava.

To nije ništa novo, to smo znali i za vrijeme referenduma 2013. Tada nam je rečeno da ne idu sva pitanja na referendum. Ako građani nisu zadovoljni, Ustav se može mijenjati referendumom ili dvotrećinskom većinom u Saboru. Međutim, dokle god je tu, on ograničava sve nas.

Predsjednik se poziva na pravo zapadnih zemalja, a to je da za zaštitu ustavnog poretka ne mora postojati Ustavni sud. Što kažete na to?

Kada mi se nešto ne sviđa, idem uništiti tu instituciju. Ustavni sud nije nekakva zločesta institucija koju su napakirali HDZ-ovci ili SDP-ovci. Oni su izabrani u Saboru, 10 sudaca kojima ističe mandat izabrani su 2016., i izabrali su ih zajednički SDP i HDZ, na čelu sa Zoranom Milanovićem.

Naravno da postoje različiti modeli u drugim zemljama, ali je Hrvatska prihvatila austrijsko-germanski model. Ako on kod nas ne funkcionira i nismo zadovoljni, nije problem u modelu, nego koga ste izabrali.

Deset sudaca ističe mandat sada, znači da će novi saziv moći izabrati nove, zašto pričati o novoj instituciji? Pa zato što ne govorim istinu, mažem oči javnosti. Jedna osoba u RH u ovom kontekstu krši Ustav, a to je predsjednik.

Milanović također implicira da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović blizak HDZ-u. Stoji li ta teza?

Ta teza je smiješna. Pa ne istupa predsjednik Ustavnog suda u javnosti, njega se kritizira da ne istupa dovoljno u javnosti. On samo javnosti obznanjuje o onome što je većina odlučila. Tko je s kime blizak ili ne je pak pitanje načina međusobnog funkcioniranja.

Mi jako dobro znamo da je SDP izabrao 5 sudaca i znamo kojih, a znamo i koje je suce izabrao HDZ. Podsjetit ću, u ovom Ustavnom sudu od 13 sudaca imate njih 7 koji su lijeve prominencije. Zašto niste zadovoljni svojim sucima?

Uz to, odgovorit ću na pitanje koje me nisu još pitali: ne, nisam zainteresirana za Ustavni sud, ovo govorim iz objektivne i komotne pozicije profesorice na sveučilištu. Kako bi trebali govoriti i oni koji žele govoriti istinu, a ne loviti u mutnom i varati narod.

Što bi po vama predsjednik sada trebao napraviti?

On više nema opcija, imao je toliko prilika da postupi ispravno, a sada će napraviti žrtvu od sebe. Više nije samo on napadnut, već smo svi napadnuti kao država. Doći će do silnih izvrtanja teza, misleći da bi se to i nama moglo dogoditi.

On ima opciju smiriti se i sabrati. On ima lukave planove, neka radi što misli da je ispravno. Ima samo sreću što Sabor nema dvotrećinsku većinu da ga ukloni s dužnosti. To govorim potpuno svjesna činjenice da će se na mene srušiti bijes pristaša. Bez obzira što ja imam lijeve sentimente, ja ne mogu zagovarati opciju koja mi je bliska ako se krši Ustav, rekla je Sanja Barić.

M.M. /Foto: pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->