VUČIĆ NAJAVIO: U četvrtak ćemo odlučiti kojem hrvatskom ministru je zabranjen ulaz u Srbiju

travanj 24, 2018 maxportal
Share Button

Srbija će Hrvatskoj na zabranu ulaska tamošnjeg ministra obrane Aleksandra Vulina na svoj teritorij odgovoriti recipročnim mjerama. Koje će to točno biti, odlučit će srbijanska Vlada na sjednici u četvrtak.Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin trebao je doći u Hrvatsku na poziv Srpske pravoslavne crkve kako bi nazočio posvećenju hrama svetog Ilije u Mlaki pokraj Jasenovca.

Nakon što su iz Hrvatske počele stizati negodovanja Vulinovim posjetom, ministar obrane Srbije je odgovorio kako o njegovu dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako ne hrvatski ministri“.

Zbog te je izjave hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo notu Srbiji te objavilo kako mu je zabranjen dolazak u Hrvatsku. Svi su granični prijelazi dobili obavijest da Vulina ne puštaju u Hrvatsku.

– Spominjanje Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Hrvatske i dodatna provokacija – objasnili su u vanjskim poslovima i zbog dovođenja u pitanje suvereniteta  Hrvatske zabranili Vulinu dolazak u Hrvatsku.

Ministar Davor Božinović dan poslije je kazao da bi Vulinu, da je došao na granični prijelaz, bio uskraćen ulazak u Hrvatsku

Brojni srbijanski dužnosnici reagirali su na tu zabranu, a Vučić je najavio recipročne mjere.

Ponovio je da je Jasenovac poprište najstrašnijih zločina te, ako Srbi ne mogu posjetiti svoja mjesta stradanja, onda će razmatrati prijedloge da sami popišu svoje žrtve Jadovna, Golubnjače i Jasenovca i da u Srbiji naprave muzej holokausta i muzeje stradanja.

– Nikad ne odbijamo govoriti o zločinima koji su počinili predstavnici našeg naroda i ponosan sam što se u tome razlikujemo od drugih – kazao je Vučić.

Govoreći o samoj zabrani koja je, kako je rekao, prouzročena izjavom Vulina, kazao je kako bi volio da “nitko u EU ne uvodi verbalni delikt i pravo da prosuđuje sviđa mu se ili ne nečije mišljenje”.

MP/foto:tanjug

Komentari
Share Button