SLUČAJ BANKOMAT: Bajićeva skupina prikrivala dokumentaciju i namještala vještačenja

11 ožujka, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mladen Bajić tajno se sastajao sa vještakom prije izdavanja Naloga USKOK-a o provođenju vještačenja, a USKOK plaćao usluge vještačenja prije nego je uopće izdan nalog o provođenju vještačenja u slučaju „BANKOMAT“!



BIVŠI glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i njegovi politički podobni poslušnici unutar Državnog odvjetništva i USKOK-a ustrojili su paralelni sustav djelovanja unutar tijela kaznenog progona kojim su godinama vrlo uspješno štitili krupni kapital stečen sumnjivim privatizacijama i pljačkom državne imovine.

U tom paralelnom sustavu zapovijedanja ključnu ulogu odigrao je upravo Mladen Bajić koji se ovih dana kandidirao za otvoreno mjesto suca Ustavnog suda zbog navodnog sukoba sa svojom desnom rukom Dinkom Cvitanom s kojim je u proteklih desetak godina ustrojavao ne baš educirane kadrove za borbu protiv kriminala, ali istovremeno vrlo educirane kada je u pitanju zaštita krupnog kapitala i opljačkane državne imovine.

Ključni kriterij za napredovanje i visoke pozicije u državnom odvjetništvu i USKOK-u nije bila kompetentnost, iskustvo i odgovornost, već prije svega podobnost koja se zasniva na slijepom provođenju naloga Mladena Bajića koji su bili usmjereni ne u cilju zaštite općih društvenih interesa, već očuvanja vlastitih pozicija i interesa krupnog kapitala kroz infiltriranje podobnih Bajićevih kadrova u sva ključna tijela i institucije države s posebnim prioritetom na pravosudni sustav kao ključan za kontrolu gospodarstva i politike.

Tako je Mladen Bajić ustoličio Željku Pokupec na mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu s koje pozicije je godinama izvršavala zapovijedi svog šefa. U tom organiziranom kriminalnom djelovanju posebno mjesto su zauzimale Sunčica Blažević kao zamjenica županijske državne odvjetnice i Sani Ljubičić koja je donedavno u USKOK-u obnašala mjesto zamjenice ravnatelja USKOK-a.  Taj organizirani trojac pod zapovijedanjem bivšeg glavnog državnog odvjetnika sudjelovao je u mnogim nezakonito pokrenutim procesima koji su do prije nekoliko godina punili naslovnice medija prikazujući Mladena Bajića kao vrsnog pravnog stručnjaka i svekolikog borca protiv korupcije i kriminala kojeg na tom putu ništa ne može zaustaviti.
baji-spojka-660x330[1]

No, ubrzo se ispostavilo da je Mladen Bajić sve, ali ne i borac protiv kriminala i vrsni pravni stručnjak kakvim se u javnosti prikazivao putem dijela novinarskog miljea s kojim je na dnevnoj bazi održavao redovite kontakte koji ne bi trebali biti u djelokrugu rada glavnog državnog odvjetnika.

Slučaj „HPB Bankomat“ već nekoliko puta je prekidan po nalogu Suda na zahtjev obrane optuženih, no USKOK još od svibnja prošle godine nije omogućio obranama optuženih uvid u spise sa popisima pismena čime se pokušava zataškati nezakonito postupanje bivše ravnateljice USKOK-a Sani Ljubičić u slučaju „HPB Bankomat“, te više odgovornih osoba koje su zajedno s njom sudjelovali u nezakonitim radnjama o čemu su obaviještena sva nadležna tijela i institucije države.

Jedna od njih je Boris Koketi, zamjenik bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Sani Ljubičić, zamjenica ravnatelja USKOK-a, te nedavno smijenjena županijska državna odvjetnica Željka Pokupec i njezina zamjenica Sunčica Blažević.

