U HDZ-u vrije: Pobuna protiv Kujundžićevih kadrova, prozivaju se Marić i Jandorković

ožujak 14, 2017 maxportal
Share Button

IIAKO je Đakićev napad na ministra uprave Ivana Kovačića zbog imenovanja SDP-ovke Vesne Nađ i Višnje Tafre suradnicama u Ministarstvu u javnosti doživljen kao predizborni folklor, kao i Kovačićeva prijetnja ostavkom, čini se da za HDZ postoje i dublji problemiU HDZ-u traje tiha pobuna zbog kadroviranja. Istup Josipa Đakića samo je kap u moru, piše Jutarnji list

Zaostali kadrovi SDP-a

– Pojedini ministri obavljaju imenovanja na svoju ruku, bez ikakavih konzultacija. Đakić je u nekim stvarima u pravu jer je svuda još ostalo mnogo SDP-ovih kadrova, a to se sporo rješava. No, s druge strane, protivnik sam toga da se razne braniteljske udruge miješaju u to i određuju gdje će tko biti pozicioniran – komentirao je naš sugovornik potez šefa Hvidre. Ističe da su u HDZ-u posebno nezadovoljni tzv. privremenim rješenjima.

– Postoji forma, redovito se održavaju sjednice Predsjedništva i Nacionanog vijeća, ali upitan je sadržaj. Odluke se donose drugdje i u njih je upućeno samo nekoliko ljudi. Županijske organizacije se ni za što ne pita, a ako se netko požali na neko imenovanje, uvijek je opravdanje da je to “privremeno, pa će riješiti poslije” – požalilo se više članova HDZ-a.

Kao primjer navode imenovanje u Hrvatskoj pošti, gdje je na mandat od šest mjeseci postavljen Ivan Čulo, inače, kako tvrde HDZ-ovci, dobar prijatelj glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

– Ranije su imenovanja u državnim tvrtkama obavljali ministri u čijem je to bilo resoru, a sada sve ide preko Marića koji je bio presudan i za nedavno imenovanje šefa Podravke – kaže jedan član iz vrha HDZ-a dobro upoznat s prilikama u stranci. Ističe i da oko imenovanja općenito ne postoji nikakav sustav, te da se sve obavlja po privatnim inicijativama i vezama.

Privatno kadroviranje 

HDZ-ovci kažu da je u stranci trenutačno najveći otpor prema ministru državne imovine Goranu Mariću koji je, ističu, postao glavni kadrovik.
Doduše, Marić predmet podmetanja jer nisu prošli politički kadrovi koje je zagovarao ministar obrane Damir Krstičević pa njegov lobi u medije pušta zlonamjerne informacije protiv ministra državne imovine. A upravo je Krstićević zagovarao, i angažirao, značajan broj kadrova iz vremena SDP-a s kojima je uspješno poslovao dok je vodio tvrtku M-SAN grupa i odlično poslovao s Vladom i državnim agencijama.

– Šef Uprave Hrvatskih šuma trebao je biti Davor Zec, inače predsjednik HDZ-ova područnog odbora Donji grad, a onda je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić inzistirao da na to mjesto dođe Krešimir Žagar, što se poslije ispostavilo da nije zakonski moguće, pa je na kraju na tu funkciju dospio Krunoslav Jakupčić. I imenovanje u Šumama se odvijalo bez konzultacija – kažu izvori iz stranke.

Problematičnim, dodaju, smatraju i niz imenovanja koja je upravnim vijećima bolnica obavio ministar zdravstva Milan Kujundžić kojeg je ovih dana žestoko napao smijenjeni šef KB-a Dubrava Toni Kolak. Iako HDZ-ovci kažu da je tu riječ o njihovu privatnom sukobu koji traje godinama, ističu da je Kolak u pravu kad je za ministra Kujundžića izjavio da je “po cijeloj Hrvatskoj smijenio HDZ-ovce i postavio ljude iz Hrvatske zore”.

Sporna Kujundžićeva imenovanja

– Kujundžić je postavljao ljude bez dogovora i puno ih je iz njegove bivše stranke. Primjerice, sadašnji v.d. u Dubravi je Srećko Marušić koji je bio u Zori. I novi član Upravnog vijeća KBC-a Zagreb Mladen Biruš bio je u Hrvatskoj zori, kao i Ivan Savić koji je došao u Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice, a pozicije su dobili još neki njegovi prijatelji – kažu izvori iz HDZ-a.

Spočitavaju Kujundžiću što je za predsjednike upravnih vijeća u bolnicama u Rijeci i Osijeku stavio ljude iz Zagreba – u Rijeci Željka Krznarića, a u Osijeku Marija Puljiza.

– Ne želim ulaziti u stručnost tih ljudi, većina njih su vrsni liječnici, ali ono što radi Kujundžić je neprimjereno. U stranci se naveliko govori da se ni s kim ne konzultira – ispričao je naš sugovornik iz HDZ-a blizak vrhu stranke.

MP/foto:Komentari
Share Button