Srbija podiže spomenik ‘narodnom heroju’ koji je pokušao razoriti Bjelovar

ožujak 6, 2017 maxportal
Share Button

Vlada  Aleksandra Vučića odlučila je da se ‘narodnom heroju’ Milanu Tepiću podigne spomenik u općini Savski venac u Beogradu. Zbog pokušaja rušenja Bjelovara SFRJ je Tepića službeno proglasila narodnim herojem i herojem JugoslavijeVlada Srbije spomenik Tepiću podiže na prijedlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zbog “njegova neustrašivog podviga”, a povodom 25 godišnjice Tepićeve smrti.

Vijest bi bila irelevantna kad se ne bi radilo o majoru JNA koji je u jesen 1991. zamalo sravnio Bjelovar, međutim nije uspio aktivirati eksploziv u susjednim skladištima. Zaustavila su ga četiri branitelja koji su tako spasili Bjelovar i okolicu.

Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara.

Kad su 29. rujna 1991. snage Zbora narodne garde oslobodile vojarnu “Božidar Adžija” na Vojnoviću, gotovo u samome centru Bjelovara, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu, s obzirom na to da je u oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena značajna vojna tehnika.

Većina tamošnjih vojnika se predala, no Tepić i još jedan regrut su odbili predaju. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji, dignuo je u zrak skladište sa 170 tona streljiva i pritom ubio 11 gardista.

Predsjedništvo SFRJ 19. studenog 1991. godine, majora Milana Tepića je “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem Jugoslavije.

Njegovo ime nose ulice u gradovima diljem Srbije i Republike Srpske; primjerice, na Dedinju, nedaleko od Kliničkog centra “Dr. Dragiša Mišović”, kao i u Banjaluci, Novom Sadu, i Kozarskoj Dubici.

Također, po njemu je nazvana i vojarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast se nalazi u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru,. Njemu u čast, Republika Srpska ustanovila je Orden za posebne zasluge “Milan Tepić”.

Tepić je rođen u selu Komlenac u Dubici u BiH, a Kozarska Dubica 2007. godine odlikovala ga je Zlatnim grbom koji je uručen njegovom sinu Aleksandru.

Svaki spomenik srpskim vojnicima poginulim izvan granica Srbije samo je dokaz više srpskim osvajačkim težnjama.

M.M. /foto:youtubeKomentari
Share Button