VAR U SABORU: ‘Pregledao sam snimku, crveni karton Miri Bulju opravdano dosuđen’

veljača 14, 2019 maxportal
Share Button

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odbio je u četvrtak oporbene zahtjeve da promijeni odluku Miijana Brkića o dvodnevnom isključenju Mire Bulja s plenarne sjednice



Oporba tvrdi da je ta kazna drakonska, da je riječ o presedanu i da se Bulja na taj način isključuje s popodnevne rasprave o interpelaciji o radu Vlade kod nabave borbenih zrakoplova.

Real  je sinoć u gostima pobijedio Ajax 2:1, a domaćinu je poništen gol nakon prvog korištenja VAR-a (Video assistant referee)  u povijesti Lige prvaka. VAR je jutros prvi put korišten i u Hrvatskom saboru nakon čega je zaključeno da je crveni karton Miri Bulju opravdano dosuđen.

“Gledao sam snimku sjednice, Bulj je napravio takav prekršaj da je nemoguće povući tu odluku. Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, koji ju je donio, bio je vrlo strpljiv, upozoravao je Bulja više puta, ali on nije odustajao, mislim da to je bila opravdana kazna”, odgovorio je Jandroković zastupniku Boži Petrovu koji je tražio da revidira odluku o Buljevu isključenju.

“Iako je Valentinovo, neću pokazivati preveliko razumijevanje za ono što se sinoć dogodilo”, rekao je predsjednik Sabora pa sve koji su nezadovoljni odlukom uputio da zatraže mišljenje Odbora za Ustav i Poslovnik.

“Vaše duhovite opaske sačuvajte za nekog drugog”, uzvratio mu je Petrov, ustrajavajući da je riječ o presedanu, po kojemu će, kaže, i sam raditi kad bude predsjedavajući.

“Brkić je isključio Bulja u dvostrukom trajanju, a nije ga upozorio da će to napraviti. To nije korektno, pogotovo kad se zna da je danas na dnevnom redu interpelacija, ne bih želio razmišljati je li to napravljeno baš zato da se Bulja isključi iz rasprave”, dodao je Petrov

U Buljevu obranu stali su i SDP-ovi zastupnici Ranko Ostojić, Gordan Maras i Predrag Matić koji tvrdi da se odlukom o dvodnevnom isključenju radi “izvanredan presedan” koji može imati dalekosežne posljedice.

“Ovo nije čak ni silovanje, ovo je ubojstvo demokracije”, izjavio je Matić tvrdeći kako se sada otvara mogućnost da predsjedavajući kazni nekog tko se samo pomakne u stolici.

“Vi ste, znači, zagovornici političkog nasilja”, uzvratio mu je Jandroković, pitajući ga znači li to da “zastupnik može kršiti Poslovnik, vrijeđati predsjedavajućeg, a on bi trebao šutjeti i trpjeti”.

“Ovo je zbilja drakonska kazna, opasan presedan”, kaže i Gordan Maras, ističući kako se takvo što “nije događalo ni u slučaju Ivana Pernara, koji je u više navrata iznošen iz sabornice”.

“Pravo govora da, sloboda da, ali isto tako i poštivanje pravila, bez toga ne možemo funkcionirati, da bi Sabor mogao raditi, dužnost je predsjedavjućeg braniti Poslovnik”, ustrajao je Jandroković.

M. Marković/Foto:

Komentari
Share Button