Stručnjak za sigurnost: Pucanje cijevi u Zagrebu pitanje je nacionalne sigurnosti

28 rujna, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bivši djelatnik sigurnosnih službi Ante Letica komentirao je u Novom danu izvješće SOA-e o ugrozama koje prijete Hrvatskoj,



On kaže kako Hrvatskoj ne prijeti neka globalna prijetnja.

“Ovo je jedno izvješće SOA-e za javnost. Ono kaže da se Hrvatska razvija u demokratskom smislu, da se skida ta legenda oko službi, da se služba otvorila prema javnosti i da porezni obveznici znaju zašto plaćaju tu službu.

Ovo izvješće je sasvim u redu. Kroz njega se ne može dati ocjena efikasnosti službe, ali za javnost je dovoljno da vidi kakve ugroze prijete Hrvatskoj, kakva je situacija u Hrvatskoj i okruženju i koje to ugroze mogu ugroziti hrvatske vrijednosti zaštićene Ustavom”, govori Letica.

Napad na Markovom trgu

Na pitanja o napadu na Markovom trgu, kada je muškarac pucao na zgradu Vlade, kaže: “Događaj na Markovom trgu jest terorizam. Svi elementi su zadovoljeni, od motiva do načina izvođenja, mete… Ono što je bitno je da se osoba samoradikalizirala i da je taj način došla do faze izvršenja jednog tako teškog kaznenog djela kao što je terorizam.”“SOA nema nikakavih represivnih ovlasti, SOA ne vodi nikakve istrage, SOA prikuplja podatke.

Teško je prevenirati takva kaznena djela, radi se o osobi koja je samostalna, ona je nije istupala javno i nije ni u policijskim arhivama bila prepoznata kao netko tko može ugroziti sigurnost. Ti usamljeni vukovi su veliki problem u smislu preveniranja njihove aktivnosti”, govori.

“On se je sam pripremao, temeljem svojih razmišljanja, nažalost i u takvoj je sredini živio. Koliko znamo, nije imao pomagača i nije pripadao nikakvoj organizaciji”, kaže Letica.

O tome što su Vlada i službe su prikazali cijelu snimku napada kaže: “Interes javnosti je ogroman. Uvijek sam se zalagao da je interes javnosti iznad nekih drugih interesa. I u tome treba imati mjere. Isto tako, objavljeni su i njegovi mailovi i njegova komunikacija s mreže. Za to sam da se to objavi, da građani vide što se dogodilo, i da se to onda makne, osobito s mreža.

To može biti dvosjekli mač. Dajemo mogućnost onima koji razmišljaju o tome da i oni naprave nešto takvo i dođu u fokus javnosti. Svaki teroristički čin je čin komunikacije između terorista i naroda, države, svakom terorističkom činu je bitno da izađe u javnost, to je besplatna propaganda.”

Izvještavanje o tragedijama

Na pitanje o sigurnosti na Markovom trgu nakon tog napada, kada su postavljene metalne ograde, ali naoko ništa više, Letica kaže: “U pogledu štićenja tih objekata prve kategorije, kad se oni nalaze u središtu grada, kao što su Sabor, Banski dvori, Ustavni sud… Sve poluge političke, izvršne i sudbene vlasti su u vrlo malom krugu i vrlo ih je teško štititi. U sukobu ste interesa, morate zaštiti zgrade, objekte i ljude koji rade tu, a morate dopustiti i slobodan promet ljudi. Nadam se da će tijela MUP-a i SOA-e to riješiti jer ovako ne djeluje baš dobro, lijepo. To nije dobro.”

O inicijativi novinara Antuna Maslea da se s mreža uklone fotografije hrvatskog vojnika Tomislava Salopeka kojeg su ubili pripadnici Islamske države, kaže: “Svaki terorizam je čin komunikacije između terorista i žrtve, mete. I zbog toga bih ja da se to makne s interneta. Jer stvara dodatnu bol obitelji. Tu su sada i neke promjene u okviru zakonskog okvira. Trebat će to, iako Facebook i Instagram već skidaju neprimjerene sadržaje. Ali još uvijek ih ima. Ali ja sam zato da se to radi kao državna inicijativa, ne privatna.”

