Trump nahvalio Kolindu: “Obavili ste sjajan posao, imate podršku SAD-a!”

srpanj 6, 2017 maxportal
Share Button

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je doputovao u Varšavu, čime je započeo četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj, a potom na summitu G20 u njemačkom Hamburgu, gdje će se među ostalima bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.Donald Trump je danas u Varšavu nazočio sastanku Inicijative triju mora kojom predsjedaju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović i poljski predsjednik Andrzej Duda.

Inicijativa tri mora je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 država – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

Inicijativu snažno podupiru Sjedinjene Američke Države i Kina.

– Hvala predsjedniku i predsjednici koji su domaćini ovog sastanka. Ovo je simbol ove prekrasne Inicijative, obavili ste sjajan posao. Ova je inicijativa važan posao jer je moja supruga iz Slovenije. Nadišli ste godine i godine opresije i ujedinila vas je misija da će vaše ekonomije prodisati. Znam kakvi ste vi ljudi i sve nas to danas ovdje okuplja, započeo je Trump.

– Većina infrastrukture je iz starog Sovjetskog saveza. Vaš narod koristi stare ceste koje ne funkcioniraju tako dobro. Inicijativa triju mora pobrinut će se da napredujete. Nova infrastruktura je ključna. Mislim da imamo najmanju stopu nezaposlenosti u SAD-u i naša vojska sve više jača.

Mi proizvodimo najbolju opremu i ulažemo milijarde. SAD je zemlja kojoj jako dobro ide, ukinuli smo restrikcije i burza je porasla za 3 bilijuna dolara u nekoliko mjeseci. Tu je bolji pristup energetici za SAD.

Inicijativa triju mora ima potencijal postići sve ove ciljeve i to vrlo dobro jer imate jako dobre ljude koji će provesti ovaj posao. Primjerice, riječ je o plutajućem LNG terminalu na hrvatskom otoku Krku. Također, interkonektor između Grčke i Bugarske.

Pohvaljujem Rumunjsku, Bugarsku, Mađarsku i Ausrtiju na plinovodu o kojem smo puno godina razgovarali. Projekt je stao, a ja sam ga onda odobrio  na prvom danu mandata. Čestitam Vladi i narodu Poljske što su dobili prvu isporuku američkog plina.

No, SAD neće koristi plin da monpolizira vaše zemlje i bit ćemo vjeran partner u izvozu i prodaji. Isto tako, proizvodimo najbolje lovce i brodove. Nitko nam nije ravan u pogledu vojne opreme. Uvest ćemo nove inovacije koje će osigurati ekološki pristup cijeloj priči, zaključuje Trump.

– Puno smo razgovarali o solidarnosti i našoj suradnji. Gorbačov je srušio Berlinski zid. Oni koji su od nas rođeni s pogrešne strane “željezne zavjese” vidjeli su kako se svijet ruši. Zid je u fizičkom smislu srušen, ali postoje brojne posljedice u našoj regiji, rekla je Grabar – Kitarović.

MP/foto:twitter

Komentari
Share Button