Vrhovni sud odlučio: Sani Ljubičić i Mladenu Bajiću sudit će se u Rijeci

listopad 6, 2020 maxportal
Share Button

Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučio je da se kazneni postupak protiv osumnjičenih Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnik, Sani Ljubičić, zamjenice Glavnog državnog odvjetnika i sudskog vještaka Vladimira Krkleca, provede na Županijskom sudu u Rijeci.U odluci se navodi da je Vijeće Vrhovnog suda sastavljeno od sudaca Žarka Dundovića ( predsjednik Vijeća) te Vesne Vrbetić i Dražena Tripala, uz sudjelovanje više sudske savjetnice – specijalistice Martine Setnik kao zapisničarke, u kaznenom postupku protiv osumnjičene Sani Ljubičić i dr., a po prijedlogu Borisa Šimunića, kao tužitelja, prihvatilo je prijedlog da se postupak provede na Županijskom sudu u Rijeci.

U obrazloženju Odluke navodi se da  tužitelj Boris Šimunić prijedlog temelji na činjenici da se na Županijskom sudu u Zagrebu već deset godina vodi predmet HPB Bankomat, u kojem je on jedan od optuženika, a osumnjičenici (Ljubičić, Bajić, Krklec) involvirani su u taj proces na strani Uskoka, pa je tražio da odredi drugi nadležni sud.

Djela za koja predlaže provođenje istrage su počinjena tijekom svih faza postupka u tom kaznenom predmetu pa će, kao svjedoke, biti potrebno saslušati suce Jasnu Galešić, Dušanku Zastavniković i Mirka Klinžića.

Kao dodatni argument  za prenošenje nadležnosti iz Zagreba i Rijeku navedena je činjenica da je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu bio predsjednik Optužnog vijeća u tom postupku.

Boris Šimunić je kaznenu prijavu protiv Sani Ljubičić, vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca i dr. podnio u predmetu  „HPB Bankomat“.

Kaznena prijava podnesena je zbog sumnje u  zbog nezakonitog plaćanja vještaka za izradu nalaza i mišljenja u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ po višestruko većim cijenama od propisanih čime je državni proračun oštećen u najmanjem iznosu od 250.000,00 kuna te stečena protupravna imovinska korist vještaka Vladimira Krkleca u najmanjem iznosu od 250.000,00 kuna.

Zanimljivio je da je Sani Ljubičić, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, ključna osoba u slučaju Agrokor, a sama je predmet kaznenog postupka zbog sumnje u ozbiljna kriminal u DORH-u: zlouporabe položaja i ovlasti, lažnog prijavljivanja, ovjeravanja neistintog sadržaja, krivotvorenja službene isprave i dugih kaznenih djela protiv službene dužnosti.

 

 

M. Marković/Foto:

Komentari
Share Button