Sigurnosne provjere

O sigurnosnim provjerema sudaca kaže: “Predlagao sam da se te provjere periodično ponavljaju i da se u institucijama ne može raditi bez tih provjera pa su me optužili da zagovaram policijsku državu. Te provjere neće spriječiti korupciju, ali će u prvom koraku selektirati one koji su skloni tome.”

“To je sigurnosna provjera prvog stupnja. Osoba ispunjava upitnik gdje taksativno navodi sve što u toj provjeri piše i osoba se na kraju potpisuje da pristaje da se uradi provjera. Onda služba dobije taj upitnik i ide se u provjeru, od javnih baza podataka pa do radnog mjesta, mjesta rođenja, školovanja, gdje se na neki način sagledava cjelokupan život i rad osobve. Na kraju se daje mišljenje koje nije obvezujuće. Ta provjera obuhvaća provjeru imovinskog stanja i te osobe i njegove bliske obitelji. Kroz tu provjeru se dođe do nekih stanja koja mogu biti prepreka obavljanju dužnosti.”

Tko kontrolira SOA-u?

“U Hrvatskoj postoje dvije obavještaje službe, SOA i VSOA. Što s tiče nadzora službi, unutar njih imate unutarnji nadzor pa onda imate nadzor saborskog odbora pa onda nadzor ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost pa nadzor Građanskog vijeća i imate na kraju nadzor, za ove najosjetljivije mjere kojima se derogiraju osnovne ljudske slobode i prava zajamčena Ustavom, Vrhovni sud”, objašnjava Letica.

Infrastruktura

U glavnom gradu pucaju vodovodne cijevi koje su postavljene još sredinom prošlog stoljeća. Na pitanje da to prokomentira, Letica kaže da se radi o pitanju iz domene nacionalne sigurnosti.

“Ako dopustite mi već šestu godinu imamo Zagreb Security Forum koji se bavi zaštitom kritične infrastrukture. U to apsolutno spada oprskba stanovništva pitkom vodom i to je stvar nacionalne sigurnosti. Kada stanovništvo nema pitku vodu, kada radi toga ima poteškoće i štete od poplava, kad je to staro, to stvara probleme koji se reflektiraju na nacionalnu sigurnost. I opskrba plinom i drugim energentima je stvar nacionalne sigurnosti”, govori.

Cyber sigurnost i stanje u regiji

O cyber napadima kaže da je izvješću SOA-e navedeno kako dolaze iz Rusije, Kine i Sjeverne Koreje te da cyber sigurnost nije pitanje koje brine samo Hrvatsku, nego i druge zemlje. Prema njegovim riječima, Hrvatska ima i kompanije koje bi trebale voditi računa o cyber sigurnosti.

“Zadnji napad je bio na INA-u, sad je li hrvatska ili nije, ali u Hrvatskoj je. Upad u INA-u i krađa poslovnih tajni i podataka temeljem kojih netko može napraviti nešto na štetu INA-e je nešto vrlo profitabilno i traži se”, objašnjava Letica.

Na pitanje koliko SOA prati situaciju u drugim zemljama, Letica kaže: “S obzirom na stupanj odnosa Srbije i Hrvatske koji je bitno narušen zahvaljujući najviše velikosrpskoj politici srpskog rukovodstva, puzajućom pa onda i skoro otovrenom agresijom na Crnu Goru, mislim da SOA to vrlo pažljivo prati. Mislim da su to i napisali u izvješću. Koliko su njihove procjene točne i vjerodostojne, to ćemo vidjeti. Ali ocjena da je je nestabilnost na Zapadnom Balkanu jedan od uzroka širih nestabilnosti, uključujući i ugrožavanje interesa RH je točna.”


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->