Vulin ulovljen u laži: Vojska Srbije na Dan pobjede odala počast Draži Mihailoviću

svibanj 10, 2018 maxportal
Share Button

Fotografija pripadnika Vojske Srbije koji, na Dan pobjede nad fašizmom, polažu vijenac na spomenik četničkom zapovjedniku Draži Mihailoviću i strijeljanim četnicima, pojavila se ovih dana na društvenim mrežama i izazvala opću nevjericu.U početku su mnogi sumnjali na fotomontažu,  što su u početku tvrdili i u kabinetu ministra obrane Aleksandra Vulina.

Međutim, kako saznaje “Blic”, srpski vojnici su zaista odali počast četnicima na Ravnoj gori i fotografija koja kruži internetom je autentičana.

Sve je zapravo počelo kada je na društvenim mrežama objavljena sporna fotografija, koja se masovno dijelila i komentirala.

U prvom momentu u Ministarstvu obrane u šutjeli, da bi poslije nekog vremena demantirali da su pripadnici VS sudjelovali u obilježavanju godišnjice četničkog pokreta i položili vijenac na spomenik Mihailoviću.

 

Ipak, na inzistiranje novinara da fotografija izgleda uvjerljivo da bi bila fotomontaža, u kabinetu Aleksandra Vulina priznali su da se to zaista dogodilo, ali da je učinjeno “samoinicijativno” i mimo programa Vlade.

– Članovi Vojske Srbije nisu dobili dozvolu za to. To je učinjeno mimo Plana i programa koji donosi Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije – kaže naš sugovornik.

U službenom odgovoru koji je “Blic” prethodno dobio navodi se da izaslanstva Ministarstva obrane i VS službeno polažu vijence na spomen obilježja koja su obuhvaćena godišnjim Planom sudjelovanja u međunarodnim aktivnostima posvećenim očuvanju dostojanstvenog sjećanja na žrtve oružanih sukoba u prošlosti u obilježavanju godišnjica povijesnih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

– Naša službena izaslanstva nije položila vijenac na bilo kojem mjestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa spomenutim državnim programom pa tako ni na spomenik Draži Mihailoviću.

Aleksandar Radić

Vojni analitičar Aleksandar Radić navodi da je svašta moguće, pa i da se ovakve stvari događaju u Vojsci.

– Naši nacionalisti koji su nosili kokarde i brade i koji su bili okrenuti Zapadu, sada se zaklinju u Istok. Živimo u konfuznom vremenu, a takva nam je i vojska. Ipak, ako Ministarstvo obrane nije znalo da pripadnici VS odaju počast četnicima, od njih očekujem odgovore tko se pojavio na Ravnoj Gori, koja jedinica i zašto. Što god mislili, Jugoslovenska vojska u otadžbini je poražena snaga u Drugom svjetskom ratu i neprihvatljivo je veličati snage koje su kolaboracionističke – ističe Radić.

Predrag Bogićević, predsjednik Saveza ravnogorskih pokreta, kaže da riječ o jednoj u nizu pozitivnih promjena koje se događaju u Vojsci Srbije posljednjih mjesec dana.

– Vrlo važne stvari se događaju u vojnim krugovima. Vojska je prvobitno odala počast streljanim Ravnogorcima, a potpukovnik Simović je čak spjevao četničku pjesmu i sve najbolje rekao o Dražinim pristašama na Akademiji održanoj povodom obilježavanja dana kopnene vojske – kaže Bogićević za Tanjug.

Četnici 8. svibanj, dan kad je Draža Mihailović došao na Ravnu Goru, smatraju danom početka “trećeg” srpskog ustanka.

Mihailović je na početku rata pokušavao dobiti podršku saveznika, ali nije prihvaćao suradnju s Titovim komunistima, koje je vidio kao glavne suparnike za vlast nakon završetka rata. Kako je rat protiv  partizana četnicima bio prioritet, Draža se vrlo brzo okrenuo otvorenoj suradnji s Nijemcima i ostao im odan do kraja rata te sudjelovao na strani Nijemaca u svim većim vojnim operacijama.

M.M. /foto:blic

 

Komentari
Share Button