Svjedok vidio podmićivanje suca: “Braco, evo paprike da hrana bude bolja”

12 lipnja, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću, sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode, kao i braća Mamić, koja su u BiH.



U međuvremenu cure novi detalji o uhićenim osječkim sucima, koje su, kako sumnja USKOK, podmićivala braća Zdravko i Zoran Mamić.

USKOK je, kao što je poznato, u četvrtak i formalno otvorio istragu protiv trojice sudaca osječkoga Županijskoga suda, braće Mamić te poduzetnika Drage Tadića, a sve na temelju iskaza koji je još u listopadu prošle godine Zdravko Mamić na USB sticku poslao USKOK-u.

Nakon primitka USB sticka USKOK je praktički odmah počeo s provjerom Mamićevih navoda, a tijekom tih izvida ispitali su desetke svjedoka, pribavljali dokumentaciju o svemu što bi moglo potvrditi ili demantirati Mamićeve tvrdnje.

Nova godina u Dubaiju

Putem međunarodne pravne pomoći zatražena dokumentacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi se više doznalo o famoznom dočeku 2018. u Dubaiju na kojemu su u isto vrijeme bili i Mamić i sudac Zvonko Vekić s obitelji i prijateljima. Kakve je sve dokaze prikupio USKOK tijekom tih osmomjesečnih izvida, dosad se moglo samo naslućivati.

Tužiteljstvo je ranije objavilo da je protiv sve šestorice pokrenulo istragu i zatražilo istražni zatvor, detaljno navodeći zašto sumnjaju na to da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Telegram je u četvrtak objavio da su istražitelji Ministarstva financija utvrdili ogroman nesrazmjer imovine dvojice osječkih sudaca – Zvonka Vekića i Ante Kvesića – uhićenih nakon optužbi Zdravka Mamića da im je davao mito. Za 1.2 milijuna kuna suci nemaju pokriće.

Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija kod suca Vekića utvrdio je nesrazmjer imovine od oko 730 tisuća kuna, ostvaren od 2017. do 2020. godine. Najveći dio tog iznosa, oko 630 tisuća kuna, odnosi se na 2017. godinu.

U tom razdoblju sudac Vekić je, prema podacima Ministarstva financija, primio i stotine tisuća kuna gotovinskih uplata, za koje nije bilo moguće utvrditi porijeklo, a istražitelji provjeravaju i imovinu Vekićeve prijateljice N. S., u čijem je stanu Vekić i uhićen. Ona je, prema Mamićevim tvrdnjama, bila i u Dubaiju na putovanju, koje je, opet navodno, financirao Mamić. Kod nje je nađen nesrazmjer imovine veći od pola milijuna kuna, ostvaren između 2017. i 2020. godine. Istražitelji vjeruju da je i stan koji je na njeno ime također prikriveno Vekićevo vlasništvo.

Česta putovanja u BiH 

Među dokazima kojima su potkrijepljene Mamićeve tvrdnje o korupciji istražitelji su priložili i zapise s državne granice o odlascima Mamića te dvojice sudaca u BiH i Srbiju. Naime, Mamić je, prijavljujući da je podmićivao suce, izjavio da se s njima često sastajao u BiH. Zbog toga su istražitelji analizirali sve dostupne podatke s graničnih prijelaza i na osnovu njih rekonstruirali kretanje osumnjičenih sudaca i odbjeglog bivšeg čelnika Dinama.

Kako piše Telegram, koji je došao do novih informacija iz istrage, utvrđeno je da je sudac Vekić sa svojom prijateljicom 5. srpnja 2018. u 17:15 preko graničnog prijelaza Slavonski Šamac ušao u BiH. Istog dana u 22:05 zajedno su se vratili u RH. Istoga dana, na istom prijelazu, nešto prije suca i njegove prijateljice prešao je i Drago Tadić. U RH se vratio svega sedam minuta prije suca, u 21:58.

