‘Srednji prst’ veleposlanici SAD-a: Dodikov incident na komemoraciju žrtvama logora Jasenovac

travanj 15, 2018 maxportal
Share Button

U Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save u nedjelju je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora “Jasenovac” u razdoblju od 1941. do 1945. godine.Komemoraciju je obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack a pri tom se rukovao sa svim drugim nazočnim diplomatima.

Kao i prošle godine Milorad Dodik je “preskočio” američku veleposlanicu Maureen Cormack tijekom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.  Takav potez u međunarodnim odnosima zove se “diplomatski srednji prst”.

Na crnoj listi SAD-a

Predsjednik RS od prošle je godine na “crnoj listi” američkog ministarstva financija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH ugrožavajući provedbu Daytonskog sporazuma.

Cormack je ranije ovog tjedna potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “tko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao”, kazala je Cormack.

“Iluzije o susjedima”

U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini Dodik je pak kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za kojeg “nitko nikada nije odgovarao”.

“Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac”, kazao je Dodik dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha ali i “iluzija o susjedima” s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao glavno jamstvo da se takvo što neće ponoviti Dodik vidi RS koju je opet označio kao “državu srpskog naroda”.

“Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija”, kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

U ime vlasti Srbije u komemoraciji u Donjoj Gradini sudjelovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta.

Ona je poručila kako Srbija neće dopustiti nijekanje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.

Kazala je kako su u temeljima NDH bile mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine.

“Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava temeljna ljudska prava što se ne smije dopustiti”, izjavila je Gojković.

MP/Hina/foto:avaz.ba

Komentari
Share Button