U Hrvatskoj na Božić 1643 nova slučaja zaraze, preminule 84 osobe

25 prosinca, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U posljednja 24 sata zabilježena su 1643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.881. Među njima su 2662 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 280 pacijenata.




Preminule su 84 osobe. To je drugi najveći broj preminulih u Hrvatski. Prethodni je rekordni broj bio 92 preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 203962 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3548 preminulo, ukupno se oporavilo 186 553 osoba od toga 3001 u posljednja 24 sata.Do danas je ukupno testirano 989 014 osoba, od toga 6 164 u posljednja 24 sata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 203962 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3548 preminulo, ukupno se oporavilo 186 553 osoba od toga 3001 u posljednja 24 sata.

Treba danas misliti o onima kojima je najteže. To su bolesnici, članovi njihovih obitelji, stari ljudi koji su danas sami, do kojih njihove obitelji ne mogu doći. S njima treba biti u mislima i iskazati kršćansku solidarnost, izjavio je uoči mise u zagrebačkoj katedrali predsjednik Sabora Gordan Jandroković

IZVJEŠĆA ŽUPANIJSKIH STOŽERA

 

➡️ Na području Šibensko-kninske županije 57 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je ženska osoba starije životne dobi oboljela. U šibenskoj bolnici liječi se 36 osoba, od kojih su četiri na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 25 osoba. U posljednja 24 sata testirano je 158 briseva.

➡ Na području Zadarske županije 78 je novooboljelih osoba, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica covida-19 umro je 71 godišnji muškarac. U posljednja 24 sata testirano je 278 uzoraka. Među novozaraženima 49 ih je u Zadru, po 4 u Biogradu, Sv. Filipu i Jakovu i Škabrnji, po 2 u Benkovcu, Polači i Preku te po 1 osoba u Kolanu, Obrovcu, Pakoštanima, Posedarju, Ražancu, Sukošanu, Viru, Vrsima i Zemuniku Donjem. U zadarskoj bolnici liječi se 59 bolesnika, njih 9 na respiratoru. U bolnici u Biogradu na Moru liječi se 19 pacijenata s lakšim i srednje teškim simptomima.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 12 utvrđeno brzim antigenskim testom, a jedna osoba je umrla, dok su se 52 osobe oporavile. Zaraženo je 11 osoba iz Dubrovnika, 5 iz Metkovića, 4 iz Korčule, 3 iz Konavala, 2 iz Lastova te po jedna s Mljeta, iz Ploča, Stona i Vele Luke. Umro je muškarac iz Dubrovnika rođen 1942. godine. Na bolničkom liječenju je 41 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 132 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla. Najviše novozaraženih osoba, njih 72, s područja su Bjelovara, 16 novooboljelih osoba s područja je Daruvara, po šest novozaraženih osoba s područja je Čazme i općine Rovišće. Na bolničkom liječenju je 57 pacijenata, od kojih je njih sedam na respiratoru.

➡️ Nova 273 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Zagrebačkoj županiji, ozdravilo je 468 osoba, a umrle su dvije osobe. Najviše je novooboljelih u Velikoj Gorici – 43 osobe, a slijede ostali gradovi, Vrbovec s 28, Dugo Selo sa 27, Samobor i Zaprešić s 23, Sveti Ivan Zelina i Jastrebarsko sa 18, 12 je novooboljelih u Ivanić-Gradu, u Svetoj Nedjelji 10,  a ostali slučajevi zabilježeni su u općinama s područja te županije. U domu za starije i nemoćne na području Samobora pozitivan je jedan korisnik, zbog čega je u tijeku epidemiološka obrada.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 35 je novooboljelih, a 41 osoba je izliječena. Preminule su tri osobe. Dvanaest oboljelih je s područja Gospića, 12 s područja Otočca, šest s područja Plitvičkih Jezera, dvoje s područja Novalje te po jedan s područja Senja, Udbine i Brinja. U posljednja 24 h testirano je 60 osoba.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji 219 je novooboljelih od COVID-a, umrle su četiri osobe. Laboratorijski su testirana 903 uzorka. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka na liječenju je 141 osoba, 18 ih je na respiratoru.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji 95 je novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 40 osoba s područja grada Siska, 21 s područja Petrinje, 7 s područja Hrvatske Kostajnice, 5 s područja Novske, po 4 s područja Popovače i Gline, po 3 s područja Topuskog, Sunje i Kutine, po 2 s područja Martinske Vesi i Lekenika te jednoj s područja općine Gvozd.

