U Sloveniji nađeno meso iz zloglasne poljske klaonice, prerađeno u kebab

veljača 1, 2019 maxportal
Share Button

Manja količina mesa iz Poljske, iz klaonice koja je obrađivala meso bolesnih krava i koje je imalo veterinarski žig iako nije kontrolirano, našla se i u Sloveniji, stigla je preko Njemačke, prenijeli su mediji u susjednoj državi.



Vijest j potvrdila i Državna agencija za sigurnost hrane

Nakon izbijanja afere s tim mesom, uprava za sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede najprije je objavila da Slovenija nije među deset zemalja EU-a u kojima je završilo nepregledano meso iz Poljske, no televizijska postaja POP-TV izvijestila je o mesu iz spomenute klaonice, koje je preko Njemačke došlo u Sloveniju mljeveno, pripremljeno za kebab, što je onda i službeno potvrđeno.

Direktorica inspekcije za sigurnost hrane i veterinarstvo Andreja Bizjak potvrdila je da su dobili proizvod koji sadržava sporno meso iz Poljske te da je riječ o “jednoj seriji kebaba” koja je u Sloveniju stigla preko Njemačke, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

O slučaju ih je, kako navodi Bizjak, obavijestio slovenski distributer mesa koji je pošiljku dobio iz Njemačke, a čeka se i službena potvrda njemačkih veterinara da se doista radi o mesu iz poljske klaonice te će se zatim uvesti mjera zabrane stavljanja spomenutog proizvoda na tržište.

Slovenija oko 7 posto mesa uvozi iz Poljske i uvoz se posljednjih godina povećava, no provjerom distribucijskog lista iz klaonice koja je varala s mesom bolesnih krava utvrđeno je da izravnog izvoza u Sloveniju iz nje nije bilo.

Udruga domaćih proizvođača mesa objavila je u vezi s aferom da je najveći dio domaće govedine uključen u shemu “Slovenska kakvoća”, koja jamči dodatan nadzor kvalitete i prijevoza životinja do klaonice, što je kod sve većeg uvoza isključeno jer se veliki dobavljači najviše ravnaju prema što nižoj cijeni pa takvo meso iz uvoza često završava u kuhinjama škola, vrtića i domova za starije.

– Ono što je zabilježeno Poljskoj u slovenskim se klaonicama ne može dogoditi – istaknuli su slovenski proizvođači mesa te pozvali da se što veći naglasak stavi na lokalno proizvedenu hranu.

MP/Foto:pixabay

 

Komentari
Share Button

TAG