Ugledni vojni stručnjak: Priča o Kindžalu je čudna! Video je dokaz da su pogodili farmu, a ne skladište oružja!

20 ožujka, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Satelitske snimke otkrivaju kako zapravo nije napadnuto vojno skladište, već poiljoprivredne farme na na krajnjem istoku Ukrajine



Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo video koji, kako tvrde, prikazuje hipersoničnu balističku raketu “Kindžal” koja pogađa ukrajinsko vojno skladište u Deljatynu , u Ivano-Frankivskoj oblasti na krajnjem zapadu Ukrajine. To je prva, javno priznata upotreba “Kindžala” u borbi.

Projektil “Kindžal” (Bodež)  lansiran, prema ruskim izajavama, zrakoplov MiG-31.  To hipersonično (brže od zvuka)  oružje prvi put je predstavljeno u govoru ruskog predsjednika Vladimira Putina 2018. godine. Putin ga je nazvao nepobjedivim.

Ruski mediji tvrde da je domet projektila 2.000 km  kada ga nosi MiG-31K i 3.000 km  kada ga nosi Tu-22M3.. Projektil Kindžal je navodno prvi put korišten 2016. tijekom ruske vojne akcije u Siriji, no Rusi to nisu službeno potvrdili

Risko ministarstvo obrane je priopćilo da je projektilom Kindžal 18. ožujka 2022. uništeno podzemno skladište oružja ukrajinskih oružanih snaga u Deljatynu, na zapsadu Ukrajine blizu granice s Rumunjskom i Mađarskom.

No, portal The War Zone/The Drive iz pera autora Stetsona Paynea i Tylera Rogowaya ( koji je nedavno prvi identificirao tip ruskog drona koji je pao na Zagreb),  pišu kako nisu uspjeli locirati navodnu metu koristeći komercijalne satelitske snimke.

Ono što su oni pronašli više izgleda kao veliko nadzemno skladište ili štala, a ne vojno skladište na koje se aludira u videu ruskog ministarstva. Sumnjiv im je i očigledan nedostatak sekundarnih eksplozija koje su očekivane kod napada “Kindžalom”.

I mi smo, u prvom tekstu na ovu temu na Maxportalu, postavili logično pitanje: Nakon udara nema očekivanih eksploziju skladišta s oružjem i municijom.

“Uništenje skladišta oružja Oružanih snaga Ukrajine udarom visokopreciznog raketnog oružja. Vidimo točan pogodak podzemnog hangara s oružjem i streljivom”, piše uz video koji je objavilo Ministarstvo obrabe Ruske Federacije.

–  Još uvijek je moguće da je ‘Kindžal’ pogodio bazu, ali video baš i nije vjerodostojan – piše u analizi koji je objavio The War Zone/The Drive.

Napominju i kako korištenje “Kindžala” u Ukrajini zapravo dokazuje da ukrajinska protuzračna obrana itekako uspješno odvraća ruske snage sa svojega teritorija. Ukrajinci su dosad bili izvanredno učinkoviti protiv ruskih zrakoplova, zabilježili su i određeni uspjeh protiv neprijateljskih krstarećih projektila, pa postaje kristalno jasno kako Rusija, s obzirom na ukrajinsku protuzračnu prijetnju, i dalje ne želi ili ne može letjeti prema ciljevima daleko na zapadu zemlje.

Imajući na umu da je “Kindžal” dizajniran za poraz protuzračne obrane, i dalje nije jasno zašto je meta u Ivano-Frankivskoj oblasti zahtijevala njegovu upotrebu. Spomenuti bunker potencijalno se mogao uništiti i balističkim projektilom, a Rusija ima daleko konvencionalnije Iskander-M balističke rakete kratkoga dometa na kopnu koje su se mogle upotrijebiti u ovoj akciji.

“Kindžal” se očito koristio kako bi se zaobišla ukrajinska protuzračna obrana, no postavlja se i pitanje kako je onda niska bespilotna letjelica Orlan-10, koja je snimala napad, uspjela prijeći preko navodnog ciljanog područja?