➡️ U zadnja 24 sata u KBC-u Osijek i OŽB-u Našice preminulo je osam pozitivnih na COVID pozitivnih osoba u dobi od 65 do 89 godina. 109 je novopozitivnih s područja Osječko-baranjske županije. Testirana su 293 uzoraka. Najviše novih slučajeva je na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (34), slijede područja gradova/općina Đakovo (13), Našice (11), Belišće i Valpovo (po 7), Čepin (6) i Donji Miholjac (5). Na bolničkom liječenju je 198 osoba oboljelih.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji 69 je novozaraženih. U zadnja 24 sata obrađena su 83 uzorka. Na bolničkom je liječenju 37 osoba.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen 21 novi slučaj zaraze koronavirusom. Ozdravilo je 88 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 59 osoba. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus  (1934. i 1945. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

➡️ U Istarskoj županiji 62 je nova slučaja zaraze. Za 40 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu zaraženih. Kod 4 osoba radi se o uvezenim slučajevima s područja Rijeke (1) i Zagreba (3). Izliječeno je 58 osoba. U Općoj bolnici Pula na liječenju su 62 osobe, od toga su 4 osobe u respiracijskom centru. Preminula je jedna osoba, rođena 1931. s pridruženim kroničnim bolestima.

➡️ Dr. Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, gostujući u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku rekao je da su sadašnji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj dobri, da hrabre i bude određenu nadu, ali je i upozorio na mogućnost trećeg vala.

➡️ Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” danas i na Novu godinu ne obavlja testiranja na virus SARS-CoV-2.

KORONAVIRUS U SVIJETU

 

➡️ Meksiko, Čile i Kostarika počeli su masovno cijepljenje protiv novog koronavirusa u četvrtak prvom dozom Pfizerova i BioNTechova cjepiva, a Argentina cijepi građane prvom dozom ruskoga kontroverznog cjepiva Sputnik V.

➡️ Mutirani soj koronavirusa, koji se širi Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji znanstvenici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinupozivajući na brže cijepljenje kako bi se spriječilo da umre još više ljudi. Zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji.

➡️ Južnokorejski premijer Chung Sye-kyun u petak je objavio rekordan dnevni broj novozaraženih u toj azijskoj državi – njih 1241. Kina je u četvrtak imala 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavile su u petak tamošnje zdravstvene vlasti.

➡️ Djelotvornost cjepiva CoronaVac kojeg proizvodi kineska kompanija Sinovac je 91,25 posto, objavili su turski znanstvenici. Tijekom ispitivanja nisu zabilježene znatnije nuspojave, osim što je jedan čovjek imao alergijsku reakciju. Turska je naručila 50 milijuna doza CoronaVaca, koje bi u tu zemlju trebale stići u ponedjeljak.

➡️ Možda će biti potrebno cijepiti do 90 posto stanovništva protiv koronavirusa za stvaranje imuniteta krda, rekao je vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci. Više od milijun Amerikanaca, oko 0.3 posto populacije, primilo je prvu dozu cjepiva protiv covida-19 od 14. prosinca, pokazuju podaci Američke agencije za kontrolu bolesti.

➡️ Novi soj koronavirusa koji se brzo širi u Velikoj Britaniji pojavio se i u Njemačkoj. Zaražena osoba došla je u Frankfurt zrakoplovom iz Britanije prije četiri dana, a danas je dobila pozitivan nalaz. U međuvremenu, u Južnoafričkoj Republici otkrivena je još jedna inačica koronavirusa, koja je također zaraznija. Zbog toga su brojne zemlje ukinule letove s Južnom Afrikom.

R.I. /Foto:pxll

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->