Tko je bio ubijeni vođa kosovskih Srba: Zagrebački student osuđen za ratni zločin

siječanj 16, 2018 maxportal
Share Button

U Kosovskoj Mitrovici ubijen je Oliver Ivanović, jedan od političkih čelnika kosovskih Srba i vođa Građanske inicijative ‘Sloboda, demokracija, pravda’Ivanović je podlegao ozljedama nakon što su nepoznati napadači jutros oko 8.15 sati na njega ispalili tri hica kada je ulazio u prostorije stranke.

Ivanovićev odvjetnik Nebojša Vlajić naveo je pak da je Ivanović pogođen s četiri metka u prsa.

Nakon atentata sjeverni dio Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije, blokirano je područje oko središta stranke.

Srpsko izaslanstvo u Bruxellesu prekinulo je danas započete pregovore zbog atentata na Ivanovića te se hitno vraća u Beograd. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u 12 sati održat će hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. U 13 sati obratit će se medijima.

Oliveru Ivanoviću u srpnju prošle godine zapalili automobil ispred obiteljske kuće u Kosovskoj Mitrovici.

– Ja osobnih neprijatelja nemam, niti sam u sukobu sa nekim. Nemam ni privatni biznis, koji bi bio razlog za ovakvu vrstu napada. Jedino što mogu pretpostaviti je da se ovdje radi o politički motiviranom napadu – rekao je tada za Blic Ivanović.

Oliver Ivanović rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i srednju školu završio je u Kosovskoj Mitrovici.

Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu jer mu je životni san bio postati pilot  U Zagrebu je započeo ozbiljno trenirati pa je postao postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napuustio zagrebačku vojnu akademiju nakon što mu je utvrđeno da ima urođeni oštećen vid.

Vratio se na Kosovo gdje je zvršio je Strojarski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Živio je u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i ima tri sina, a u biografiji se navodi da je govorio  engleski,  albanski  i  talijanski jezik.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacijski centar za Kosovo i Metohiju, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.  Od 2008. nalazi se na poziciji državnog tajnika u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji.

Čelnik Građanske inicijative osuđen je zbog počinjenja ratnog zločina i osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva skupine Albanaca u južnom dijelu Kosovske Mitrovice u travnju 1999. godine, no taj je presuda ukinuta i suđenje je vraćeno na početak. Istodobno, oslobođen je za drugi slučaj ubojstva i pokušaja ubojstva iz 2000. godine. Proveo je tada tri godine u pritvoru iz kojega je izašao u veljači 2017. godine.

Kako se navodi u obrazloženju presude, o događaju u Južnoj Mitrovici su “van svake sumnje” utvrđene činjenice da je “14. travnja organizirano čišćenje južne Mitrovice s ciljem ubijanja i protjerivanja Albanaca”.

Osudilo ga je sudsko vijeće EULEX-a na devet godina zatvora.

Srpske snage tada su organizirale akciju čišćenja Južne Mitrovice sa ciljem protjerivanja Albanaca, da su brojne albanske obitelji silom izbačene iz svojih kuća i stanova i da su muškarci odvojeni od žena i djece.

Prema obrazloženju presude, Ivanović je bio dio paravojske, nosio plavu uniformu i bio je naoružan, a pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana srpske paravojne policije “Što da rade sa njima (Albancima)”, Ivanović je odgovorio: “Što me pitaš, postupi po naređenju”.

Sutkinja je istaknula da je Ivanović bio svjestan operacije protjerivanja i ubijanja Albanaca civila i “da je voljno postupao znajući da će doći do ubojstva”.

Zanimljivo je da je Wikipedija oko deset sati, samo dva sata nakon smrti Olivera Ivanovića, nadopunila njegovu biografiju informacijom da je početkom 2018. ubijen u atentatu.

 

Komentari
Share Button