Prema dostupnim informacijama, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi već je stegovno kažnjen zbog više zlouporaba kojim je oštećen proračun Republike Hrvatske o čemu su mediji već pisali, a navodno su posrijedi i zlouporabe položaja i ovlasti počinjene u slučaju „HPB BANKOMAT“ zbog krivotvorenja službenih isprava i ovjeravanja neistinitih sadržaja o čemu su prijavitelji izvijestili državno odvjetništvo.

Već smo ranije pisali i o bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i famoznom vještačenju u slučaju HPB BANKOMAT kada je USKOK izradu vještačenja povjerio dvojici sudskih vještaka iz Splita, Vladimiru Krklecu, umirovljeniku i bivšem oficiru JNA bez ikakvog  iskustva u izradi financijskih vještačenja i Anti Blaževiću koji je u to vrijeme 2010.g. bio predsjednik uprave Banke splitsko dalmatinske koja se nalazi u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, inače supruge tada glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Međutim, nakon što je sudski vještak Ante Blažević sačinio nalaz i mišljenje koje nije bilo po volji i željama USKOK-a, zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić je protivno zakonu podnijela optužnicu u slučaju „Bankomat“ na osnovu samo jednog vještačenja, i to onog Vladimira Krkleca, dok je vještačenje Ante Blaževića prikrila. Naime, u posebno složenim predmetima u koji spada i „Bankomat“ sukladno zakonu obvezna je izrada vještačenja od najmanje dva vještaka, te je USKOK i angažirao dvojicu vještaka, no kada je sudski vještak Ante Blažević sačinio nalaz koji je u korist optuženih, te u potpunosti oprečan nalazu Vladimira Krkleca, USKOK je taj nalaz zatajio zbog čega su obrane optuženih i pravni stručnjaci još prije nekoliko godina cijeli slučaj proglasili nezakonitim.

Kako saznajemo, podnijete su i neke kaznene prijave vezane uz predmetno vještačenje Vladimira Krkleca koji je kako saznajemo u vještačenje „Bankomat“ unosio neistinite i netočne podatke koji su u suprotnosti sa dokumentacijom koja se nalazi u spisu, ali i sastajao se sa glavnim državnim odvjetnikom i zamjenicom ravnatelja USKOK-a koji mu je za izradu vještačenja u slučaju „HPB BANKOMAT“ plaćao i prije nego je počeo istražni postupak, te prije nego je USKOK izdao nalog za provođenje vještačenja, što predstavlja kazneno djelo poticanja i zlouporabe položaja i ovlasti.

Cijeli slučaj „BANKOMAT“ vodila je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je na temelju krivotvorene službene isprave od 30. prosinca 2009.g. zatražila pritvaranje Borisa Šimunića i tako službeno pokrenula istražni postupak „Bankomat“, iako su i prije toga državno odvjetništvo i USKOK nezakonito provodili istražne radnje o čemu postoje mnogobrojni dokazi.

Maxportal je već objavio dokument koji je potpisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić dana 30.prosinca 2009.g. u kojem lažno prikazuje kako su tvrtke „Fantazija sport d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i Fantazija projekt d.o.o. kreditirane od Hrvatske poštanske banke u znatnim iznosima“ te obrazlažući rješenje USKOK-a navela da je zbog toga „pritvor potreban radi prikupljanja daljnjih podataka dokazima, obzirom da je kriminalistička obrada i nadalje u tijeku u pravcu utvrđivanja daljnjih podataka o dokazima odnosno identitetu osoba…“

Iz provjerenih izvora i Hrvatske poštanske banke dobili smo informaciju kako niti jedno od navedenih tvrtki Fantazija iz Samobora nije kreditirano od strane Hrvatske poštanske banke, te da Hrvatska poštanska banka nikada nije plasirala nikakva, a kamoli znatna sredstva tvrtkama Fantazija iz Samobora, kako je to lažno napisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić u svom rješenju za određivanje istražnog pritvora od 30.prosinca 2009.godine.

