Zašto je jedna stara vijest, Sinčićev kredit i kupnja kuće, postala top tema hrvatskih medija

svibanj 6, 2018 maxportal
Share Button

Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida kojeg u toj stranci nazivaju budućim premijerom, podignuo je kredit u Erste banci u iznosu od 515 tisuća kuna i kupio kuću.Radi se o kući s okućnicom u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni na Markuševcu, čija je površina tisuću kvadrata, a njezinu je vrijednost Sinčić u imovinskoj kartici procijenio na 525 tisuća kuna.

Interes za Sinčićevu kupnju kuće opravdava se  informacijom da je Živi zid  žestoki protivnici banaka, a kredite nazivaju dužničkim ropstvom.

U političkim kuloarima “jahanje” medija na Sinčićevom kreditu i kupnji  kuće dovodi se u vez s činjenicom da se Živi zid učvrstio na trećem mjestu kao stranka, da im rejtnig raste, a dvjema vodećim strankama kontinuirano pada.

S tim u vezi treba spomenuti da je Sinčič kredit i kupnju kuće prije gotovo pola godine unio u imovinsku karticu i ta informacija javnosti nije bila nepoznata.

Važno je pri tome spomenuti da se Sinčić, jedini od svih saborskih zastupnika, odrekao prava na korištenje državnog stana nego sam plaća svoje podstanarstvo.

Možda je slučajna koincidencija da se izvlačenje Sinčićeve kupnje kuće poklapa s napadom premijera Andreja Plenkovića na
Živi zid i izjava “njihov program ne može biti šuplji i štetniji po građane”.

 

“Žena od koje sam kupio kuću, jučer sam pričao s njom, predivna je osoba, profesorica. Nije u dugovima, ima nekoliko nekretnina, kuća nije bila pod ovrhom. Kaže mi da je mediji maltretiraju, pritišću cijele dane.

Krvopije su u stanju uništiti psihu normalnom čovjeku ne bi li me ocrnili i rušili nam rejting. Krvopije koje rade za monstrume koji uzimaju ljudima kuće na ovrhama mene prozivaju. Nemojte im vjerovati”, reagirao je  Sinčić na svom Facebooku na medijske napise o kupnji kuće.


“Kupio sam kuću na kredit, kao i svi drugi ljudi. Od 2011. govorimo da je kredit jedini način na koji mladi ljudi mogu doći do nekretnine i da sustav u kojemu je velik dio kredita neotplativ treba mijenjati.

Davno sam je upisao u imovinsku karticu, ali nije im odgovaralo da je prije izvuku iz ladice. Platio sam je 600.000 kuna, podigao sam kredit u iznosu od 515.000, a ostatak sam dao u gotovini, uglavnom jer su mi pomogli roditelji i prijatelji. Jeftinija je od prosječnog dvosobnog stana.

Kredit sam dignuo u kunama, to je jedina valuta koju priznajem. I dalje sam podstanar jer je kuća starija, gola cigla, bez priključaka. Ne znam kad ću je urediti ni kad ću se seliti, zasad nije u planu. Nisam koristio nikakve državne subvencije niti povlaštene kredite za mlade na koje sam imao pravo”, objasnio je jučer također na Facebooku.

Većina medija podsjeća na Sinčićevu izjavu od prije četiri godine (11. prosinca 2014.) kad je obećao da će kupiti stan “tek kad zemlju oslobodi od monetarne okupacije i kad ga bude mogao kupiti i ostatak naroda”.

U neugodnu situaciju dovode se i bivši vlasnici kuće o čemu je Sinčić danas na facebooku napisao.

M.Marković/Foto;pxll

Komentari
Share Button