Mamić, pak, tvrdi da je upravo Tadić često bio s njim u društvu te da je sudjelovao u davanju mita sucima. U svom iskazu tako je naveo da se s Vekićem u BiH, nakon bijega u lipnju 2018., sastao najmanje pet puta – četiri puta u Banjoj Luci i jednom u mjestu Šije kod Tešnja.

Istražitelji su pregledom evidencije prelazaka granice došli i do podatka od 23. kolovoza 2018. godine. Ponovno u Slavonskom Šamcu i sudac i prijateljica te Drago Tadić prelaze u BiH. Vekić je granicu prošao u 17:10, a Tadić u 16:30. Vraćaju se, prema podacima iz MUP-a, istog dana: sudac i prijateljica u 22:08, dok je Tadić granicu prešao tri minute ranije.

Među dokazima su još i odlasci Zvonka Vekića u BiH 27. listopada 2018. i 15. veljače 2019. godine

Mamić je kupio karte za Dubai

Potkrijepljena je i Mamićeva tvrdnja da je suca Vekića i njegovu prijateljicu te njezinu kćer vodio na doček Nove godine u Dubai. Osim što je zabilježeno da je sudac Vekić doista 27. prosinca 2017. otputovao u Srbiju, a zatim avionom otišao u Dubai, njegova prijateljica istražiteljima je potvrdila da su se doista tamo družili sa Zdravkom Mamićem, no još nije utvrđeno tko je platio avionske karte.

S Kvesićem se Mamić također susreo u Bosni. Bilo je to u hotelu u Širokom Brijegu u vrijeme blagdana Velike Gospe 2018. godine. Prema podacima iz MUP-a RH, sudac Kvesić je doista boravio u BiH od 14. do 16. kolovoza 2018. godine, što također potvrđuje optužbe koje je iznio Mamić.

“Braco, evo malo paprike….”

Zanimljivi su i iskazi drugih svjedoka.

Osim Mamićeve supruge i brata Zorana te njegove tadašnje djevojke, koji su posvjedočili kako su se družili sa sucem Vekićem i njegovom prijateljicom Natašom u Dubaiju, isto je potvrdio i predsjednik NK Rijeke Damir Mišković.

Osoblje zagrebačkoga restorana Zelenjak također je, navodi Jutarnji list, potvrdilo da se Mamić znao sastajati s Vekićem ondje, a član osoblja je rekao kako je Mamić, nakon što je u ruci držao jednu kuvertu, Vekiću rekao: “Braco, malo paprike da hrana bude bolja”.

Zaposlenik  turističke agencije potvrdio je USKOK-u da je na zahtjev Zdravka Mamića kupio tri karte za let iz Beograda u Dubai na ime Vekića, njegove prijateljice i njezine kćeri te da je karte platio Mamić.

Za što se sve terete suci?

Ne navodeći identitete, USKOK je priopćio da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostupanjski uskočki sudac 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika “te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća”, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru, gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Mamić je pritom, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, “u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudac uzeo, kažu u USKOK-u.

Navode da je od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju Zdravko Mamić kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika “u više navrata ostvarivao osobne kontakte” s Vekićem, također uskočkim sucem.

On mu je navodno obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda, pa tako i osumnjičenim Kvesićem, “za novčanu nagradu, koju će s njima podijeliti”, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke”.

“Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu”, ističe USKOK.

“Mamić im dao najmanje 370.000 eura”

Sukladno dogovoru, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.

Osim toga, Zdravko Mamić je s bratom kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu, gdje su dogovorili da će ga putem Vekića “novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu”.

Zoran Mamić je potom, tvrdi USKOK, osigurao 100.000 eura, “sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka”. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, navodno je predao poduzetnik Tadić, “znajući koja je svrha predaje novca, budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima sudaca s Mamićem.”

USKOK navodi i da je Mamić, “kao nagradu za dogovoreno pogodovanje”, podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića “i njemu bliskih osoba” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a, izvijestio je USKOK.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca, koje je potom, u javnim istupima i na društvenim mrežama, otvoreno prozivao za korupciju i kriminal.

M.M. /Foto: Facebook


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->