No, jedno je sigurno, taj trio Ljubičić, Pokupec i Blažević pod vodstvom Mladena Bajića sudjelovao je u gotovo svim spornim aferama koje sada predstavljaju velik teret novom glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, ali i bivšem Mladenu Bajiću kojem ovaj trojac i nije baš neka referenca kao kandidatu za upražnjeno mjesto suca Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Navodno, obrana optuženih u slučaju „HPB BANKOMAT“ raspolaže sa dokumentacijom koja potvrđuje da je Vladimir  Krklec u više navrata tijekom mjeseca prosinca 2009.g. dolazio u Zagreb avionom i osobnim vozilom, i to dana 16.12.2009.g. i 28.12.2009.g. radi provođenja financijsko knjigovodstvenog vještačenja što mu je plaćeno unaprijed državnim novcem i prije nego je USKOK pokrenuo istragu u slučaju „Bankomat“ , te prije nego je USKOK uopće izdao nalog o provođenju vještačenja dana 25.01.2010.g. što predstavlja kazneno djelo  poticanja i zlouporabe položaja i ovlasti.

Također, protivno zakonu, i prije nego je izdan nalog USKOK-a o provođenju vještačenja, održavani su sastanci Vladimira Krkleca sa bivšim predsjednikom uprave HPB-a Čedom Maletićem koji je prošle godine smijenjen odlukom predsjednika Vlade Zorana Milanovića nakon što su na vidjelo isplivale nezakonitosti i nepravilnosti u radu HPB-a zbog čega je blokirana privatizacija Banke, a nakon čega je HNB naložio Hrvatskoj poštanskoj banci rezervacije u iznosu većem od 400 milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama kojim raspolažemo taj iznos je i znatno veći.

Prema informacijama kojim raspolažemo, navodno se splitski vještak Vladimir Krklec prije izdavanja Naloga USKOK-a o provođenju vještačenja sastajao i sa zamjenikom guvernera Hrvatske narodne banke Holjevcem, a na jednom sastanku u Hrvatskoj poštanskoj banci je prisustvovala i Lenda Pezzi iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, što dovoljno ukazuje na organiziranu spregu Bajićevih kadrova u cilju uništenja posljednje banke u vlasništvu države.

Zanimljivo je da je USKOK plaćao usluge vještačenja i putne troškove prije nego li je izdan nalog za provođenje vještačenja u slučaju „Bankomat“, te prije nego su splitski vještaci Vladimir Krklec i Ante Blažević od strane USKOK-a odabrani za provođenje vještačenja, što predstavlja zlouporabu položaja i ovlasti i kazneno djelo poticanja vještaka da se izradi vještačenje koje nije u skladu sa činjeničnim stanjem.

Slučaj „Bankomat“ koji se praktički nalazi na samom početku i nakon više od pet godina od kada je pokrenut, svakodnevno otkriva nove pojedinosti slučaja i zlouporaba službenog položaja i ovlasti unutar državnog odvjetništva i USKOK-a, od prikrivanja službene dokumentacije i spisa, do raznoraznih krivotvorenja službenih isprava od strane onih koji bi kriminal ispred države trebali spriječiti. U većini slučajeva radi se o istim osobama unutar državnog odvjetništva i USKOK-a, pa se s razlogom postavlja pitanje što rade nadležne institucije i njima nadređene osobe koje su o svemu upoznate. Pokušaj zataškavanja zlouporaba službenog položaja unutar institucija ima nesagledive posljedice po pravni i demokratski sustav što je uzročno-posljedično vezano i na gospodarsko stanje u državi .

Stoga je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u pravu kada je pitanje gospodarstva stavila u prioritet naglašavajući da je ono pitanje nacionalne suverenosti i sigurnosti  države koje je u posljednjih desetak godina ozbiljno ugroženo i narušeno.

vjestak 1

vještak 2D. Lukić
Foto: Arhiv MP

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->