Orlan-10 ima domet između 120 i 150 kilometara, ali u tzv. “offline modu” može izvoditi i operacije u rasponu od 600 kilometara. Duž unaprijed planirane rute može snimati videozapise, ali ne može ih prenositi u stvarnome vremenu. Jedna od ovih bespilotnih letjelica nedavno se srušila u sjeverozapadnoj Rumunjskoj, što sugerira da su takvi dronovi već “operirali” u ovoj regiji. Imajući na umu spomenute domete, moguće je da je Orlan-10 u Ukrajinu doletio iz južne Bjelorusije, no mogao je doći i iz moldavske proruske regije Pridnjestrovlje.

Projektil Kh-47M2 'Kindžal' Handout/Russian Defence Ministry/AFP

Projektil Kh-47M2 ‘Kindžal’ Handout/Russian Defence Ministry/AFP

 

 

Ipak, činjenica da je dron uopće letio oko područja s odlično organiziranom ukrajinskom protuzračnom obranom samo ukazuje na to da je snimanje napada Rusima bilo itekako vrijedno, čak i po cijenu gubitka samoga drona. Ili se pak snimani napad dogodilo u potpuno drugom području?

Ruska navodno upotreba “Kindžala” svakako je bila i snažna poruka NATO-u jer Kremlj očito ovaj rat koristi i kako bi pokazao svoje najnaprednije oružane sposobnosti i inovacije.

I dalje se postavlja pitanje zašto je “Kindžal” korišten upravo sad? Zašto nije korišten tijekom prvih sati i dana sukoba? O tome se i dalje naveliko raspravlja. A sve se više sumnja i u sposobnost Rusije da izvede modernu, integriranu, vojnu operaciju. Ova neobična upotreba hipersoničnog oružja – i to u ovako malom opsegu – zapravo puno govori o ruskim zalihama precizno vođenog oružja. Možda je to znak da su njihove zalihe Iskander-M projektila već na izmaku.

Na kraju ispada kako se puno toga jednostavno ne poklapa u ovoj priči oko napada na vojno skladište u Ivano-Frankivskoj oblasti u Ukrajini. Moguće je da video koji je objavilo rusko ministarstvo obrane prikazuje standardni napad Iskander-M projektilom.

Izvori u američkoj vladi potvrdili su korištenje “Kindžala”, no zbog brojnih nepodudarnosti s videom, i dalje postoji mogućnost da je njegova meta bila drugačija od ovoga što se tvrdi.

VAŽNA NADOPUNA  ANALIZE

Portal The War Zone/The Drive  u ažuriranju teksta piše kako sad sa sigurnošću mogu reći da se prikazani udar nije dogodio metu u blizini zapadnog dijela Ukrajine niti u nekom većem skladištu vojnog oružja.

Naprotiv, napad se, kako tvrde, dogodio u ruralnom području na krajnjem istoku Ukrajine. Na satelitskim snimkama koje je portal dobio od Planet Labsa jasno se može vidjeti farma koja je prikazana i u videu ruskog ministarstva. Ista je djelomično uništena u trenutku kad je snimka nastala, 12. ožujka 2022., što je tjedan dana prije objave ruskog videa i informacije o korištenju “Kindžala”.

Imajući sve ovo na umu, vrlo je malo vjerojatno da je hipersonična raketa “Kindžal” korištena u videu kojim se hvale Rusi. I dalje je nemoguće odgovoriti je li ista uopće korištena u Ukrajini ili nije – možda je negdje u zemlji postojala još neka meta, ali to očito nije bila ova u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Rusko Ministarstvo obrane i u nedjelju se pohvalilo da je nastavilo koristiti hipersonične rakete, ovoga puta su, kažu, napali veliko skladište goriva ukrajinskih oružanih snaga u području Konstantinovke, Mikolajivska oblast.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->