ŠEŠELJ PRED HRTKOVCIMA: ‘S Hrvatskom ne možemo imati normalne odnose’ (video)

svibanj 6, 2018 maxportal
Share Button

Šešelj je u pratnji nekolicine radikala nešto poko 10 sati stigao u selo Jarak, nekoliko kilometara od Hrtkovaca. Od Jarka do Hrtkovaca ne može proći nitko osim lokalnog stanovništva uz predočenje osobnih dokumenata.Šešelj kaže da ga na putu do Jarka nitko nije zaustavljao, a najavio je i obraćanje medijima kada stignu i svi ostali njegovi pristalice.

– Velike snage su angažirali da izvode manevre. Mi nismo željeli incidente, već miran prosvjed. Otkad sam se vratio sa službenog puta, dvaput sam bio u Hrtkovcima u zatvorenoj sali, kazao je Šešelj nakon što je izašao iz automobila rekavši da je zabrana mitinga ‘greška režima’.

Vojislav Šešelj došao u Jarak, sedam kilometara od Hrtkovaca

Šešelj je došao u Jarak, sedam kilometara od Hrtkovaca

Šešelja je skupina pristaša radikala dočekala pljeskom, a on ih je pozdravio riječima “gdje ste četnici?”.

 Stigla je i grupica protuprosvjednika, nose natpis “Šešelj ratni zločinac”.  Jedan muškarac s megafonom stoji na cesti i na megafon viče: “Zločinac! Kosovo nikad, nikad, nikad neće biti država”

“Ne možemo imati normalne odnose s Hrvatskom dok traje okupacija Republike Srpske Krajine”, rekao je Šešelj i otišao.

U selu je jutros sve mirno, osim što policije ima na svakom koraku. Sve je pod kontrolom. Ljudi obavljaju svoje svakodnevne poslove, a danas je i Đurđevdan, krsna slava koju slavi više od 50 obitelji hrtkovačkih Srba”, rekao je Hini u telefonskom razgovoru jedan od mještana Hrtkovaca.

“Jedino nam je neobično što nemamo onu buku vozila jer kroz Hrkovce dnevno prođe i po 12.000 automobila i kamiona”, izjavio je za beogradske medije Tomislav Šimić, predsjednik Vijeća mjesne zajednice Hrtkovci.

Hrtkovci su postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti.

Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

Nasljednik Haškog suda, prizivno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u travnju je pravomoćno osudilo Šešelja na kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima.

Zbog Šešeljevog nedavnog incidenta s navodnim gaženjem hrvatske zastave u srpskoj Narodnoj skupštini, Hrvatska je ušla u diplomatski rat sa Srbijom.

“Radikali će krenuti u Hrtkovce ” pa gdje ih policija zaustavi”, rekao je Šešelj i najavio za TV Pink: “Sutra nitko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj vjeri da činimo dobro političko djelo.”

 

Komentari
Share Button