Taji sastanak u Vladi: Todorić zaprijetio ozbiljnim posljedicama ako padne Agrokor

ožujak 14, 2017 maxportal
Share Button

Predsjednik Sabora Božo Petrov na sastanku iznio prijedlog da mogući krah i preuzimanje Agrokora treba spriječi  državaU nedjelju 3. ožujka u noćnim satima održan tajni sastanak vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića, šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Sastanak u Vladi održan je nakon dramatičnih konzultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donesene  dvije važne političke odluke – jedna je da država svojim javnim financijama ne može spašavati Agrokor, a druga da Ivica Todorić mora otići s čela kompanije jer stvari izmiču kontroli, i koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke vjerovnika da naplate svoje dugove.

Posebnu pozornosti izazvala je činjenica da je za preuzimanje kontrole nad tvrtkom angažirana jedna od najvećih američkih konzultantskih kompanija koja već ulazi u detalje poslovanja i stanja u kompaniji.

Vlada je svjesna činjenice i da odluku o mogućem preuzimanju kontrole nad koncernom sada donosi sama ruska država u čijem je vlasništvu Sberbank, najveći vjerovnik koncerna, piše N1.

Božo Petrov na sastanku je predložio da mogući krah i preuzimanje Agrokora spriječi sama država, i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa. Njegova je ideja odbačena, a sastanak je priveden kraju bez konkretnih zaključaka, uz ljutnju Ivice Todorića koji je Vladi zaprijetio posljedicama, prije svega ogromnim padom BDP-a.

Agencija Moody’s snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba 2, a u domaćoj na Baa 1, uz negativne izglede.

I druga kreditna agencija Standard & Poor’s snizila je kreditni rejting Agrokora, a o stanju u tvrtci nedavno se oglasila i ministrica Dalić koja je izjavila da Vlada prati razvoj događaja u kompaniji.

MP/foto:pxl

 Komentari
Share Button