Dan Kravat pukovnije: U ponedjeljak vojno povijesni spektakl na tržnici Dolac

srpanj 6, 2017 maxportal
Share Button

Počasna satnija Kravat pukovnije 10. srpnja slavi svoj dan te poziva građane na vojno-povijesne igre Kravat pukovnije na Dolcu!Počasna satnija Kravat pukovnije u ponedjeljak, 10. srpnja, na zagrebačkom Dolcu obilježava svoj dan – Dan Kravat pukovnije! Već tradicionalno, ta popularna hrvatska vojna povijesna postrojba, svoj će dan proslaviti s građanima, a ove godine, na platou Dolca, za Zagrepčane, sve goste i turiste, pripremit će interaktivne vojno-povijesne igre u kojima će svi znatiželjnici moći pokazati hrabrost i borbenost!   

„Pozivamo građane da nam se pridruže i uključe u prigodne vojno-povijesne borbe i igre koje smo za njih pripremili i u kojima će sudjelovati i naši vojnici.  Ovo je osma godina da Dan Kravat pukovnije slavimo javno, u srcu Zagreba i ove godine očekujemo još veći odaziv građana i turista“, istaknuo je Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije.

Svečano obilježavanje Dana Kravat pukovnije  započet će u 11 sati tradicionalnim „Blagoslovom stijega i stroja“ na prigodnoj misi u Crkvi Svetog Marka,  koju će predvoditi Mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije, a nakon mise, na Trgu sv. Marka održat će se svečana prisega ovogodišnjih novaka Počasne satnije Kravat pukovnije.

Točno u 17 sati, na platou Dolca, započet će središnji dio proslave, uz spektakularna natjecanja i vojno-povijesne igre Kravat pukovnije koje će uključiti streličarstvo, borbe za buzdovan, natjecanja „Sabljom na tikvu“ i druge zanimljive discipline. U svim natjecanjima mogu podjednako sudjelovati žene i muškarci, a predviđen je poseban program i za one najmlađe ljubitelje Kravat pukovnije, uz brojna iznenađenja.

Neće izostati ni vojnički grah kojim će vojnici Počasne satnije Kravat pukovnije počastiti sve natjecateljice i natjecatelje i građane koji će se pridružiti proslavi Dana Kravat pukovnije.

Bogat cjelodnevni program proslave Dana Kravat pukovnije potrajat će sve do 21 sat, na platou Dolca.  

Proslavu Dana Kravat pukovnije predvodit će Željko Matejčić, zapovjednik Počasne satnije Kravat pukovnije i Hrvoje Bušić, zamjenik Zapovjednika Počasne satnije Kravat pukovnije, a proslavu zajednički organiziraju Počasna satnija Kravat pukovnije i neprofitna ustanova Academia Cravatica, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba.

Foto: pressKomentari
Share Button